Diari digital d'Andorra Bondia
Els gots i plats de plàstic desapareixeran dels centres comercials.
Els gots i plats de plàstic desapareixeran dels centres comercials.

Prohibició de plats i gots de plàstic gràcies a la llei d’economia circular


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: Facundo Santana

Amb l’objectiu de posar remei a un dels grans problemes mediambientals, la llei d’economia circular prohibirà diferents productes d’un sol ús de plàstic com poden ser els plats, gots i coberts realizats amb aquest material o els bastonets per a les orelles. El text preveu “un termini raonable” abans que això sigui realitat per donar temps als comerços a exhaurir els estocs. A més, la llei recollirà plans de reducció per als articles d’un sol ús que no tenen cap alternativa al mercat i es treballarà amb el sector comercial i de la restauració per combatre el malbaratament alimentari, afavorint en aquest cas que els clients dels restaurants es puguin endur els sobrants a casa, per exemple.

A banda, el projecte de llei també conté mesures per fer front als problemes que hi ha amb els residus que es destinen al reciclatge. Així doncs, es preveuen ajuts per incentivar la recuperació d’aquests residus a l’interior del país. D’aquesta manera es vol afavorir la creació de nous sector empresarials i la generació de llocs de treball amb la matèria que ara s’exporta. Cal recordar que temps enrere el mercat del reciclatge de paper i cartró va viure un bloqueig quan el preu es va desplomar, provocant que l’exportació no fos rendible. Els problemes ara es viuen amb el residu tèxtil. Les plantes es troben saturades pel potencial risc de contagi i pel tancament dels mercats on es distribueix aquesta matèria. Arran d’això, dimecres passat, el consell de ministres va aprovar com a mesura excepcional permetre la incineració del residu tèxtil al forn de la Comella.

La ministra d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha anunciat avui que la previsió és acabar de tancar el text amb els sectors implicats i poder-lo entrar a tràmit parlamentari abans de l’estiu.

Durant aquest any també es treballarà en el nou Pla nacional de residus, que fixarà objectius més ambiciosos en la recollida selectiva. La fita és arribar a un mínim del 65% de reciclatge de residus urbans, tal com estableixen les directives europees, de cara al 2035. També ha anunciat que es treballarà amb els comuns per introduir canvis en el sistema de recollida selectiva per donar facilitats a  la ciutadania a l’hora de gestionar els residus. Calvó ha parlat de diferents sistemes com pot ser la recollida porta a porta i oferir incentius a la ciutadania. A més ha apuntat la possibilitat que el sistema de recollida es faci de forma diferenciada als nuclis més aïllats i al nucli urbà.

Quant a la recollida selectiva de matèria orgànica, l’objectiu serà també ampliar la fracció. La ministra ha detallat, però, que caldrà tenir clar el destí del compost que se n’obtingui.

A l’últim, el Govern ha informat que des del 2017 (moment en què es va aprovar el reglament per a la reducció del consum de les bosses de plàstic) fins al 2020 el consum de bosses de plàstic ha disminuït un 87%. En total s’han estalviat 1,7 milions de bosses de plàstic durant aquest període. La majoria d’establiments les han substituït per bosses de paper tot i que la intenció és fomentar l’ús de les reutilitzables, ha dir la ministra.
Aquestes dades s'han donat a conèixer arran de la celebració de la comissió de seguiment de residus, que ha tingut lloc aquest matí.

La Covid fa caure els residus un 1,5% el 2020

La crisi sanitària ha comportat canvis en la generació de residus. L’any passat es van comptabilitzar 133.336 tones, un 1,5% respecte del 2019. Els residus sòlids urbans van caure un 5% (sobretot a l’abril pel tancament comercial i al desembre, per la caiguda de turistes). Els residus sanitaris, en canvi, van créixer un 76%. De la mateixa manera, la Covid-19 va suposar una reducció de la recollida selectiva del vidre (un 11%) i dels envasos lleugers (un 6%). El paper i cartró, per contra, va registrar un augment del 3% respecte del 2019. El Govern ha posat en relleu que malgrat això, el nivell de reciclatge es va mantenir en el 47% dels residus urbans quan l’any anterior va ser del 48%. Així mateix ha destacat que durant els dos primers mesos de l’any la tendència de la recollida selectiva era a l’alça en relació amb l’any anterior. El que sí que van créixer van ser els residus de terres i pedres, vinculats a l’activitat de la construcció. Cal recordar que durant l’emergència sanitària es va haver de suspendre el funcionament del centre de triatge de residus i permetre la incineració dels envasos i del paper i cartó.

prohibició
plats
gots
plàstic
Gracies
llei d’economia circular

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte