Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Èric Jover en una compareixença.
El ministre Èric Jover en una compareixença.

Preocupació per la modificació en l’exercici de professions titulades


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La modificació de la Llei d’exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals aprovada pel consell de ministres dimecres ha generat preocupació entre els professionals liberals. És per això que des del consell de col·legis ahir ja es va acordar fer una consulta al Govern sobre l’abast que tindran aquests canvis, tenint en compte que en són els màxims afectats. El que neguiteja especialment és la possibilitat d’exercir una professió titulada sense una titulació. Fonts properes al consell de col·legis van apuntar que això podria suposar una pèrdua de qualitat en el treball d’aquests professionals. Per això volen saber quina mena de controls s’implementaran per assegurar que no hi hagi un empobriment en aquest sentit i si la modificació afecta totes les professions titulades.

Així, aquestes fonts van destacar que certes ocupacions són “molt sensibles” i van afegir que “fa por” segons quins siguin aquests canvis. En tot cas es van mostrar a l’espera de saber com està redactada la modificació que s’ha fet en aquesta llei. A més a més, el consell de col·legis va expressar la seva sorpresa tenint en compte que el Govern no els ha consultat sobre la mesura. “En cap moment s’ha contactat cap col·legi”, van destacar.

Preguntat pel Bon dia, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, va donar més detalls de la modificació de la llei. Jover va remarcar que “els col·legis professionals poden estar tranquils” ja que “en cap cas no abaixarem la qualitat” i va anunciar la voluntat de reunir-se amb aquests professionals per explicar “fil per randa” els canvis introduïts. El ministre va afegir també que no s’ha informat el consell de col·legis perquè es tracta d’un “canvi molt menor” i que afecta poques persones però que té per objectiu fer la llei més justa.  En aquest sentit va explicar que la qüestió que ha motivat la modificació és allò que s’entén per titulació. En el text del 2008 es refereix a les titulacions acadèmiques d’ensenyament superior (que estan sota tutela del ministeri d’Educació) quan a la Unió Europea hi ha altres titulacions que no són acadèmiques ni d’ensenyament superior (les pot reconèixer el ministeri de Salut o Treball, per exemple) i que són títol d’Estat. És en aquest segon cas que s’havia registrat una situació “injusta” que calia solucionar, va insistir Jover, ja que les persones amb aquests títols no podien exercir a Andorra però sí a la resta de la Unió Europea. 

El ministre d’Educació i Ensenyament Superior també va aclarir que no s’eliminarà el requisit de la titulació per l’experiència professional. Així va afirmar que s’exigirà estar en disposició d’una titulació o qualificació professional. Algunes de les casuístiques que es veuran resoltes amb la modificació impulsada fan referència al col·lectiu de l’osteopatia. Avui poden exercir els professionals amb titulació oficial francesa, ja que és un títol d’Estat. En canvi, a Espanya aquesta no és una titulació d’Estat i, per tant, no poden treballar. El Govern, però, s’ha trobat amb algun professional amb titulació espanyola i que ha obtingut l’habilitació professional per treballar a França. A Andorra, però, no podria exercir. Tampoc poden exercir les infermeres que hagin obtingut el títol amb una formació professional, quan la directiva europea diu que és vàlid. Quant a l’experiència, aquest serà un element que ajudarà a avaluar els casos sense titulació acadèmica.

professió titulació col·legi professional
Número de vots: 204
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic