Diari digital d'Andorra Bondia
Detall del simulacre d'extracció d'una víctima del sisme.
Detall del simulacre d'extracció d'una víctima del sisme.
Així ha rebut les primeres atencions una de les víctimes del simulacre de sisme.
Així ha rebut les primeres atencions una de les víctimes del simulacre de sisme.
Plànol general del lloc on s'ha simulat l'ensorrament de l'edifici a tocar de la caserna dels bombers.
Plànol general del lloc on s'ha simulat l'ensorrament de l'edifici a tocar de la caserna dels bombers.

Primer simulacre sísmic a gran escala


Escrit per: 
M. P. A. / Fotos: Facundo Santana

Un edifici de dues plantes amb sis persones a l’interior s’ha ensorrat a causa d’un moviment sísmic de 5,8 a tocar de la caserna dels bombers a Santa Coloma. A més, a dins hi havia també un treballador fent tasques de manteniment en una caldera i a l’exterior, just a l’esquerra de l’edifici, un altre empleat treballant en una torre d’alta tensió. De fet, el terratrèmol s’ha deixat sentir amb intensitat a tot el país i també a Sant Julià hi ha hagut un edifici afectat, amb una esquerda al menjador d’un dels pisos. S’activen tots els cossos de seguretat del país, la Creu Roja Andorrana, el SUM, les patronals hoteleres, Andorra Recerca + Innovació (AR+I) i la Unió de Radioaficionats, entre d’altres. A l’edifici derruït s’han rescatat diverses víctimes... Mentre, a l’interior de la caserna, s’ha instal·lat el centre de comandament amb l’objectiu de monitorar les tasques de rescat i totes les que van associades a l’operativa. L’avís de sisme l’han rebut des de l’AR+I i en funció de les trucades als telèfons d’emergències, el cap de guàrdia ha fet un vol d’helicòpter pels quatre punts més afectats i d’aquesta manera s’ha decidit quin dels indrets calia prioritzar i quins es podien descartar, però al bloc d’habitatges de Sant Julià s’hi han desplaçat arquitectes i enginyers per valorar si hi havia danys estructurals.

No ha passat però podria ocórrer i per aquest motiu avui s'està portant a terme el primer simulacre a gran escala del país. El motiu? Estar ben entrenats per si algun dia calgués actuar en cas de sisme. Així ho han posat en relleu tant el cap de l'operatiu de rescat del grup d'enderrocs dels bombers, Marc Rogé, que ha explicat que ja fa un parell d'anys que volien fer-ho i ha confirmat que així no s'havia fet mai. Els primers en arribar han estat els bombers que hi havia avui treballant, un equip de gossos, un equip d'enderrocs i l'equip de guàrdia. A les 11 del matí ja havien extret quatre víctimes. En l’operativa hi ha participat 40 bombers, tot i que la xifra total de persones implicades va pujar fins a la vuitantena.

Rogé ha deixat clar que el simulacre no s'ha realitzat perquè enguany hi hagi hagut un període sísmic i "tenim por". I ha afegit: "no és això", tot recordant que cada any hi ha al Pirineu uns 400 sísmes. Des del 2018 el grup d'enderrocs participa a maniobres nacionals a França, país on fan la formació cada any. I enguany s'ha decidit muntar-ne una de nostra amb la participació dels departaments. 

Fins al centre de comandament i del suposat edifici caigut s'hi han desplaçat el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, i el secretari d'Estat de Justícia i Interior, Joan León. Rossell ha confirmat que des de fa un any i mig que volien portar a terme el simulacre i fer un pla d'actuació en el cas que hi hagués un fenòmen sísmic, ja que forma part d'un pla que s'està fent a nivell europeu. També ha recordat que a la Llei de protecció civil que està a tràmit parlamentari preveu l'elaboració de plans fets sobre ventades i tempestes "i ens hem avançat una mica".  

Per la seva banda, el director del cos de bombers, Jordi Farré, ha destacat que el país està preparat per fer front a una emergència d'aquest tipus i que es tenen els recursos humans, tècnics i materials necessaris "sempre que es prioritzin els escenaris i donant resposta un a un". També el que es pretèn és posar en valor la col·laboració i comunicació entre diversos organismes i la intenció, segons ha anunciat, és posar-lo en pràctica cada any. Igualment ha detallat que l'avís de sisme l'han rebut des de l'AR+I i en funció de les trucades que anaven entrant, el cap de guàrdia ha fet un vol d'helicòpter pels quatre punts més afectats i prioritzar i descartar els altres, però allà s'hi han desplaçat arquitectes i enginyers per valorar els danys. "No es pot donar cobertura a tots els llocs afectats a la vegada i per tant cal prioritzar", ha remarcat. Quant al rol dels voluntaris, ha dit que és important a segona línia.

En aquest sentit, el director de Protecció Civil i Gestió d'Emergències, Cristian Pons, ha assenyalat que amb aquest simulacre s'ha posat en pràctica el pla d'actuació per emergència sísmica. Quant a la participació de Protecció Civil, Pons ha explicat que a partir del moment que els bombers realitzen les primeres inspeccions i verifiquen que hi ha hagut danys sobre el terreny, s'activa el comitè tècnic i s'activen tota una sèrie d'activitats previstes que es coordinen des d'aquest departament.

simulacre
sísmic
gran escala
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic