Diari digital d'Andorra Bondia
Presó de cinc anys a vuit mesos per a quatre implicats en tràfic de cocaïna
Presó de cinc anys a vuit mesos per a quatre implicats en tràfic de cocaïna

Presó de cinc anys a vuit mesos per a quatre implicats en tràfic de cocaïna


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

Dues dones, d’entre els sis processats jutjats ahir en una operació contra el tràfic de cocaïna, van ser absoltes en la mateixa vista oral, celebrada durant tot el matí, després que la fiscal retirés els càrrecs que les imputaven, per manca de proves. Per a la resta, el ministeri fiscal demana penes d’entre cinc  anys de presó, amb part condicional per al principal responsable d’aquesta presumpta xarxa de tràfic de cocaïna, i de vuit mesos de presó condicional per a una dona acusada de consumir cocaïna. Els fets es remunten el desembre del 2010, quan es van produir les detencions en una operació policial anomenada As, en la qual va haver-hi un total de 20 persones detingudes.
Al principal acusat, per al qual la fiscalia demana més pena, cinc anys de presó i part condicional, i 4.000 euros de multa, se li imputa el delicte major continuat d’introducció de cocaïna per a la posterior cessió il·lícita; el delicte menor continuat de consum de cocaïna; i la contravenció penal de continuada de consum de haixix. Les proves contra ell són converses telefòniques interceptades, en les quals la fiscalia considera provat que parla d’adquirir o de cedir droga amb altres imputats o consumidors. L’altra prova són les dues declaracions inculpatòries del mateix processat, la primera davant la policia i la segona davant el batlle instructor. Ahir, però, el processat va negar aquestes declaracions i va dir que les havia fet sota els efectes de la droga, la primera, i sota el símptoma d’abstinència, la segona. En les declaracions, reconeixia haver venut droga i haver-la introduït al Principat, així com haver-ne consumit. Ahir, però, només va reconèixer que en consumia a fora del Principat, a la Seu d’Urgell i a Castelldefels, i en àmbits de clubs de “noies” o de “senyoretes”, tal com va anomenar ahir els prostíbuls.
La defensa va al·legar que les converses telefòniques no eren cap prova inculpatòria perquè no s’havien transcrit en la seva totalitat, i algunes estaven fora del termini establert per la batlle instructora. Les perquisicions telefòniques van tenir un termini amb dues pròrrogues, que finalitzaven, segons la defensa, el 3 d’octubre del 2010, i algunes de les converses que la fiscal va esmentar ahir com a prova eren del 5 d’octubre. Per altra banda, la defensa es va agafar a l’argument que el processat, en les declaracions inculpatòries, no estava en condicions de declarar. Tot  i això, els agents de policia que van intervenir van dir que sí que estava en bon estat i que, a més, tenia representació lletrada. Per tot això, la defensa va demanar la lliure absolució pel delicte de tràfic, i només sis mesos pel del consum de cocaïna, ja complerts. 
Per altra banda, el següent processat, amb més pena sol·licitada, tres anys de presó part condicional i 1.500 euros de multa, i 10 anys d’expulsió del Principat,  era el propietari d’una pizzeria a la Massana i se li imputa el delicte major  d’introducció de droga per cessió il·lícita; el delicte menor continuat de consum de cocaïna; i la contravenció penal de consum continuat de cànnabis. El processat no va comparèixer, però, i en la seva declaració signada va al·legar que comprava entre cinc i 10 grams de cocaïna per consum propi, ja que tant ell com la dona (també processada) en consumien periòdicament. Aquesta quantitat de droga, per la fiscalia, provava que no era només per a consum propi. La defensa, en canvi, considerava que sí que ho era, ja que en podien comprar cada mes i era per a dues persones. Per tant, negava el delicte d’introducció de droga per a la venda il·lícita, i demanava només quatre mesos de presó condicional i multa de 800 euros pel consum de cocaïna, i que li tornessin els més de 3.000 euros requisats al seu domicili, ja que va al·legar que eren ingressos de la pizzeria. A la seva parella, que tampoc va comparèixer, se li va demanar la pena més baixa, vuit mesos de presó condicional i 1.000 euros de multa per consumir de cocaïna. 
L’altre processat, que sí que va declarar ahir i per al qual la fiscal demana dos anys de presó amb part condicional i 1.000 euros de multa, està acusat també del delicte major continuat de proporcionar il·lícitament droga tòxica; del delicte menor de consum de cocaïna; i de la contravenció penal de consum de cànnabis.  L’home n’havia consumit i havia viatjat a la Seu amb el principal processat, en un dels dies en què la fiscalia considera provat que l’altre va introduir droga. La seva defensa demana l’absolució del delicte de cessió il·lícita, ja que, si en un moment va declarar haver cedit droga, ho havia fet a Espanya i no al Principat, segons el lletrat. I, per a la resta, demana dos mesos d’arrest nocturn condicional.  

 

Mesos controlant escoltes i sols troben uns grams de ‘coca’   

La defensa del principal acusat va ser dura, ahir, amb l’actuació policial, representada per cinc agents que van comparèixer com a testimonis. Segons el lletrat, els agents havien controlat durant 10 mesos converses telefòniques i, en les detencions i perquisicions, en van trobar pocs grams. “Petites quantitats que podem atribuir a consum propi”, va dir. Segons aquesta part, la policia va actuar “amb excés de zel i de manera excessiva”, en una investigació policial que partia de la premissa que hi havia una xarxa de tràfic de cocaïna. Segons aquest lletrat, amb una investigació tan llarga, el més normal seria que es detingués els imputats amb més quantitats de droga. A més, va remarcar que algunes de les converses telefòniques interceptades estaven fora del termini marcat per la batlle i que, per tant, no podien funcionar com a proves, i també va criticar que aquestes converses havien de ser transcrites en la seva totalitat i de manera literal i, segons ell, no va ser així. Faltes procedimentals, però, que només va denunciar al final del judici. 

 

tribunals
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic