Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern havia anunciat que els reglaments de la Llei de l’allotjament turístic estarien el setembre del 2017.
El Govern havia anunciat que els reglaments de la Llei de l’allotjament turístic estarien el setembre del 2017.

Preocupació al sector hoteler pel fre a la Llei de l’allotjament turístic


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El retard en l’aprovació dels reglaments que han de desplegar la Llei de l’allotjament turístic està generant preocupació entre els hotelers. Les dues patronals del sector, la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) i Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), remarquen que sense aquests textos la llei no es pot aplicar i, per tant, l’impacte que es buscava quan es va redactar no s’està aconseguint. El principal maldecap per als hotelers són els apartaments turístics il·legals. La llei havia de regular aquest sector, que ha tingut un creixement important en els darrers anys. Gairebé vuit mesos després de la seva aprovació, però, la situació segueix igual.

El president de la Unió Hotelera d’Andorra, Manel Ara, recorda que el Govern es va comprometre a tenir els reglaments el mes de setembre de l’any passat. Posteriorment es va informar que estarien al novembre però ja som al març i l’entitat no en té cap notícia. Exposa que el reglament de classificació hotelera ja està enllestit tot i que desconeix l’estat en què es troba la resta, i va remarcar que la voluntat de l’executiu era publicar-los tots alhora. Ara afirma que com més es trigui a fer el desplegament reglamentari més es tardarà a aplicar la llei i a gaudir dels seus efectes. Així va apuntar que “si pensàvem que la llei ens aportaria unes qüestions positives, com ara poder fer front als apartaments il·legals, el retard en la seva entrada en vigor mitjançant els reglaments no és una cosa bona”. El president de la UHA va indicar que, per tant, tots els efectes positius que la llei aportarà, com la limitació de la competència deslleial abans anomenada o la millora de la planta d’allotjaments, encara no s’estan notant. “Res ha canviat des d’abans de l’entrada de la llei”, va exposar, i es va mostrar a l’espera que els reglaments s’aprovin com més aviat millor, amb els períodes d’adaptació que siguin necessaris.

La presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra, Cristina Canut, es va expressar en el mateix sentit i va indicar que “hem votat una llei, però a la pràctica seguim amb el mateix problema” perquè “els apartaments continuen sent un actor que ha agafat molt pes i que ha entrat a competir amb nosaltres, però que no està sotmès a la mateixa regulació”. Canut va declarar que dels reglaments en depèn el registre d’apartaments turístics. Per tant, fins que no estigui publicat el reglament dels apartaments, no tenen l’obligació de donar-se d’alta al registre, va dir. Per la presidenta de l’AHA, no és una situació gaire normal i va indicar que “com més es demori, pitjor”. En aquest sentit va assenyalar que “no és just que els apartaments no estiguin sotmesos a les mateixes regles del joc” que els hotels.

Canut és conscient, però, que si el sector té dificultats per adaptar-se a la nova normativa té dret a demanar un període per complir-la. De fet, en els cas dels hotels, l’UHA va demanar cinc anys per adequar-se a la nova classificació. L’AHA també considera que cal almenys un any. En aquest sentit, Canut recorda que els establiments venen de deu anys en què no han pogut invertir i ara els cal temps. Des de les dues entitats es va exposar que, tenint en compte que ja tenen el reglament acordat amb el Govern, els establiments ja han començat a adaptar-se a les noves exigències, encara que la normativa no estigui aprovada.  

 

Malestar també entre els apartaments per la demora

Les empreses que gestionen apartaments turístics també van expressar la seva inquietud pel retard en l’aprovació dels reglaments que han de permetre el desenvolupament de la Llei de l’allotjament turístic. Fonts del sector van remarcar que aquesta demora “preocupa”, ja que el que semblava que el novembre passat podia estar resolt encara és una incògnita. En el cas dels apartaments turístics, contràriament al que indiquen els hotelers, no s’ha començat a fer adequacions dels edificis i serveis, ja que no saben què establirà finalment el reglament que els regularà. En aquest sentit, les empreses d’apartaments turístics exposen que és complicat que algú s’atreveixi a invertir sense veure el reglament. Per això, es mostren a l’espera de la seva aprovació.

 

hotels
llei de l'allotjament turístic
apartaments
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic