Diari digital d'Andorra Bondia
El manual s'ha presentat aquest matí a la seu de la Cambra.
El manual s'ha presentat aquest matí a la seu de la Cambra.

Pilar Escalé: "El manual per garantir la igualtat a les empreses és una eina per adaptar-se als nous temps"


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: CCIS

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i l’Associació de Dones d’Andorra (ADA) han presentat avui un manual pràctic per garantir la igualtat efectiva entre dones i homes a les empreses amb menys de 50 treballadors, que constitueixen el 80% del teixit empresarial del país. La finalitat de les mesures pràctiques que recull el document és explicar de manera fàcil i entenedora quines són les obligacions que detemina la Llei d’igualtat efectiva entre homes i dones aprovada pel Consell General el passat 31 de març.

Segons la presidenta de l’ADA, Mònica Codina, el manual elaborat per l’entitat respon a una de les línies d’acció del pla estratègic 2022-2025 de l’associació: “Professionalitzar la igualtat a Andorra”. De manera que aquest document vol ser “una eina útil i pràctica” a l’hora de garantir la igualtat efectiva i elaborar els plans d’igualtat a les empreses, tot i que per a les de menys de 50 treballadors no és obligatori tenir aquest pla. Ara bé, que no sigui obligatori no vol dir que no s’hagi de garantir aquesta igualtat, que segons la llei d’igualtat “ha de trencar esterotips i discriminacions”, ha remarcat.

En aquestes sentit, la directora de la Cambra, Pilar Escalé, ha recordat que totes les empreses, independentment del seu nombre de treballadors, han de complir una sèrie de requisits, com ara dur un registre anual amb els indicadors específics sobre la bretxa salarial de gènere. En el cas de les que tinguin menys de 50 empleats han de registrar la diferència entre la mitjana de les retribucions globals anuals dels homes i la mitjana de les retribucions globals de les dones calculada a temps complet. Per facilitar precisament la tasca de les empreses el manual posar exemples pràctics i com es poden resoldre també sobre com prevenir i abordar l’assetjament sexual i per raó de sexe, com promoure la publicitat no discriminatòria i una comunicació inclusiva, així com treballar la participació equilibrada de dones i homes als consells d’administració de les societats mercantils. La guia també recorda que les desigualtats es manifesten sobretot en la bretxa salarial, ja que l’any passat les dones van rebre quasi un 20% menys de salari que els homes.

Incidint encara en la necessitat dels plans d’igualtat, tot i que no sigui obligatori, Escalé ha definit el manual com “una eina per adaptar-se als nous temps” i “un pas endavant perquè les empreses puguin aconseguir-ho”. Codina i Escalé han insistit que es farà la màxima divulgació del manual i que si cal es programaran més accions per fer-lo arribar a les empreses tant de tipus divulgatiu com formatiu. De moment, el text ja es pot trobar al web de la Cambra i a més totes les empreses sabran de la seva existència a través del butlletí que l’organisme envia periòdicament.

Segons la Llei d’igualtat efectiva, les empreses de 50 o més treballadors disposen fins al març per elaborar els seus plans d’igualtat.

Escalé
Manual
igualtat
empreses
eina
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic