Diari digital d'Andorra Bondia
 Els impulsors del ‘Manifest dels 300’, Joan Ganyet i Antoni Pol, ahir al matí a La Puça.
Els impulsors del ‘Manifest dels 300’, Joan Ganyet i Antoni Pol, ahir al matí a La Puça.

Presentat un manifest per crear una àrea econòmica als Pirineus


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

Els impulsors de la creació d’una àrea econòmica especial Andorra-Pirineus, l’exalcalde de la Seu Joan Ganyet i l’arquitecte Antoni Pol, van presentar ahir el que han batejat com el Manifest dels 300, donat que s’hi han sumat 302 “persones significatives d’Andorra, l’alt Pirineu català, l’Arieja, i dels Pirineus Orientals”, va detallar Ganyet.  La Puça va ser l’escenari escollit per a aquest “acte ple de simbolisme” que posa Andorra com “el pal de paller” d’una iniciativa que pretén beneficiar econòmicament i socialment els 250.000 habitants del vessant nord i sud del Pirineu. La constitució d’aquest “ens singular” s’hauria d’incloure en l’acord d’associació amb la Unió Europea, va explicar Ganyet, que va posar en relleu que Andorra s’ha adonat que no pot viure aïllada del context europeu. D’aquí la proposta d’un “potent projecte de futur”, en el qual el Principat sigui “el pol demogràfic i de serveis del Pirineu”. En aquest sentit, va dir a tall d’exemple, que l’hospital Nostra Senyora de Meritxell i la Universitat d’Andorra podrien ser “centres de referència en aquesta àrea”, en la qual “Andorra tindria totes les possibilitats de ser creditora a tot el món de la marca Pirineu”. En qualsevol cas, va emfatitzar, “no es tracta d’un canvi de l’estatus polític andorrà” perquè les fronteres polítiques i administratives continuarien, “però poden ser permeables en benefici de les persones que viuen en un costat i un altre”. D’aquesta manera, va remarcar, “estaríem creant una nova centralitat al migdia d’Europa”. 
Per la seva banda, Antoni Pol va destacar la relació històrica del Principat amb els nuclis de població situats a 30 i 50 quilòmetres al voltant, “que estan fora de l’òrbita econòmica de Tolosa, Lleida i Barcelona”. Pol va assenyalar que la presentació del manifest és un primer pas “per trobar un nou encaix en la Unió Europea”. 
El Manifest, imprès en quatre llengües i amb data del 4 de novembre per commemorar els 25 anys de l’acord trilateral entre Andorra, França i Espanya, es va entregar a continuació a Sindicatura. Més endavant, es presentarà al Govern, als comuns, a les  ambaixades d’Espanya i França i a institucions significatives del país i dels territoris concernits en el projecte, així com  a la Comunitat de Treball dels Pirineus.

 

Presentat
manifest
crear
àrea econòmica
Pirineus
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic