Diari digital d'Andorra Bondia
La taula de salut mental es va constituir el 7 d’octubre passat.
La taula de salut mental es va constituir el 7 d’octubre passat.

Petició d’una escola terapèutica per a alguns trastorns, a més del CREI


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

L’Associació en Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (Adjra) demana “un espai físic més acurat per als joves segons el tipus de trastorn”. En concret, consideren que és necessari que hi hagi “una escola terapèutica per a adolescents”, a més del Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI). Aquesta és una de les darreres aportacions que han fet arribar al ministeri de Salut perquè s’incorpori en la redacció definitiva del Pla integral de salut mental i addiccions, segons va explicar la seva presidenta, Sandra Cano Vila. 

Des de l’Adjra creuen que el CREI és un centre per a joves “amb addiccions potents”, però no seria l’adequat, per exemple, per a una noia que patís anorèxia o una depressió i hagués de passar un temps ingressada. “Considerem que no és un perfil del CREI”, va remarcar, tenint en compte que s’han de delimitar molt bé aquests perfils. En referència amb el CREI, va exposar que ben aviat podran realitzar una visita a les noves instal·lacions, segons els va comunicar la ministra d’Afers Socials, Participació i Igualtat, Judith Pallarés.

Una altra de les aportacions de l’Adjra al pla va encaminada que en les accions referides a la prevenció del suïcidi “es tingui en compte els joves”. Per aquest motiu, demanen que es faci més pedagogia a les escoles. En relació amb això, insisteixen en la necessitat d’un protocol més actiu en matèria d’assetjament escolar, amb més implicació dels ministeris d’Interior i Salut, ja que alguns dels casos poden acabar en suïcidis. 

Una altra de les demandes està relacionada amb les assegurances privades de salut, ja que les titllen de discriminatòries perquè no cobreixen les baixes per problemes de salut mental. Igualment, va assenyalar que no es fan càrrec de les despeses ocasionades pels ingressos de menors a centres homologats fora del Principat. Per l’associació, aquesta discriminació contribueix a estigmatitzar les persones amb problemes de salut mental.

Finalment, Cano va declarar que el Pla de salut mental i addiccions és un document “molt ambiciós” i el que troben a faltar ara és un calendari d’actuació per començar a posar fil a l’agulla a les accions que s’hi recullen.   

Combatre l’estigma de la malaltia, primer pas
En relació amb el Pla de salut mental i addiccions, la presidenta d’Autea, Inés Martí, va manifestar que estan “molt d’acord” que la conscienciació en relació amb l’estigma que suposa per a les persones que tenen problemes de salut mental sigui un dels primers projectes que es desenvolupin. Tot i que es dona a molts nivells, aquesta discriminació és especialment dolorosa en l’àmbit laboral, va destacar. Com la resta d’associacions, esperen que les seves darreres aportacions s’incorporin al pla. Pel que fa a la constitució  de la Taula de salut mental, ho considera “una fita important i un primer pas per tirar endavant el pla de salut mental”.

petició
escola terapèutica
trastorns
CREI

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte