Diari digital d'Andorra Bondia
Les causes per maltractament animal s’incrementen.
Les causes per maltractament animal s’incrementen.

Petició per concretar les conductes pròpies de maltractament animal


Escrit per: 
Pepa Gallego

La llei 11/2016 del 28 de juny sobre tinença i protecció dels animals representa “un avenç important” d’aquesta matèria en la legislació andorrana. Així ho reconeix l’informe de fiscalia de la memòria de l’any judicial 2017-2018, que fa una anàlisi exhaustiva del text andorrà però que també és crític en la poca concreció del concepte de maltractament i en l’ampliació del tipus agreujat. 
Aquest mateix informe de fiscalia avalua i fa una comparativa d’aquesta legislació amb les d’Espanya, França i Portugal i conclou que malgrat ser la darrera de les quatre en incorporar una tipificació de les conductes de maltractament d’animals, li dóna categoria de delicte i no de falta, i per tant “no es pot considerar que es trobi a la cua quant a la protecció que ofereix” diu fiscalia. Només la francesa estableix penes més elevades que el Codi Penal andorrà. 
Tot i això, la fiscalia fa unes recomanacions per a futures modificacions del nostre Codi Penal, perquè es determini “de forma més concreta quines conductes poden tractar-se de maltractament podent-se incloure l’explotació sexual dels animals, entre d’altres possibilitats”. També reclama la concreció del terme de crueltat, o del que es pot considerar com a danys molt greus perquè segons fiscalia “en el dret penal la vaguetat dels termes pot donar lloc a la dificultat d’aplicació del propi Codi”.
A més, també es recomana que per al tipus agreujat del delicte, “podria establir-se també, més enllà del fet de causar la mort de l’animal o que el fet es realitzi en un espectacle públic, circumstàncies com els que agreugen la pena per al delicte de lesions, com s’ha vist que es preveu als altres codis”, aconsella fiscalia.
Tot i això el mateix informe destaca com a part “molt positiva” que s’hagi inclòs al Codi la modalitat imprudent del delicte, “per tal de preveure possibles situacions en què la negligència de les persones pugui donar lloc a greus conseqüències pels animals, i en segon lloc, que no s’hagi establert a través del Codi la protección de determinades tradicions que comporten el maltractament d’animals com sí ocorre amb els codis analitzats dels països veïns. 

10 causes a la Batllia
Durant el passat any judicial, fiscalia va obrir 11 causes per delictes contra el medi ambient, 10 van ser per maltractament d’animals i una per caça, pesca i tràfic d’espècies amenaçades o protegides.  En relació a l’any anterior s’ha incrementat en quatre el nombre d’aquestes causes el que representa una evolució a l’alça del 57%.

concretar
conductes
maltractament
animal
pròpies
Número de vots: 143
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic