Diari digital d'Andorra Bondia
L'obra conté fins a 400 termes catalans.
L'obra conté fins a 400 termes catalans.

Política Lingüística col·labora en l'actualització de la terminologia sobre ciberseguretat


Escrit per: 
Redacció / Foto: Termcat

El Termcat publica una nova edició de la 'Terminologia de la ciberseguretat' que inclou seixanta termes nous, elaborats amb la col·laboració de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i altres experts de l’àmbit, i amb el suport del departament de Política Lingüística del Govern. L’obra conté ara 400 termes catalans, amb definicions, equivalents en castellà, francès i anglès, i notes explicatives.

Els nous termes, que es poden consultar a l’apartat ‘Noves incorporacions’ del diccionari, fan referència sobretot a nous ciberatacs, com ara aplicació enganyosa (en anglès, 'fleeceware app'), ciberestafa ('scam'), estafa del directiu ('CEO scam'), estafa de la fortuna o carta nigeriana ('Nigerian scam'), patró fosc ('dark pattern'), suplantació de domini ('domain spoofing') o troià de goteig ('trojan dropper').

També s’han incorporat al diccionari altres termes relacionats amb mitjans tècnics de seguretat: programa de recompensa per errors ('bug bounty program'), programari antimaliciós ('antimalware'), i amb comportaments socials: assalt de videoconferència ('zoombombing'), corredor o corredora de dades ('data broker'). I s’ha ampliat el repertori de termes vinculats a les criptomonedes: criptomoneder físic, ether, etc.

El recull forma part de la col·lecció 'Diccionaris en Línia' del Termcat, que ofereix actualment més de 160 títols dedicats a diversos camps d’especialitat, i es pot consultar tant al web https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en- linia/239.

Aquest projecte s’emmarca en la política del Govern de mantenir relacions amb organismes estrangers a fi de garantir un desenvolupament òptim global de la llengua oficial d’Andorra i de fer créixer i promoure’n el vessant més científic.

El departament de Política Lingüística renova periòdicament el conveni amb el Termcat des del 1997 amb l’objectiu d’elaborar i editar diccionaris, vocabularis, lèxics i terminologies per difondre els termes adequats en català d’especialitats esportives, mèdiques, científiques i tècniques. Els àmbits de la neu i els esports d’hivern, l’educació, els drets humans, les relacions internacionals o la ciberseguretat són alguns dels que han ampliat i actualitzat el vocabulari gràcies a aquesta col·laboració.

Política Lingüística
col·labora
l'actualització
terminologia
ciberseguretat
Termcat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic