Diari digital d'Andorra Bondia
Vista de l’entrada del centre sociosanitari d’El Cedre.
Vista de l’entrada del centre sociosanitari d’El Cedre.

PCR i aïllament de 14 dies per als nous ingressos als sociosanitaris


Escrit per: 
M.S.

Tota persona que hagi d’ingressar a un centre sociosanitari serà sotmesa a una prova PCR o TMA dos dies abans de fer-se efectiva l’entrada i, encara que doni negatiu, haurà d’estar aïllat 14 dies després dels quals serà sotmès a una nova PCR o TMA.
Així ho preveu el decret d’aixecament i modificació de mesures excepcionals per la situació d’emergència sanitària causada pel coronavirus SARS-CoV-2 relatives als centres sociosanitaris i centres de dia aprovat ahir pel Govern, un text que malgrat la suavització de les mesures té present que els usuaris d’aquests centres “continuen sent població sensible” i que el virus “es troba present al Principat”, segons va assegurar el ministre portaveu, Eric Jover.
Tal com ja s’havia avançat, amb aquest decret es permeten novament les visites dels familiars als usuaris dels centres, si bé el règim de visites serà concertat i caldrà cita prèvia. A més hi haurà d’haver “espais individualitzats destinats a les visites” i aquests hauran de tenir una “neteja especial i més intensiva i freqüent”, segons va detallar Jover, que va remarcar que el decret deixa un marge important de decisió a cada centre. En el cas que  en el mateix espai es facin visites simultànies a diferents residents, caldrà establir una distància de quatre metres entre ells o mecanismes de separació física, com ara mampares.
Cada sociosanitari haurà d’establir les franges horàries de visita, la capacitat màxima en funció de l’espai disponible i el personal que ho ha de supervisar. A més, va continuar Jover, les visites, la durada de les quals serà determinada pels centres que hauran de mantenir un registre de les mateixes, seran limitades i només es podrà veure al familiar, “en cap cas es podran moure i anar per les instal·lacions del centre”.
El decret, que manté la prohibició de les sortides dels residents a l’exterior, fixa que els centres sociosanitaris i de dia han d’adaptar la seva dinàmica a mesures de màxima prevenció, i en el cas dels centres de dia hauran de mantenir la seva activitat aïllada de la resta del centre residencial.
D’altra banda, Jover va informar que l’executiu ha decidit retirar de tràmit parlamentari el projecte de llei del Servei Andorra d’Atenció Sanitària de tràmit parlamentari per, després de l’estrès a què s’ha sotmès al SAAS amb la crisi de la Covid-19, “analitzar més aquest projecte i fer una reforma més profunda”. El ministre va avançar també que les persones interessades a consultar els resultats del doble test d’anticossos ho poden fer ja al web coronavirus.govern.ad.

 

Nova jornada sense cap infecció per Covid-19

En les darreres 24 hores no s’ha detectat cap nou cas de coronavirus a la vegada que s’ha donat l’alta a dos pacients més, segons les dades fetes públiques ahir pel ministre portaveu. Així, els casos totals de coronavirus diagnosticats es mantenen en 852, dels quals 42 són encara actius. El nombre de persones que han superat la malaltia és de 759, mentre que el de defuncions es manté en 51, ja que sortosament des del 16 de maig passat, quan es va comunicar la mort de dues persones, no s’ha hagut de lamentar cap altra víctima mortal per coronavirus.
Pel que fa a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, hi ha deu malalts ingressats i cap d’ells està ingressat a la unitat de cures intensives.

 

Jover reitera la posició sobre les STCT tot i les crítiques de la UHA

Malgrat el desacord mostrat per la Unió Hotelera d’Andorra i la petició de rectificació davant les manifestacions del cap de Govern de dimarts amb relació a les suspensions temporals de contracte de treball (STCT) en el sentit que “l’únic escull que hi ha és el de les empreses que tenen deutes amb l’administració i els seus treballadors no se’n poden beneficiar”, el ministre portaveu, Eric Jover, va reiterar ahir el posicionament de l’executiu i va insistir que les sol·licituds de STCT que “no presentaven errors” i que no corresponien a empreses amb deutes amb les administracions “han estat ja executades”.
Jover responia d’aquesta manera al comunicat fet públic des de la UHA, en què s’afirmava que “hi ha casos d’empreses que no tenen cap deute amb l’administració avui dia i els seus treballadors segueixen sense cobrar”, i es lamentava que des de fa dies l’associació està intentant esbrinar quins són els motius pels quals els empleats d’aquestes empreses encara no han cobrat i de moment “no n’hem tingut cap resposta”. Per tot plegat, des de la Unió Hotelera d’Andorra es demanava a l’executiu  “que es resolguin totes les incidències que no tenen relació amb deutes envers l’administració perquè els treballadors puguin cobrar i es rectifiquin dites declaracions”.
En ser interpel·lat sobre aquesta qüestió en la compareixença posterior al consell de ministres, Jover va insistir que la gran majoria de sol·licituds de suspensions temporals de contracte de treball o de reduccions de la jornada laboral (RJL) que no s’han satisfet, i per tant que els treballadors no han cobrat la part corresponent a Govern, corresponen a empreses que tenien deutes amb els comuns o amb la CASS.
El ministre, que va admetre que “malauradament estem pagant haver fet un projecte de molta envergadura amb molt poc temps”, va insistir que no s’exigeix a les empreses que satisfacin de cop els deutes pendents, sinó que “es demana una prova de bona voluntat” i que estableixin un compromís per resoldre la situació, i va apuntar que en molts casos es tracta de petites quantitats.
Així mateix, Jover, que va assegurar que “tenint en compte la magnitud el programa ha funcionat prou bé”, va explicar que hi ha també sol·licituds que contenen errors en les dades dels treballadors afectats per les STCT o les RJL, fet que ha comportat que aquests treballadors tampoc poguessin cobrar la part corresponent a Govern.

 

 

PCR
infeccions
STCT
ERTO
Unió Hotelera
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic