Diari digital d'Andorra Bondia
El mapa de pluges elaborat pel servei de Meteorologia de Catalunya.
El mapa de pluges elaborat pel servei de Meteorologia de Catalunya.

Primavera molt plujosa en sectors del Pirineu i Prepirineu occidental


Escrit per: 
Agències

La primavera d’aquest 2018 (març, abril i maig) ha estat excepcionalment plujosa a sectors del Pirineu i Prepirineu occidental. Segons el servei Meteorològic de Catalunya, de manera general ha estat la més plujosa des del 2013 i en aquests sectors s’han registrat localment els valors pluviomètrics primaverals més alts d’almenys els darrers 60 anys. A punts del litoral sud i central, però, l’estació ha resultat seca. La temperatura mitjana ha estat semblant o superior als valors mitjans climàtics a la major part del territori, malgrat algunes excepcions al Pirineu i Prepirineu, on l’estació es pot qualificar de freda. Al contrari  de les primaveres del 2017 i el 2015, les anomalies positives no s’han enfilat fins a valors gaire elevats, i com a màxim han assolit +1,8 ºC a la ciutat de Barcelona.

La pluviometria d’aquesta primavera ha presentat superàvit a la major part del país, un fet que no succeïa des del 2013. En alguns punts del Pirineu i Prepirineu occidental, amb dades des de l’any 1950, ha estat la primavera més plujosa de les respectives sèries. També cal destacar punts de Ponent i de la serralada prelitoral, on s’han recollit quantitats que permeten qualificar la primavera del 2018 de molt plujosa i, fins i tot –localment, com a mínim–  la més plujosa dels darrers 20 anys.

Tot i aquesta abundància global de precipitació, enguany, i a diferència de l’esmentat 2013, ha tingut també alguns sectors secs. Destaquen en aquest aspecte el Delta de l’Ebre i altres punts del litoral sud, però també de part del litoral central. A l’extrem sud de Catalunya el dèficit pluviomètric estacional s’arrossega des de ja fa més d’un any.

La temperatura mitjana estacional d’aquesta primavera s’ha caracteritzat per l’absència de valors cridaners. Gairebé la meitat del territori català ha registrat valors de temperatura dins la normalitat climàtica (entre -0,5 ºC i +0,5 ºC), mentre que les anomalies positives, distribuïdes especialment al llarg del litoral i prelitoral i puntualment a la confluència de les comarques del Segrià, el Pla d’Urgell i les Garrigues, no han arribat a presentar valors excessivament càlids, i s’han situat entre +0,5 ºC i +1,8 ºC. Segons el Meteocat, aquest comportament de la temperatura es troba en consonància amb la circulació zonal a nivells mitjans de la troposfera que ha predominat al llarg dels tres mesos, i que ha inhibit les masses d’aire fred procedent d’altres latituds.

Les excepcions fredes, amb anomalies d’entre -0,5 ºC i -1,5 ºC, es troben a punts del Pirineu i Prepirineu, i estan associades a les diverses pertorbacions i tempestes que han afectat particularment aquests indrets. El balanç de temperatura ha estat resultat de tres mesos en què es poden identificar diferents comportaments; l’abril va ser càlid en conjunt, mentre que el març i el maig van tenir valors de temperatura contrastats, amb alguns sectors càlids i altres de normals o freds, però sense anomalies extremes.

primavera
plujosa
sectors
Pirineu
Prepirineu occidental

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte