Diari digital d'Andorra Bondia
El nou aspecte de l’avinguda Meritxell arran de les obres d’embelliment que s’estan portant a terme.
El nou aspecte de l’avinguda Meritxell arran de les obres d’embelliment que s’estan portant a terme.

Pel COAA, el resultat prova que calia un concurs d’idees per a Meritxell


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Les obres d’embelliment de l’avinguda Meritxell confirmen l’advertiment que va fer el Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA) en el moment en què els comuns de la capital i Escaldes-Engordany van convocar el concurs per dur a terme la millora, segons el col·lectiu professional. En aquest sentit, la degana de l’entitat, Zaira Nadal, va afirmar que, tot i que els treballs encara no estan enllestits, el resultat denota la “manca d’un concurs d’idees”.

Nadal va explicar que “el projecte és correcte” però considera que “tractant-se de l’avinguda Meritxell es mereixia alguna cosa més especial”. El fet és que el carrer, un cop embellit, és “tot igual”, “gris i força monòton”. La degana del Col·legi d’Arquitectes va contraposar la reforma de Meritxell amb l’embelliment que s’havia fet a l’avinguda Carlemany. En relació amb aquest darrer va destacar que quant al paviment, “la simplesa de jugar amb diferents colors ja li dona un tret distintiu”. Amb tot, Nadal es va mostrar a l’espera de veure el mobiliari urbà que s’hi instal·larà així com la finalització dels treballs per comprovar si finalment el carrer s’acaba dotant d’algun aspecte que li doni aquest caràcter especial. 
Cal recordar que el concurs per a l’embelliment de les avingudes Meritxell i Carlemany, convocat pels comuns d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, va quedar desert després que el COAA demanés a tots els col·legiats que no hi participessin. L’entitat reclamava un concurs d’idees i poder participar en la redacció del plec de bases, tal com han fet en diversos concursos públics, per garantir que aquests siguin al més concrets possible. Arran d’aquest fet, les corporacions van convocar un nou concurs, que es va obrir també als enginyers. La redacció del projecte i direcció d’obra va ser adjudicada a l’empresa Enginesa, que s’hi va presentar amb un equip multidisciplinari, que no inclou cap arquitecte del país.

Concursos públics
En el marc de la col·laboració entre el ministeri d’Ordenament Territorial i el Col·legi d’Arquitectes, el col·lectiu professional ha sol·licitat que les administracions eliminin els preus estimatius que pot tenir una obra quan convoquen concursos d’idees. La degana del COAA va remarcar que recollir aquest aspecte en un concurs d’idees no té sentit ja que en aquesta fase és molt difícil donar una xifra aproximada. És per aquest motiu que sovint es produeixen desviacions importants de pressupost, va dir Nadal. Aquest és el cas de l’espai dels frescos romànics de Santa Coloma, a la rotonda d’Enclar, que costarà el doble del previst inicialment, o altres obres. L’entitat entén que al Govern li interessa tenir una xifra però argumenta que haurien de ser els tècnics de l’administració els que fessin aquesta estimació prenent com a indicatiu del cost que pot tenir un equipament el preu del metre quadrat.
En tot cas, des del COAA es remarca que la col·laboració amb el Govern és bona. Aquest any, el col·legi i el ministeri d’Ordenament Territorial van signar un conveni de col·laboració en relació amb diversos aspectes tècnics. Aquest inclou poder treballar en els plecs de bases dels concursos públics. Això ja s’ha fet amb el concurs per al Museu de l’automòbil, per exemple, sobre el qual se’ls va fer arribar un esborrany, l’entitat hi va fer alguns comentaris i ara està a l’espera d’obtenir un retorn. Nadal va posar en relleu que aquest treball conjunt no és obligatori sinó que es tracta d’un compromís de col·laboració i confiança, però va remarcar que tot i així s’està portant a la pràctica. 
La degana del Col·legi d’Arquitectes va explicar que el fet que aquests professionals puguin participar en els plecs de bases és important perquè poden ajudar a clarificar-ne el contingut. En aquest sentit va indicar que qui els redacta pot tenir una visió però una lectura per part dels professionals que l’hauran de treballar pot esvair interpretacions, permetre que els diferents punts estiguin més ben explicats i afegir-hi la documentació que hi pugui faltar. Tot plegat pot facilitar que, per exemple, en un concurs de mèrits es pugui ajustar millor el preu si queda clara la feina que s’ha de fer. Nadal va afirmar que actualment no és estrany que es proposin projectes amb pressupostos molt dispars. Això vol dir que “algú o altre no ha entès alguna cosa”, va declarar la degana del COAA.

avinguda meritxell
Col·legi d'Arquitectes
COAA
concurs d'idees
Número de vots: 355
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic