Diari digital d'Andorra Bondia
Un autobús de línia nacional realitzant el servei.
Un autobús de línia nacional realitzant el servei.

Pel bus nacional, l’aportació pública “dona tranquil·litat” però arriba tard


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: Facundo Santana

Les operadores del transport públic nacional de viatgers desconeixen quants diners injectarà el Govern al servei. Malgrat que diumenge el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, anunciés que demà l’executiu aprovarà un crèdit extraordinari per assegurar l’equilibri econòmic de la concessió, les companyies no tenen, avui per avui, cap confirmació oficial. En tot cas, celebren l’anunci perquè “dona tranquil·litat” als proveïdors i a les entitats financeres a l’hora d’accedir al crèdit, assenyala el gerent de Coopalsa, Gabriel Dallerès. També el director general d’Autocars Nadal, Bartumeu Gabriel, el qualifica de bona notícia. Amb tot, lamenta que arribi tard. “Hauríem d’estar negociant el segon any de concessió i estem encara pel primer”, remarca. 

Cap dels dos dona per tancat, però, el primer exercici. El fet és que, a banda d’estar en espera de saber la xifra, les empreses també volen analitzar com s’argumenta l’import i si els conceptes són correctes. En cas que no el considerin raonable, manifestaran les seves discrepàncies a l’executiu. “Això és el primer pas”, exposa Dallerès, que afegeix que un cop coneguts els paràmetres del primer exercici caldrà fer el mateix amb el període comprès entre setembre del 2020 i febrer del 2021 i tot seguit el que va del març del 2021 a l’agost del 2021, tenint en compte que el contracte de concessió preveu el restabliment del desequilibri econòmic per part del Govern en situacions imprevistes.

Gabriel explica que el manteniment del servei durant la pandèmia, segons establia l’executiu, els ha perjudicat enormement. Recorda que al març i a l’abril (un moment en què pràcticament tot estava tancat i el transport públic oferia serveis mínims) la caiguda dels ingressos va ser el 80%. Quan es va començar a obrir i fins al juliol, s’ingressava un 40% del normal pel tancament de les escoles, el teletreball i la reducció de l’aforament dels vehicles. “És un cop molt fort per a l’empresa”, exposa, al mateix temps que relata que “els darrers mesos han estat molt durs per poder pagar nòmines, que és la prioritat, i els proveïdors”.

Allargar la concessió
El gerent de Coopalsa reitera que les negociacions amb el Govern no es poden limitar a cobrir la despesa i que “seria lògic” allargar dos anys més la concessió. Així, argumenta que “s’han perdut dos anys de concessió en què no hi ha hagut marges”. Un allargament d’aquesta permetria recuperar-los. “Això no costa diners ni al Govern ni a la concessionària”, diu. El director general de Nadal coincideix que “no és escabellat allargar la concessió”. En tot cas indica que primer cal començar per restablir l’equilibri econòmic dels primers dos anys. 

Les empreses adverteixen que la pròxima baixada de tarifes tornarà a alterar l’equilibri econòmic

Les operadores del transport públic adverteixen que la reducció de tarifes prevista pel Govern de cara al setembre tornarà a alterar l’equilibri econòmic de la concessió. Per això demanen analitzar molt bé la repercussió que aquesta mesura tindrà per no haver de tornar a patir per la tresoreria. Les dues concessionàries expliquen que reduir preus suposarà menys ingressos de base. Si bé és cert que podria augmentar el nombre d’usuaris, les companyies  adverteixen que això podria suposar haver de dotar la flota de més vehicles tenint en compte que l’increment de la demanda es concentraria en unes hores molt concretes del dia. A més, el fet de reduir preus pot acabar col·lapsant el servei si no està suficientment dimensionat. “Estic a favor de potenciar el transport públic, però cal que no repercuteixi en l’economia de l’empresa ni del servei”, diu Gabriel. Per això assenyala que abans de posar-ho en marxa cal “treballar-ho molt”.

bus nacional
l’aportació
pública
“dona tranquil·litat”
però
arriba
tard
transport públic

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte