Diari digital d'Andorra Bondia
L’edifici del Comú d’Andorra la Vella.
L’edifici del Comú d’Andorra la Vella.

Perjudicats per l’afer del GAdA fins i tot un cop ja s’ha pagat


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

Els efectes de l’afer del GAdA (l’avaluació de la gestió de l’acompliment) encara cuegen un cop satisfets els imports endarrerits. La qüestió és que a l’hora de fer la declaració de l’IRPF, un bon nombre d’empleats del Comú d’Andorra la Vella han vist com l’import a pagar es multiplicava aquest any arran del cobrament d’aquests endarrerits. Un fet que ha generat malestar entre la plantilla.

Els empleats consideren que no se’ls hauria d’haver fet tributar pels anys en què aquest impost encara no era vigent. Però això no ha estat així i finalment han hagut de pagar per tot l’import que van ingressar, correspongués als exercicis en què l’IRPF estava en vigor o no. Haurien trobat just tributar pels cinc anys en què no ho van poder fer “perquè una decisió política ho va impedir”, una mica més de la meitat del període pel qual ara han hagut de declarar. Remarquen que els han informat que segons la llei estan obligats a tributar pels ingressos que han obtingut durant l’exercici en curs. Però adverteixen que això els ha suposat un greuge econòmic important, ja que molts han canviat de tram i, per tant, els toca pagar més.

Per posar un exemple, si un treballador no passava de 24.000 euros a l’any el que li tocava pagar fins ara eren uns 400 o 500 euros anuals. Amb el cobrament dels endarrerits del GAdA, però, si han passat dels 36.000 euros han hagut de pagar 1.500 euros anuals. Davant d’aquest fet, els empleats comunals exposen que si només haguessin tributat pels cinc darrers des de l’entrada en vigor de l’IRPF, en molts casos els treballadors no canviarien de tram i, per tant, continuarien pagant entre 400 i 500 euros.
Aquesta situació afecta un nombre important d’assalariats comunals (un centenar aproximadament, segons expliquen).

A això s’hi afegeix un altre perjudici: l’increment de l’1% en la cotització a la CASS que va entrar en vigor el 2016. La qüestió és que el pagament del GAdA es va fer en un import, al qual se li va aplicar la cotització actual. També en aquest cas els afectats consideren que hauria calgut aplicar la cotització anterior  en els endarrerits corresponents al període previ a l’any 2016.

 

 

 

gada
IRPF
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic