Diari digital d'Andorra Bondia

Professors i alumnes s’afegeixen a la vaga contra les retallades en educació


Escrit per: 
M. S. C.

La vaga a l’ensenyament públic convocada ahir a diverses comunitats autònomes espanyoles va ser secundada també a Andorra. El seguiment entre el personal, tant professors com treballadors dels centres, es va xifrar en divuit persones, situant-se entre el 15 i el 18%, segons la conselleria d’Educació de l’ambaixada.

 

L’aturada va tenir més impacte a secundària i va arribar a nivells similars a la registrada amb anterioritat. També uns cinquanta estudiants de batxillerat es van adherir a la vaga.

 

Una trentena d’alumnes de primer i segon de batxillerat de l’Institut Espanyol de la Margineda es van concentrar a les dotze del migdia davant de l’ambaixada per mostrar el seu rebuig a les retallades anunciades per l’executiu de Mariano Rajoy.

L’augment de les ràtios d’estudiants per aula i l’encariment de les taxes universitàries són els aspectes que més els preocupen. De fet, el decret aprovat pel Govern espanyol preveu augmentar el 20% el nombre d’alumnes per classe i encarir un 66% les  matrícules universitàries, entre altres aspectes, com incrementar les hores lectives dels docents. Per aquest motiu, els concentrats temen que el fet que les aules passin de 20 a 35 o 40 alumnes afectarà el nivell educatiu, que avui ja no és l’òptim, diuen.

Al mateix temps, una de les participants en la concentració, Míriam Airosa, va recordar que l’oferta universitària al Principat és molt reduïda i que es veuran obligats a desplaçar-se a centres estrangers, amb la despesa que això suposa. En el mateix sentit es va expressar Manel López, que va remarcar que en el context actual moltes famílies no tenen diners per pagar l’educació dels fills, i més si les matrícules s’apugen. Un altre dels alumnes, Jordi Blanco, va assenyalar que les retallades afecten els estudiants ja que la majoria són de “classe mitjana-baixa” i es veuran obligats a treballar per finançar els estudis, una possibilitat que veuen molt complicada.

Els concentrats van ser molt crítics amb la reducció de la inversió en educació feta pel Govern. Amb l’últim decret es preveu retallar uns 3.000 milions d’euros. De fet, durant els darrers cinc anys la inversió en ensenyament ha passat del 4,9% al 3,9% del PIB, cosa que representa més de 10.000 milions. Per aquest motiu, els alumnes van criticar que aquests diners acabin anant a parar als bancs, al mateix temps que van posar en relleu que “l’educació és un dret i no ens el poden prendre”, va dir Alan Nepomuceno. També lamenten l’eliminació de les beques.
Els alumnes van ser atesos per la secretària general de la conselleria d’Educació, Asunción Larrosa, a qui van entregar un manifest. En el text també remarquen que amb les retallades es posa en risc el creixement futur i la competitivitat de la societat.

Així mateix, en les pancartes mostrades pels joves es podia llegir que l’educació no és una despesa sinó una inversió i mostres de preocupació davant el futur.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte