Diari digital d'Andorra Bondia
A l’estació del Roc de Sant Pere, el gener ha estat un mes sec.
A l’estació del Roc de Sant Pere, el gener ha estat un mes sec.

Precipitacions inferiors al gener, exceptuant l’extrem nord


Escrit per: 
Redacció / Foto: Servei Meteorològic d'Andorra

Les precipitacions s’han situat per sota del que és habitual el mes de gener si s’exceptua l’extrem nord del país. Així ho va informar ahir el meteoròleg Guillem Martín del Servei Nacional. En concret, segons va remarcar aquest gener ha estat un mes sec fins al punt de registrar-se només un 30% de la precipitació que seria habitual, una circumstància comuna a la majoria de les estacions menys a les situades al nord del país. Així, prenent per exemple com a referència l’estació del Roc de Sant Pere, s’han acumulat 35,5 milímetres, de manera que hi ha hagut un 67% de l’acumulació que seria habitual per a un mes de gener.

Des d’Andorra Recerca + Innovació (AR+I), es va concretar també que a l’alta muntanya les precipitacions més destacades van arribar amb l’entrada d’aire fred i per tant, en forma de neu. Durant aquell període entre el 15 i el 22 l’estació de Sorteny va registrar fins a 120 centímetres de neu nova. L’efecte del vent però va ser molt notable i el mantell es va tornar a situar en valors inferiors al percentil 50 i fins i tot inferiors al percentil 10 al tancament del mes.

Pel que fa a la temperatura, el  mes de gener ha tornat a ser càlid️, amb una temperatura mitjana que en el cas de l’estació del Roc de Sant Pere s’ha situat 1,3ºC per sobre de la normal climàtica en el període comprès entre 1992 i 2023. Ara bé, si es tenen en compte les dades registrades a l’estació de Central de FEDA, es pot parlar d’un mes “normal”, tal com van explicar ahir mateix des de l’AR+I. Així, la  temperatura màxima mitjana ha estat de 7,3ºC i la temperatura mínima mitjana ha estat de -1,6ºC. Per tant, la temperatura mitjana ha estat 2,85ºC, és a dir, 0,46ºC per sobre la mitjana climàtica pel que fa al període de referència 1981-2010.

Situació i peculiaritats
Martín va insistir en la necessitat de tenir en compte la situació i la peculiaritat d’algunes  estacions, ja que les anomalies de temperatura positives s’han donat al sud del país on la radiació solar és més forta, mentre que al nord les temperatures han estat més baixes. 

Igualment, va posar en relleu que cal tenir en compte la diferència entre la primera quinzena del mes, marcada per la influència de l’anticicló i l’entrada d’aire càlid, i la segona quinzena, caracteritzada per l’entrada de fronts del nord.

precipitacions
inferiors
gener
extrem nord

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte