Diari digital d'Andorra Bondia
Les actuacions del servei de Política Lingüística han crescut en els darrers anys.
Les actuacions del servei de Política Lingüística han crescut en els darrers anys.

Política Lingüística obre fins al juliol 4 expedients més que en tot el 2017


Escrit per: 
M.S.C.

El servei de Política Lingüística ha obert des del gener fins al juliol d’aquest any un total de 24 expedients. Les dades indiquen que amb només set mesos ja s’ha superat la xifra registrada durant tot el 2017. El fet és que l’any passat, tal  com recull la Memòria del servei de Política Lingüística, es van obrir 20 expedients en total. Si fem atenció al fet que va motivar l’obertura d’un expedient durant els primers set mesos d’aquest any, veiem que la majoria estan relacionats amb personal que presta atenció al públic. Així, en aquest àmbit es van fer vuit actuacions.
En segon lloc, hi ha les intervencions relatives als noms comercials i denominacions socials, rètols d’establiments i publicitat, que va generar cinc actuacions. Per darrere, destaquen els expedients oberts sobre la llengua de les institucions públiques, amb quatre actuacions. També quatre intervencions es van produir en el marc de l’ús del català en establiments turístics i de restauració. A l’últim, es van registrar dos expedients sobre etiquetatge i altres textos i una actuació relacionada amb contractes i altres documents. 
Segons van informar des del Govern, les actuacions de la unitat en relació amb els expedients oberts han permès resoldre’n deu. Els 14 restants estan pendents de resolució. Per altra banda, també es va exposar que, a més d’aquests expedients, el servei de Política Lingüística ha fet dues actuacions d’assessorament legislatiu a dues empreses fins al juliol.
Quant als expedients oberts durant l’any passat, els articles de la llei que van generar més queixes van ser el que fa referència als drets lingüístics generals; a la llengua de les institucions públiques; als noms comercials i denominacions socials, rètols d’establiment i publicitat; a establiments turístics i de restauració; i al personal que presta atenció al públic. Cal destacar que els 20 expedients oberts durant el 2017 suposen un creixement respecte dels registrats durant el 2016, quan se’n van obrir quatre menys. Segons s’indica des de Política Lingüística, aquest increment ve motivat per l’augment de les actuacions de la unitat gràcies al Pla de dinamització lingüística que es va encetar al Pas de la Casa i que va generar 187 actuacions d’ofici directes. En total, al llarg del 2017 es van fer 213 actuacions.

Les visites a Sant Joan de Caselles compleixen la normativa

Política Lingüística ha confirmat que les pautes seguides en les visites en grup a l’església de Sant Joan de Caselles compleixen la normativa aplicable, segons informa ATV. És per aquest motiu que dona per tancat el cas originat arran de dues queixes de turistes, que van denunciar que una guia es va negar a fer la visita en català. La darrera va ser la setmana passada i el diari català Nació Digital se’n va fer ressò. Segons la denunciant, dels onze turistes que feien la visita, nou eren catalanoparlants i dos castellanoparlants, que van manifestar que entenien el català. Malgrat això, la guia va negar-s’hi afirmant que “no us ho explico en català perquè això està pensat per als turistes”. Arran d’aquest fet, des d’inspecció de Política Lingüística es va fer un seguiment per avaluar el servei de guies del monument.

Política Lingüística
expedients
tot
2017
juliol
obre
Número de vots: 352
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic