Diari digital d'Andorra Bondia

Portugal nega que hi hagi una situació irregular dels professors a Andorra


Escrit per: 
Agències


En una comunicació escrita adreçada a la secretària general del Sindicat de Professors de les Comunitats Portugueses, Teresa Soares, l’ambaixador Mário Damas Nunes va afirmar que la professora de portuguès a Andorra “no es troba totalment desprotegida, perquè com a cònjuge d’un treballador portuguès resident a Andorra es pot beneficiar de la Seguretat Social local”.

Nunes va trametre aquesta comunicació a la sindicalista divendres passat, després que sortís als mitjans de comunicació la situació en què estan els professors de portuguès a Andorra sense cobertura sanitària, i més concretament el cas d’una docent embarassada que es negava a pagar el part per falta d’assistència mèdica, i després que des del mateix sindicat s’adrecés un escrit per explicar-li la situació de desemparament en què es troba la comunitat docent.
L’afirmació de l’ambaixador xoca de ple amb la legislació andorrana, ja que no es pot treballar al país sense cobertura sanitària, i segons la Llei de la CASS la professora afectada només podria obtenir els serveis sanitaris a través del seu marit en cas que el seu cònjuge la declarés dependent, “cosa que no es correspon amb la realitat i que podria col·locar-los en una situació irregular segons la llei”, com es desprèn de la resposta de Soares a l’ambaixador.
Concretament, són cinc els docents lusitans a Andorra que es troben en aquesta situació, tot i que només tres d’ells denuncien la precarietat amb què estan per la cobertura sanitària. Elizabet Carvalho, Fátima Fernandes i Paula Costa –aquesta darrera és la professora que està al tram final de l’embaràs– fa entre set i quatre anys que exerceixen la docència al país.
Les tres professores han explicat que en cap moment volen un conflicte sobre la qüestió, sinó “recuperar la dignitat”, tant humana com professional, d’una situació “que fa set anys que dura”, segons destaca Paula Costa. I és que troben increïble que els representants del seu propi Estat els aconsellin fer actuacions que podrien ser considerades fraudulentes per l’Estat que les acull.
No és el primer cop que denuncien la situació a través del sindicat i hi ha hagut un intercanvi de cartes des del mes de febrer de l’any passat. En aquella data, Soares ja es va posar en contacte amb la coordinadora de l’Ensenyament Portuguès a l’Exterior (EPE) per a Espanya i Andorra, ubicada a l’ambaixada de Portugal a Madrid, Maria José de Matos.
“Em va respondre per escrit amb una carta”, afirma la sindicalista, “dient-me que no hi havia cap problema per als professors, que la situació no era greu i que els tenien dret a assistència sanitària”. Concretament, De Matos deia en la carta a Soares que “la situació dels professors d’EPE/Andorra no és greu ni incorrecta i molt menys il·legal”, cosa que, segons Soares, ha quedat demostrat que “no és així”.
Des del sindicat es va traslladar la problemàtica al ministeri d’Educació portuguès i fins i tot les professores estaven disposades a pagar el 50% de la cobertura sanitària a través d’una assegurança privada del Principat, sempre que el 50% restant anés a càrrec de l’Estat portuguès, cosa, però, que mai no es va arribar a materialitzar.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte