Diari digital d'Andorra Bondia
 El director d’ActuaTech i l'IEA, Marc Pons.
El director d’ActuaTech i l'IEA, Marc Pons.

Període d’interregne a l’IEA


Escrit per: 
A. D. / Foto: Facundo Santana

Un projecte de recerca bàsica emprès pel Cenma i l’Obsa conjuntament, centrat en la gestió més eficient de la neu, esdevé la base d’un projecte empresarial. Aquest model, el de la connexió entre la ciència i el teixit empresarial, és el que ha d’empènyer el nou hub de recerca que, en forma de fundació, aixoplugarà l’Obsa, ActuaTech i l’Institut d’Estudis Andorrà (IEA), explica Marc Pons, que assumeix també la direcció d’aquest últim en substitució de l’ara jubilat Jordi Guillamet. De manera interina, puntualitza, “amb aquesta visió temporal, fins que arribi la fusió”, un projecte en què, recorda, treballen des de fa dos anys. L’agenda amb què treballa és que el projecte de llei es pugui debatre al Consell General a finals de mes o inicis d’octubre (no preveu que sigui gaire contestat i es dilati en el temps) i que en el primer semestre del 2021 estigui en funcionament.

La nova institució tindrà al capdavant un director general, una plaça que sortirà a concurs. “He agafat temporalment la plaça de Jordi Guillamet per tirar endavant el projecte. Si l’aconseguim, la plaça sortirà a concurs i serà renovable”, apunta Pons, que aprofita per puntualitzar: “Se m’acusa de muntar-me un cortijo quan això hauria estat fàcil quedant-me el lloc de Guillamet. No tinc cap aspiració a perpetuar-me i la plaça sortirà a concurs”. En tot cas, hi afegeix, la fusió no suposarà una complicada jerarquia, sinó una gestió “horitzontal i interdisciplinària”. Volen, assegura, “trencar amb la jerarquització”. Els canvis en la resta de l’estructura seran mínims, promet.

El serrell, la universitat
La Universitat d’Andorra (UdA) té un paper rellevant en tot aquest entrellat: serà l’única institució amb veu i vot a tots els projectes perquè formarà part del comitè de recerca i el d’innovació. És “un puntal” del nou institut. Queda per tancar, però, si entra o no en un patronat on hi ha d’haver representats els ministeris d’Educació; Ordenament Territorial (tutelar d’Andorra Telecom); Medi Ambient (per FEDA) i Economia (per ActuaTech). La fundació, que encara està per batejar, “és un projecte que ve des de la base de les institucions, no és un projecte polític”, precisa Pons, que continua també dirigint ActuaTech. L’objectiu, diu, és reduir la despesa pública, millorar l’eficiència en la gestió i concentrar els esforços. “Pretenem posicionar una institució d’I+D de país sòlida”.

Inclourà àmbits que vagin des de la recerca bàsica a la recerca aplicada, la innovació i l’emprenedoria. “Són funcions que estaven separades abans i el que busquem és connectar tota aquesta cadena.” Aquí és on situa l’exemple d’una recerca bàsica sobre neu que es va convertir en recerca aplicada i “avui està en una fase pilot que, si va bé, es crearà una empresa” que pot donar servei al país i fora en gestió més eficient de la neu. Serà un organisme pensat per “fer de think tank sobre cap on va la societat andorrana”.

IEA
interregne
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic