Diari digital d'Andorra Bondia
Plantaran 6.000 arbres fruiters en zones amb presència d’os bru
Plantaran 6.000 arbres fruiters en zones amb presència d’os bru

Plantaran 6.000 arbres fruiters en zones amb presència d’os bru


Escrit per: 
Agències

Endesa treballa conjuntament amb la Fundación Oso Pardo (FOP) en la millora de l’entorn dels ossos al Pirineu lleidatà amb la plantació de 6.000 arbres fruiters (cirerers i pomers silvestres, entre altres) aquest 2017 i 3.000 més l’any vinent. És una de les tasques que es desenvolupen en el projecte d’Enriquiment de la biodiversitat en àrees osseres, dins del programa LIFE Piroslife. Experiències similars en altres indrets han demostrat que l’abundància de fruites a l’estiu millora el moviment dels individus i evita, per altra banda, l’acostament a zones on la presència humana és més habitual. També s’està formant els empleats de la companyia que treballen en instal·lacions dins de l’àrea d’influència d’aquests animals. Aquest projecte pretén consolidar el futur dels ossos al Pirineu mitjançant la millora del seu hàbitat.
Des de fa anys, Endesa col·labora amb la FOP en projectes vinculats a la conservació dels ossos cantàbrics i pirenaics i el desenvolupament rural sostenible, i és per això que durant tot el 2016 i en els pròxims dos anys es durà a terme diverses accions per afavorir la coexistència d’aquesta espècie en perill d’extinció i les activitats pròpies de la companyia.
En una primera fase s’han seleccionat les zones d’influència per fer les actuacions i s’ha recol·lectat 115 quilograms de fruits per obtenir les llavors locals, que permetran crear un banc de plançons prou important que serveixi per reforestar les zones vegetals on predominen els ossos. A més, s’ha dut a terme actuacions de sensibilització i divulgació per als empleats de la companyia per conscienciar de la importància del projecte i fer recomanacions davant l’observació d’exemplars als voltants de les instal·lacions. Aquest projecte s’emmarca en el Pla de conservació de la biodiversitat d’Endesa i es tracta d’una actuació tant en l’àmbit ambiental com social enfocada a la promoció del desenvolupament rural sostenible, l’educació ambiental i la protecció de l’os bru.
L’os bru és el mamífer més gros dels Pirineus i es tracta d’una espècie emblemàtica que va extingir-se a Catalunya a finals dels anys vuitanta i principis dels noranta. La seva alimentació varia segons l’època de l’any i, tot i ser carnívor, més del 75% de la seva dieta és d’origen vegetal (fruits secs i carnosos). L’actual població d’ossos és d’origen eslovè i s’estima que hi ha uns 40 exemplars, distribuïts majoritàriament per les comarques de la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà, encara que també són presents al Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i la Cerdanya.

 

ós bru
arbres fruiters
Endesa
FOP
Pirineu lleidatà
Alt Urgell
Pallars Jussà
Cerdanya
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic