Diari digital d'Andorra Bondia
La menor va declarar ahir a porta tancada i sense veure el processat.
La menor va declarar ahir a porta tancada i sense veure el processat.

Petició de cinc anys de presó per abusar sexualment de la fillastra


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El ministeri Fiscal demana cinc anys de presó per a un home que presumptament va abusar de la fillastra, menor d’edat, en dues ocasions. La Fiscalia també li imputa el delicte major d’abús sexual amb prevalença a una menor perquè en un dels casos la nena ja tenia 14 anys, un delicte major d’exhibicionisme davant d’una menor i un delicte de maltractament en l’àmbit domèstic 
perquè li va pegar una bufetada a la seva mare. La defensa reclama l’absolució i subsidiàriament que la pena no sigui superior als tres anys.
L’acusat, ingressat  a  la presó des del mes de gener passat, quan va ser denunciat per la menor i posteriorment detingut, va negar tots els fets i va manifestar, en la vista oral celebrada ahir, que fa onze mesos que es pregunta per què qui ell ha considerat sempre com una filla l’acusa d’aquests fets tan greus. 

Els fets
Els episodis de presumptes abusos van començar el maig del 2017 quan la menor li va demanar al seu padrastre que li posés crema a l’esquena perquè se li havia cremat al sol. Ell va dir  que, “com tantes altres vegades”, li’n va posar per tota l’esquena i part del cul i cames. La menor, que va declarar ahir a porta tancada, va contradir la versió de  l’acusat en dir que li havia tocat la vulva i els pits. En una altra ocasió, el juny de l’any passat, estirats al llit el processat va agafar la mà de la nena i la  hi va posar al seu penis, segons va explicar la menor. Ell nega que fos així. La víctima es va remuntar a l’octubre del 2017 per explicar que en aquella ocasió l’home es trobava a la dutxa i li va demanar a la menor que el masturbés. L’últim episodi denunciat va ser que l’home li va demanar a la fillastra una fel·lació. 
La menor no va denunciar els fets fins set mesos després, retard considerat  normal tant per la psicòloga que l’ha tractat com per la forense infantil que li va fer l’informe. La menor ho va explicar prèviament a la seva mare i aquesta va denunciar els fets al servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere, on ja havia anat abans per denunciar un maltractament en l’àmbit domèstic per part del processat, ja que aquest li va donar una bufetada, que va reconèixer ahir, en el context d’una discussió. L’acusat va dir que ella també el va agredir entre octubre i novembre de l’any passat, quan es  trobaven en ple procés de separació. Tot i això, la dona va retirar la denúncia, perquè segons va dir ahir “ja en té prou” amb el que li ha fet a la seva filla. Els dos tenen un fill en comú. 
La mare i el pare biològics de la menor van declarar ahir en qualitat de testimonis i van dir que la menor els havia relatat els fets i van decidir denunciar-los. També va declarar la psicòloga que ha tractat la menor així com la forense infantil que va fer l’informe pericial. Totes dues creuen que el relat de la menor és creïble, perquè s’ha mantingut en el temps i perquè presenta la simptomatologia pròpia d’haver estat abusada per un parent en qui tenia molta confiança. Les dues expertes van declarar que ella s’havia sentit traïda per  qui també considerava com un pare. També van explicar que la mateixa menor ha demanat en reiterades ocasions anar a la presó i reptar el processat perquè negués davant seu els fets que ella diu que sí que han passat. La validació com a creïble del testimoni per part de les professionals que van avaluar la menor, i la simptomatologia que presenta per un estrès posttraumàtic i que s’ha de tractar amb ansiolítics, és l’argument principal en el qual es basa el ministeri Fiscal per culpar el processat i demanar-li la pena de cinc anys. 
La defensa considera que les proves són contradictòries i que no s’ha contrastat el testimoni de la menor durant tot aquest temps. Aquesta part també rebutja el delicte que la Fiscalia va afegir ahir a l’informe inicial, que és el d’abús a una menor amb prevalença a major de 14 anys, perquè en un dels fets denunciats la menor ja havia complert els 14 anys. 

El TC ha admès a tràmit el recurs d’empara interposat per Josep Maria Pallerola

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d’empara presentat per Josep Maria Pallerola, ex-gestor bancari que va portar els comptes de la família Pujol a Banca Reig, per “la inactivitat del Tribunal de Corts en la causa penal 8000176/2015”, coneguda com a causa de Landstreet Internacional Corp. i de Principat Holding, SA, derivat del cas BPA. Pallerola considera que se li vulnera el dret a un judici de durada raonable, reconegut a l’article 10 de la Constitució, i per això demana l’empara al Constitucional. Pallerola reclama que el Constitucional declari que aquest dret a un judici de durada raonable està vulnerat i que sigui el recurrent, és a dir, el Tribunal de Corts, qui reposi a aquest en el seu dret mitjançant l’adopció de les mesures necessàries. El Constitucional ha admès aquest recurs d’empara en un aute del 12 de novembre passat i ho ha notificat al president del Tribunal de Corts i també al ministeri Fiscal. 
Pallerola ha estat un dels processats afectats per la mesura que la batlle Canòlich Mingorance va aplicar el febrer de l’any passat: el bloqueig preventiu dels comptes d’aquelles persones o empreses que van percebre diners de la societat Landstreet, societat 50% propietat de Joan Pau Miquel, ex-conseller delegat de BPA. 

Les proves de Miquel
Precisament el Constitucional  publica en la mateixa data, el 12 de novembre, la desestimació del recurs d’empara presentat per Joan Pau Miquel contra la sentència del 28 de maig passat i contra l’aute del 24 de juliol passat. Miquel considerava que se li havia vulnerat el dret a la jurisdicció en el vessants del dret a un procés degut, a la defensa i a obtenir una decisió fonamentada en dret. Miquel denuncia que malgrat haver presentat proves per demostrar els pagaments que ell va efectuar en nom de BPA a una sèrie de treballadors entre els anys 2010 i 2015 i que ell reclama per la suma de més de mig milió d’euros, tant la Batllia com la sala civil del Superior no les va tenir en compte. La Batllia, però, sí que va estimar la demanda primer de la reclamació d’aquests diners, però  després va tombar la segona instància.  Miquel considera que és un motiu d’indefensió material per la seva part. El TC, però, remarca que hi va haver “una inactivitat davant l’exigència legal de reproduir la sol·licitud” d’aquestes proves en segona instància, és a dir, al Superior. I com que segons el Constitucional no es va seguir la configuració legal d’aquest dret, no admet el recurs d’empara.  

petició
cinc
anys
abusar
sexualment
fillastra
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic