Diari digital d'Andorra Bondia
Dels tres malalts ingressats a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, un ha passat a l’UCI, segons va informar ahir l’executiu.
Dels tres malalts ingressats a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, un ha passat a l’UCI, segons va informar ahir l’executiu.

Primer ingrés a l’UCI des del 26 de maig


Escrit per: 
M. P. A. / Agències / Foto: Facundo Santana

Un dels pacients de Covid que estaven ingressats a planta a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell ha hagut de ser ingressat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) les darreres hores. Així ho van confirmar ahir a la tarda des del Govern. Feia pràcticament tres mesos que no hi havia cap malalt ingressat a l’UCI per coronavirus. Concretament, des del 26 de maig passat no hi havia cap malalt ingressat en aquesta unitat. El Govern tornarà a actualitzar avui les dades sanitàries i en donarà més detalls. Fins divendres hi havia 117 casos actius al país, tres dels quals ingressats al centre hospitalari. 

“Setmana d’alerta”
La previsió d’una nova situació “delicada” al Principat durant aquesta setmana ja la veien a venir els professionals sanitaris. De fet, la doctora Cristina Royo, especialista en malalties infeccioses, va apuntar que una altra vegada “estem en un moment delicat”.  L’experta va assenyalar que hi ha hagut unes setmanes de més tranquil·litat en què els casos estaven més controlats i no n’hi havia tants. “Ara tenim un centenar de casos actius, ingressos hospitalaris i el brot de la Seu d’Urgell amb un increment de casos molt significatiu. Estem en una setmana d’alerta”, va emfatitzar. Al seu parer, “aquest any serà així” i, a més, cal tenir en compte que ara és estiu i que no hi ha tantes infeccions respiratòries, “però a l’octubre, quan n’hi hagi més es pot complicar la situació”, va assegurar. Per això, va insistir que “no hem de relaxar les mesures” i ser persistents en  l’ús de la mascareta, la neteja de mans, la distància i les reunions de gent en grups no massa grans.

Seqüeles del virus
D’altra banda, Royo es va referir a les seqüeles del coronavirus en els pacients de Covid. En aquest sentit, va explicar que  es  calcula que un 5% del total de casos de pacients amb coronavirus han presentat neumonies greus. Segons la doctora, “és difícil saber quants d’aquests han estat fibrosi pulmonar, no hi ha hagut molts casos, però es podrien manifestar més endavant”. I és que considera que “aquí encara és aviat per parlar de seqüeles a llarg termini”. De tota manera, va declarar que s’està fent un seguiment sistemàtic dels pacients crítics que van patir la Covid des de totes les especialitats implicades: neumologia, medicina interna, cardiologia, psiquiatria i psicologia precisament per veure quines seqüeles presenten a  llarg termini. 

Unes seqüel·les que en moltes ocasions són difícils de diferenciar respecte a les d’altres patologies. Així, el que “és indubtable” és que la Covid causa la fibrosi pulmonar i que per tant aquesta no ve donada “per una altra cosa que hagi tingut aquell pacient”, va remarcar. Ara bé, els símptomes més freqüents com el cansament, l’ofec i la tos, poden ser seqüeles d’altres malalties i la gent que ha tingut una neumonia, per exemple, les pot presentar en un mes o dos.

També hi ha seqüeles cardiològiques, d’inflamació del cor, va detallar Royo, segons alguns estudis publicats. Igualment, s’han observat altres com insuficiència renal, facilita la coagulació de la sang que pot provocar trombosi i fer ambòlies i la síndrome post-UCI, que consisteix en un conjunt d’alteracions físiques, cognitives i psiquiàtriques que experimenten pacients greus amb una llarga estada a cures intensives. 

46 positius a la Seu, tres a l’hospital i 478 aïllats a domicili
Cinc nous casos de coronavirus s’han detectat les darreres hores a la Seu d’Urgell, segons consta en el darrer butlletí d’actualització sanitària que va fer públic ahir  l’ajuntament de la ciutat.  Així les coses, fins diumenge hi havia  46 persones amb la malaltia, tres de les quals ingressades a planta al Sant Hospital. La mitjana d’edat d’aquests casos va pujant i se situa al voltant dels 39 anys.

Pel que fa als casos que estan confinats als seus domicilis per ser contactes estrets de les persones diagnosticades amb prova és de 478, 76 menys que ara fa 24 hores. Quant a l’índex de risc de rebrot a la zona de la Seu d’Urgell, baixa de 823 a 738, però continua essent “molt alt”, com apunta l’alcalde, Jordi Fàbrega, a través de les xarxes socials. També assenyala que de moment no hi ha hagut grans canvis perquè calen uns 10 dies perquè es notin els canvis amb les mesures i el rastreig ampliat que s’està fent, “però almenys no ha empitjorat”, afirma.

A l’Alt Urgell, la taxa de reproducció de la malaltia a 7 dies (Rho) baixa i passa de 3,88 a 3,11. A tota la comarca,  el total de positius és de 165, 157 detectats per PCR. La comarca, amb 20.177 habitants, suma sis morts per Covid-19 des de l’inici de la pandèmia i actualment té dos hospitalitzats, cap a l’UCI.

La regió sanitària de l’Alt Pirineu i l’Aran ha registrat 514 casos, deu les últimes hores; 653 sumant totes les proves. 29 persones han mort des de l’inici de la pandèmia (cap defunció els darrers dies). El risc de rebrot se situa en 199,05, després que en l’actualització de dilluns aquesta regió també entrés a la zona vermella (des de mitjan juliol no tenia un risc alt de rebrot). L’Rt segueix per sota del 2 i és d’1,80 i la taxa de confirmats per PCR és de 69,43. 

El nombre de casos confirmats s’ha quasi doblat d’un interval a un altre: de 27 entre el 6 i el 12 d’agost a 47 del 12 al 18 d’agost. Hi ha sis pacients ingressats, un a cures intesives.

ingrés
UCI
maig

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte