Diari digital d'Andorra Bondia
Andy Trias va parlar sobre la síndrome de Down el 4 de desembre passat.
Andy Trias va parlar sobre la síndrome de Down el 4 de desembre passat.

Petició d’un protocol de suport quan neix un fill amb síndrome de Down


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

Els vam conèixer en el calendari que el 2017 va editar l’Associació per la Síndrome de Down d’Andorra (ASDA). Els hem tornat a veure aquests dies en els anuncis de la campanya de conscienciació i sensibilització de l’entitat als mitjans de comunicació i a les xarxes. El Gerard, la Txell, el Ruben, la Cristina, el Bruno, la Clàudia, l’Izan, l’Èric i el Martí són els fills d’algunes de les famílies que formen part d’aquesta associació i que lluiten en el dia a dia perquè el lema que des de la seva fundació van adoptar, Tots som iguals. Tots som diferents, es vagi fent realitat. La campanya conflueix avui en la commemoració del dia mundial de la síndrome de Down, que celebraran amb una classe magistral de zumba a la plaça del Poble d’Andorra la Vella, a les 19.30 hores. 

Dues són les demandes principals que l’ASDA vol aconseguir. En primer lloc, la necessitat de disposar d’un  protocol hospitalari sobre com s’ha d’informar i donar suport als familiars quan ha de néixer un fill amb síndrome de Down perquè “és un moment duríssim”, assenyala la seva presidenta, Clàudia Rodrigues. Precisament, amb relació a la comunicació, l’ASDA es dedicarà a partir d’ara a treballar en la redacció i publicació d’un díptic informatiu adreçat a les famílies i a la població en general per donar a conèixer què significa acollir i conviure amb la síndrome de Down.   
L’altra de les peticions que té l’entitat és el desenvolupament de programes educatius adaptats en la formació professional i ja abans, en la segona ensenyança. L’ASDA considera que el currículum s’hauria de personalitzar cada alumne, de la mateixa manera que es fa amb els infants que tenen altres tipus de dificultats d’aprenentatge. Així mateix, tot i que valora els programes que es porten a terme des de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, l’ocupacional i Fent camí, Rodrigues creu que hi hauria d’haver altres propostes per treballar les esferes social, afectiva, prelaboral i acadèmica d’aquestes persones i facilitar així “la seva transició a la vida adulta i la inclusió laboral”. A partir de la seva experiència personal amb la seva filla, Rodrigues assegura que “són persones amb una capacitat emocional molt gran i altament sensibles”. I afegeix: “sempre dic, explica, que el cromosoma de més que tenen és el de l’amor, i això t’omple moltíssim”. 
La Conava té constància de 14 persones amb aquesta condició, però “n’hi ha més al país”, afirma Rodrigues. Ara que la campanya electoral és a prop vol demanar a les diverses formacions, “polítiques que tinguin en compte les especificitats de les persones amb síndrome de Down i altres discapacitats en general”. 

petició
protocol
suport
Neix
fill
síndrome de down

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte