Diari digital d'Andorra Bondia
En empleat del sector de l’esquí treballant en un telecadira.
En empleat del sector de l’esquí treballant en un telecadira.

Preparats per gestionar unes pistes amb alta ocupació el cap de setmana


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: BonDia

En una estació com Grandvalira, en el pic de la temporada, hi pot haver entre 28.000 i 29.000 esquiadors diaris. I durant el mes de febrer, en dies laborables no es baixa de 20.000. Aquesta alta ocupació no s’espera per aquest hivern,  marcat per la pandèmia de coronavirus. Però la pèrdua dels mercats internacionals fa preveure que la caiguda de clients que hi haurà entre setmana serà més rellevant que la que es produirà el cap de setmana. És per això que les pistes hauran de fer un esforç suplementari i tenir la suficient flexibilitat per adaptar els equips perquè puguin donar servei en els moments de més afluència, que es concentraran en pocs dies, remarca el director general de Grandvalira, Juan Ramón Moreno.

Tal com havien traslladat al Govern, les estacions tindran aquesta temporada una reducció d’aproximadament el 30% de les plantilles. Això, malgrat les darreres restriccions als països veïns. “Una estació és de costos fixos, menys d’això ja no pots tenir”, explica el director d’Ensisa, David Hidalgo. El responsable del camp de neu canillenc va acceptar que les empreses estan prenent un risc, però va afegir que “més risc seria no agafar ningú i després no poder obrir” tot i tenir visitants. És per aquest motiu que Hidalgo afirma que a l’hora de contractar, les pistes han estat prudents però sense hipotecar la qualitat del producte.

El director d’Ensisa va exposar que la possibilitat que el gruix dels esquiadors es concentri en caps de setmana per la manca de turisme internacional i de grups escolars suposi retornar al format de l’estació d’esquí de fa 25 o 30 anys, malgrat que Baqueira funciona d’aquesta manera. Amb tot, això no permet reduir el volum de personal, l’únic canvi serà en l’organització de la setmana.

On no pot variar excessivament el nombre de treballadors és en els equips de pistes. Moreno explica, per exemple, que pel que fa als remuntadors, aquest any no serà necessari doblar-los per pista donat que hi haurà menys esquiadors. Tanmateix s’ha previst poder-ho fer en moments de més afluència per una qüestió de seguretat. Als restaurants, en canvi, les limitacions no permetran servir el mateix nombre de menjars que l’hivern passat, i per tant es podrà prescindir de personal. Quant a les classes d’esquí, el director general de Grandvalira estima que hi haurà un augment de classes particulars, fet que cal tenir en compte a l’hora de planificar i triar els perfils professionals.

En relació amb la materialització de les contractacions, Hidalgo afirma que hi ha hagut algun retard, però sobretot en origen, ja que la mobilitat internacional no està normalitzada. A més, va indicar que per als empleats que no han de tocar maquinària s’han anticipat les formacions a través d’un programa a distància.

La Puríssima
Ensisa manté la Puríssima com a data d’obertura, malgrat que Hidalgo observa que “la Puríssima no està assegurada per a nosaltres ni per a ningú”. En tot cas es mostra optimista, i més tenint en compte que l’esquí és un sector que està acostumat a treballar amb situacions d’incertesa. La previsió de les estacions passa per una temporada amb dues parts. La primera amb clients de mercats de proximitat, mentre que per a la segona albiren la possibilitat d’atraure turistes de països més llunyans si les restriccions s’aixequen. Així, confien que de cara al febrer, març i abril  puguin arribar clients anglesos i escandinaus. Els turoperadors d’aquests països estan preparats, diu Hidalgo.

Preparats per gestionar unes pistes amb alta ocupació el cap de setmana

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte