Diari digital d'Andorra Bondia
Política Lingüística ha fet pública la memòria d'activitat del 2017.
Política Lingüística ha fet pública la memòria d'activitat del 2017.

Política Lingüística realitza 213 inspeccions i obre 20 expedients per incomplir la legislació d'ús del català el 2017


Escrit per: 
Redacció/Foto: Agències

El Servei de Política Lingüística (SPL), mitjançant la Unitat d'Inspecció i Dinamització (UID), va obrir l'any passat 20 expedients a establiments d'Andorra que incomplien la legislació d'ús del català; 4 més que els oberts al 2016.

Així es desprèn de la memòria 2017 del departament de Política Lingüística que engloba les activats realitzades pel Servei de Política Lingüística i per l'Àrea de Llengua Catalana. Dels 20 expedients, es destaca que 8 ja s'han resolt perquè les empreses concernides han rectificat les infraccions. L'any 2017 s'han incrementat les actuacions de la UID gràcies al Pla de dinamització lingüística que s'està portant a terme al Pas de la Casa i que ha generat 187 actuacions d'ofici directes.

Els articles de la Llei que generen més infraccions són els següents: article 3 (Drets lingüístics generals), article 8 (Llengua de les institucions públiques), article 15 (Noms comercials i denominacions socials, rètols d'establiment i publicitat), article 17 (Establiments turístics i de restauració), article 20 (Personal que presta atenció al públic), i article 22 (Contractes i altres documents).

De la feina executada l'any passat per l'SPL destaca també la correcció de 9.061 pàgines procedents majoritàriament d'institucions públiques com el Govern, els comuns i les parapúbliques, però també d'empreses i entitats privades i particulars. El 2017, l'SPL també va continuar realitzant els seus projectes ja consolidats i en va encetar de nous, com és el Pla de dinamització lingüística al Pas de la Casa juntament amb l'Àrea de Llengua Catalana; o la campanya "Per començar... en català" adreçada al sector de la restauració del Principat. De la feina de l'SPL al 2017 destaca també la col·laboració amb diversos estaments nacionals i estrangers que han permès la publicació de treballs i estudis, com és el cas de "L'escenari sociolingüístic de la població escolar d'Andorra", el "Manual de llenguatge jurídic", la "Terminologia dels drets humans" i el "Diccionari de telecomunicacions en línia".

Durant el 2017, l'SPL va continuar la seva política d'incentivació de l'ús del català en diversos àmbits de la societat i amb accions destinades a tota la població en general, ja siguin joves i estudiants, adults i sectors professionals, com és el cas del Cinema en català, la col·laboració amb l'Andorra Kids Film Festival, els projectes Voluntaris per la llengua, Dictat Nacional, o Concurs de curtmetratges RECcrea.

L'Àrea de Llengua Catalana engloba el treball conjunt dels professionals dels cinc Centres d'autoaprenentatge de català del país i del professorat de català de l'antiga Formació d'Adults, que des del setembre del 2016 deixen d'integrar-se al Ministeri d'Educació i Ensenyament Superior i s'inscriuen al Ministeri de Cultura, Joventut i Esports. Amb aquesta reestructuració s'ha volgut donar més presència social a la llengua i aconseguir un ressò professional més notable, amb l'objectiu que reverteixi en un servei millor per als seus usuaris.

Des de l'Àrea de Llengua Catalana, la tasca duta a terme al llarg del 2017 també ha estat destacada. Al mes de febrer es van oferir 17 cursos (febrer-juny) amb 309 persones inscrites, de les quals 160 persones van acabar el cicle dels cursos. Al setembre es van inscriure 213 ciutadans als cursos d'iniciació oral a la llengua (cursos A1 i A2) i 220 persones als nivells més formals de l'expressió oral i escrita (del curs B1 al C2). En paral·lel, també al setembre, 79 persones van esdevenir nous usuaris d'algun dels cinc centres d'autoaprenentatge de català del país; 70 persones es van afegir a l'octubre; 68, al novembre i 55, al mes de desembre. A aquestes xifres s'afegeixen les 58 persones que, a l'estiu del 2017, van anar a l'antic Centre d'autoaprenentatge de català d'Escaldes-Engordany a millorar el seu català.

D'altra banda, als exàmens oficials de llengua catalana 2017, desenvolupats en dos convocatòries: febrer (exclusivament, nivells B2 i C1) i juny (tots els nivells lingüístics, de l'A1 fins al C2) s'hi van presentar 432 persones, repartides en 148 al mes de febrer i 284 al mes de juny. De la convocatòria del febrer van aprovar 103 persones i de la del juny, 205. Globalment, un 71% de les persones presentades van assolir el criteri d'èxit. Aquestes dades s'obtenen pel treball formatiu, ofert per l'Àrea de Llengua Catalana, basat en cursos presencials i en el mètode de l'autoaprenentatge de la llengua. Els dos sistemes, de caràcter gratuït i complementari, destaquen els aspectes comunicatius del llenguatge i els recursos per augmentar l'autonomia lingüística de l'aprenent.

Un altre aspecte rellevant va ser la signatura de l'acord, el 25 de setembre, entre la Universitat Carolina de Praga i el Ministeri de Cultura, Joventut i Esports del Memoràndum per a la creació del Centre Carlemany de Llengua Catalana a la capital txeca. El centre renova l'antic lectorat de català i consolida oficialment l'oferta d'assignatures on destaquen: l'estudi oral i escrit de la llengua catalana i la seva gramàtica; l'estudi de la cultura, la història i la política d'Andorra; i la convocatòria dels exàmens oficials de llengua catalana del Govern d'Andorra.

En un altre sentit, al mes de maig l'Àrea de Llengua Catalana va participar a la primera mostra TAMIS pensada per al turisme actiu, on l'Àrea va promoure el ciutadà actiu davant la cultura, la llengua, o la integració. En aquest sentit, es va editar un nou díptic que explica serveis i prestacions que, en matèria lingüística, el Ministeri de Cultura, Joventut i Esports ofereix als ciutadans del país.

D'altra banda, des de l'Àrea de Llengua Catalana es va organitzar, un any més, el Campus universitari de la llengua catalana, que en aquesta 16a edició va congregar a Canillo 27 estudiants internacionals del 30 de juliol al 6 d'agost. Els estudiants van rebre 30 hores de classe de català al llarg de 15 dies (setmana catalana més setmana andorrana), a més d'assistir a conferències i a activitats ludicoculturals. Amb l'objectiu de promoure activitats de lleure en català, tot l'any i per totes les edats, l'Àrea de Llengua Catalana va reprendre l'any passat el cicle Fem país en català! Amb la projecció gratuïta del film "Del revés" als Centres d'autoaprenentatge de català del Pas de la Casa i de la Massana.

Així mateix, l'any 2017, l'Àrea de Llengua Catalana va crear la seva imatge institucional.

Política Lingüística
realitza
inspeccions
expedients
incomplir
català
ús del català
obre
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic