Diari digital d'Andorra Bondia
 Primeres inspeccions a la instrucció especialitzada de blanqueig i drogues
Primeres inspeccions a la instrucció especialitzada de blanqueig i drogues

Primeres inspeccions a la instrucció especialitzada de blanqueig i drogues


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

A finals d’aquest mes s’espera el primer informe del servei de la Inspecció de l’administració de justícia, òrgan nou que va posar en marxa el febrer passat el Consell Superior de la Justícia (CSJ). Les primeres a ser inspeccionades han estat tres oficines d’instrucció especialitzada que tracten d’assumptes de drogues, narcotràfic i blanqueig.
“En aquests informes els inspectors fan recomanacions  i poden alertar de quines oficines tenen expedients més endarrerits i detectar quines són les raons i, si són falta de recursos, es pot estudiar bé”, va explicar el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall.
Les primeres inspeccions van ser el 26, 27 i 28 d’abril, en què també es van presentar els inspectors als fiscals, els secretaris judicials i els procuradors. La inspecció centrada en la secció especialitzada d’instrucció de la Batllia es va fer amb reunions més temàtiques que tenien l’objectiu de copsar el funcionament d’aquesta secció, formada per tres oficines, que tot just ha complert un any des de l’entrada en vigor de la reorganització judicial en l’àmbit penal. 
Ara el CSJ està a l’espera d’aquest informe, que tindrà primer una fase prèvia “amb un preinforme que s’envia a l’oficina on han fet la inspecció i després s’elabora l’informe definitiu”, va manifestar Casadevall. El president del CSJ va explicar que aquests informes no són públics i que tenen per objectiu millorar el funcionament intern dels òrgans de la justícia. 
Casadevall també va remarcar que, en el sentit positiu, si els informes d’inspecció valoren que una oficina treballa àgilment “també poden servir perquè, amb la nova llei de salaris de la justícia, es pugui promocionar certs càrrecs”, va assenyalar.
Aquest òrgan controlador està compost per dos especialistes, Joaquim Borrell, espanyol, i Gilbert Costeaux, francès. Casadevall va explicar que es té previst que al llarg de l’any es facin quatre inspeccions in situ, a les oficines corresponents, “però durant tot l’any els dos inspectors reben dades estadístiques de cada departament de la justícia per fer un seguiment”, va puntualitzar el president del Consell Superior de la Justícia. 
Les properes inspeccions que es realitzaran seran al juliol i a l’octubre, tot i que no han detallat a quines oficines concretes.
S’espera tenir els informes d’aquesta primera inspecció a les oficines d’instrucció especialitzada les pròximes setmanes ja que, tal com va assenyalar Casadevall, també s’ha de fer la corresponent traducció en català.
El president del Consell Superior de la Justícia va manifestar que està satisfet amb l’inici d’aquest servei d’inspecció que controlarà els indicadors de qualitat de la justícia i detectarà possibles disfuncions, “sempre amb la intenció de millorar els serveis”, va assenyalar. 

CSJ
administració de justícia
inspeccions
Enric Casadevall
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic