Diari digital d'Andorra Bondia
 El guanyador del concurs, Pere Cervós, (a la dreta) i Conxita Marsol escolten l’explicació de Miquel Mercè, que va obtenir el segon premi.
El guanyador del concurs, Pere Cervós, (a la dreta) i Conxita Marsol escolten l’explicació de Miquel Mercè, que va obtenir el segon premi.

Preocupació perquè la font de llums comporti problemes d’inundabilitat


Escrit per: 
M. S. C. / A. D. / Foto: Facundo Santana

La construcció d’una font de llums de colors a la llera del riu Valira, inclosa en el projecte guanyador del concurs d’idees per a la remodelació de la plaça de la Rotonda i els entorns, genera preocupació per l’impacte que pot tenir, tant a nivell mediambiental com pel que fa la seguretat. La consellera del Partit Socialdemòcrata (PS) al Comú d’Andorra la Vella Dolors Carmona adverteix que tot el que es posa al riu és un entrebanc quan hi ha una crescuda, i és per això que assenyala que caldrà avaluar molt bé tècnicament si aquestes estructures no suposen cap perill. 

Carmona va recordar que la zona de Mitjavila és un punt “molt complex”, i per aquest motiu després de les riuades del 1982 es va optar per canalitzar el riu i eliminar tots els impediments que pogués trobar l’aigua. És per això que veu amb “una mica de respecte” la proposta d’instal·lar-hi ara una font. També el president de l’Associació protectora d’animals, plantes i medi ambient d’Andorra (Apapma), Carles Iriarte, va observar que “dins de l’avaluació d’impacte ambiental caldrà veure com es pretén fer una font dins l’aigua”  tenint en compte que un dels arguments a l’hora de cobrir de formigó la llera del riu va ser que el pont de París era molt baix, el de la Rotonda era massa a prop i que en cas que el riu arrossegués troncs es podia obstruir el pas de l’aigua i inundar la zona. Davant d’això, Iriarte va afirmar que “si aleshores la seguretat va passar per davant del medi ambient també esperem que passi aquí amb els llums”. A més va quedar en espera de saber com afectarà el projecte al corredor que es va fer al mig de la llosa del riu per permetre la circulació de les truites. De fet, Iriarte es va mostrar sorprès que es parli de la data d’inici de les obres abans de tenir l’informe d’impacte ambiental per veure’n la viabilitat, “a no ser que es tingui coll avall” que es durà a terme, encara que va reiterar que no hi ha una llei d’impacte ambiental homologable a nivell europeu. L’Apapma també alerta que cobrir encara més el riu comportarà més riscos a nivell de seguretat i va demanar “no atacar més el riu per amagar les nostres vergonyes”. Així, l’entitat aposta per naturalitzar-lo i tenir un “riu viu i amb llúdrigues i aigua neta i transparent”. Per Iriarte, “potser aquí tenim la perla”, ja que “de canals i llumetes, el món n’és ple”. D’aquesta manera va assenyalar que en lloc de tenir “DJ Llúdriga” els visitants podrien gaudir de la contemplació de les llúdrigues pescant després d’una jornada de shopping.   

El PS també constata altres problemes en el projecte guanyador, tot i que accepta que si tothom el vol “no hi tenim res a dir”. D’una banda el manteniment que tindrà l’equipament. De l’altra, la inversió que suposarà. Carmona remarca que 4 milions d’euros “són molts diners veient el tram que representa”. La consellera accepta que la zona s’ha de remodelar i que aquest projecte pot ser un pol d’atracció però argumenta que cal mirar la necessitat d’inversions a tota la parròquia, assegurant primer de tot uns equipaments en condicions bàsiques. “Trobo que som molt llançats”, va observar, i va lamentar que “sembla que el que enlluerna és el que es prioritza”. Al mateix temps va expressar el temor que també en aquesta obra sorgeixin imprevistos que portin a una despesa sobrevinguda i que s’acabi pagant més de 4 milions, i va remarcar la necessitat d’estudis d’impacte mediambiental i de consum energètic. També es va referir a la similitud amb la proposta del ministeri de Turisme liderat per Francesc Camp i va exposar que davant d’aquest “traspàs de projectes” el Govern podria fer-se càrrec d’una part del cost de la instal·lació. 

Els comerciants, satisfets
Totalment satisfets es van mostrar els comerciants amb el projecte de reforma de la Rotonda. La presidenta de The Shopping Mile, Sònia Yebra, va destacar que és un projecte positiu perquè crea un pol d’atracció per al turista i el vianant, sobretot gràcies a la font de llums de colors. Precisament aquest element és el que Yebra va posar en relleu. Va recordar que fa anys ja se n’havia parlat amb el ministeri de Turisme i que ara, amb un cost “no massa elevat”, permetrà fer un espai “prou atractiu”. També la presidenta de l’Associació de Comerciants del Centre Històric, Anna Riberaygua, espera que el projecte serveixi per portar visitants a la zona. Així, va remarcar que qualsevol projecte que compleixi amb els principis de desenvolupament sostenible, que tingui un estudi d’impacte ambiental i que serveixi perquè la gent gaudeixi més de l’entorn i aporti més visitants és ben rebut per l’entitat. A l’últim, la presidenta de Riberaygua i Travesseres, Rosa Pascuet, creu que el projecte afavorirà l’afluència de turistes al barri. Pascuet va dir que “hem d’estar ben macos perquè ens vinguin a visitar”, va defensar que és el moment de retornar el que aporten els empresaris i que els polítics també han d’arriscar amb els projectes.

 

Camp saluda el projecte
Benvingut sigui un projecte, va dir l’ara cònsol major de Canillo i exministre de Turisme Francesc Camp, “que faci la zona més atractiva de cara al visitant i a la població”. Ell al seu moment va intentar aquesta “font de llums i de colors, com en deien, o millor, l’espectacle”, però no se’n va sortir. S’hi havia fixat un topall de milió i mig d’euros, recorda, i els projectes presentats no eren prou atractius. “Per dir-ho d’una altra manera, el pressupost hauria d’haver estat superior, com en aquest cas crec que ho és”. En tot cas, ara el que es presenta “té un altre enfocament, va precisar, lligat a l’embelliment de la zona”, però a Camp li sembla “perfecte” que finalment la idea arribi a bon port. Encara que ell no piloti.

preocupació
font
llums
problemes
inundabilitat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic