Diari digital d'Andorra Bondia
Prohibir l’esquí de muntanya quan hi hagi una alta afluència d’esquiadors
Prohibir l’esquí de muntanya quan hi hagi una alta afluència d’esquiadors

Prohibir l’esquí de muntanya quan hi hagi una alta afluència d’esquiadors


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: ImagineGolf

Ski Andorra i el Govern segueixen treballant per posar ordre a l’esquí de muntanya, un esport que –tal com indiquen les estacions–, cada vegada té més practicants. El director general de Pal-Arinsal, Josep Marticella, va afirmar que s’ha creat una comissió entre Ski Andorra i l’executiu que ara està treballant “una possible modificació de llei o de reglament”. Segons va explicar, la reforma permetria prohibir el pas en zones i dies en què hi hagués una elevada presència de clients.
En aquest sentit va indicar que els canvis que es volen introduir en la legislació permetrien establir “de forma molt més clara” que l’estació és qui té la potestat d’organitzar els circuits i d’organitzar els passatges. Així, es podrien prohibir determinats passatges en moments puntuals en zones de molta afluència o en dies de molta afluència. “Un cap de setmana de Carnaval, segurament hi ha pistes en què hi ha tanta gent que als usuaris de l’esquí de muntanya possiblement els proposaríem recorreguts alternatius”, avança Marticella. Això, afegeix el director general de Pal-Arinsal, permetria posar aquests esquiadors en una situació de més seguretat, així com garantir-la també per a la resta d’usuaris de les estacions. 
A més a més, un dels objectius que també es persegueixen amb aquesta modificació és prohibir els gossos a dins de l’estació, un fet que avui ja es té força assumit. Marticella va deixar clar que no és un contrasentit aquesta mesura i l’habilitació de dues cabines pet-friendly per part de Pal-Arinsal, que estaran a l’abast dels vianants que vulguin portar els gossos a l’estació. A banda, el domini també té terrasses i altres zones adaptades per a les mascotes. “A l’estiu així ha funcionat”, va apuntar, i va destacar que “el que tenim molt clar és que les pistes són per esquiar i per als usuaris”. Per tot plegat va indicar que aquesta actuació permetrà garantir la seguretat del client i també la dels animals de companyia, que “estan en una situació molt perillosa quan són al mig d’una pista d’esquí”. “La voluntat és anar per aquí”, va concloure.
Marticella va assegurar que el Govern té clara la sensibilitat de les pistes i va destacar que sobretot el que aquestes demanen, a banda de poder controlar –perquè les estacions es fan responsables de tots els usuaris que hi ha al domini esquiable–, és poder tenir eines per gestionar al millor possible aquesta pràctica dins del seu territori. “L’esquí de muntanya és una moda que ha vingut per quedar-se”, va assenyalar Marticella, i va afegir que “per tant, el que hem de fer és posar un punt d’intel·ligència i analitzar com ens organitzem perquè s’integri de la forma més endreçada i que en cap moment generi un perill ni per als esquiadors ni per a la gent que fa esquí de muntanya”.
La modificació de la legislació que s’està treballant està “en tràmit”, tot i que el més segur és que aquest any no es pugui arribar a aprovar. Marticella va recordar que la llei que regula les estacions d’esquí permet interpretar que els responsables de les pistes han de vetllar per la seguretat dels usuaris. “A partir d’aquí fem una interpretació que no volem que sigui abusiva sinó que ens permeti garantir la seguretat de tots plegats”, va afirmar.

Les normes per als practicants ja estan fixades en un reglament des del 2007

El reglament de conducta per a la pràctica de l’esquí de muntanya a les pistes d’esquí estableix des del 2007 les normes que han de seguir els practicants d’aquest esport en el territori de l’estació. Indica que cal utilitzar el costat de la pista i pujar en fila índia. També es recomana evitar les pistes més estretes en dies de màxima afluència, no travessar-les en lloc de poca visibilitat i no portar animals de companyia. A més s’apunta que no s’han d’utilitzar pistes tancades o on hi hagi màquines trepitjaneu. També es fan recomanacions sobre els riscos i s’especifica que quan aquest esquiador es troba dins d’una estació és el responsable de la seva seguretat. En el cas d’incomplir el reglament, el domini esquiable pot negar l’accés a les pistes. Des d’aleshores, però, la pràctica d’aquest esport ha anat creixent i els camps de neu han exposat reiteradament la preocupació per les imprudències dels usuaris.

Esqui de muntanya
estacions
Ski Andorra
reglament
recorreguts
circuits
Josep Marticella
Comentaris: 2

Comentaris

D'acord, en sembla correcte, però en la darrera frase hauria de dir: "d'alguns" usuaris.
Farieu millor de preocupar-vos dels usuaris que paguem forfait i que son un perill per ells mateixos i per els demes, fart de veure gent dintre de els pistes que no respecten cap norma, altres que no tenen el nivell per accedir a certes pistes on no hi haurien d'estar i hi son, el problema no son els esquiadors de muntanya, per accedir ha certes parts de la muntanya s'ha de passar si o si per llocs on hi ha pistes d'esquí, per altra banda el tema del esquí de muntanya a part de ser un fenomen que creix cada dia mes, també te uns efecte econòmic-comercials per el país importants, i això no es pot obviar, per tant demano un mica de seny i aprendre ha escoltar.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic