Diari digital d'Andorra Bondia
L’Anna de Casa Perales i l’Albert, pastors de Llessui.
L’Anna de Casa Perales i l’Albert, pastors de Llessui.

Projecte d’apadrinament d’ovelles per donar suport als pastors


Escrit per: 
Redacció/Foto: Obrador Xisqueta

L’Obrador Xisqueta i la Guerrilla del Ganxet impulsen un projecte d’apadrinament d’ovelles  que té com a objectiu ajudar els pastors i pastores en el manteniment d’una ovella adulta i col·laborar econòmicament amb l’Associació Obrador Xisqueta. Les persones que optin per apadrinar una de les ovelles del projecte, ajudaran doblement. Per una banda, col·laboraran a mantenir una ovella adulta amb tot el que suposa (alimentació i tractaments veterinaris) i per l’altra, donaran suport financer a l’Associació Obrador Xisqueta perquè continuï la seva tasca de divulgació de la raça xisqueta (raça autòctona de protecció especial) a través de la producció tèxtil, els tallers per donar a conèixer la llana i les tècniques per treballar-la, així com les mateixes Vivències Xisqueta, que apropen visitants any rere any a les pastures de muntanya i a diferents activitats vinculades amb el projecte.
El cost de manteniment d’una ovella a l’any és d’uns 45 euros. Les persones que apadrinin tindran l’oportunitat de col·laborar-hi, pagant-ne la totalitat o triant entre les diferents modalitats d’imports. A canvi, els padrins i padrines de l’ovella obtindran com a recompensa una foto amb la descripció de l’animal, una foto del seu pastor o pastora i el dret a poder-la visitar un cop l’any.
L’apadrinament començarà amb dos pastors i cinc ovelles de cadascun d’ells i el projecte s’anirà ampliant a altres pastors i pastores de la Vall d’Àssua. A més, cada ovella podrà tenir més d’un padrí. Els primers 45 euros per ovella aniran al ramader o ramadera i els restants a l’associació. Al web del projecte ja es poden triar les ovelles de Casa Perales de Llessui i de Casa Francesca de Seurí, amb noms com Pepa, Rebordonida o Gormanda. L’ovella Xisqueta, una raça originària del Pallars i l’Alta Ribagorça, actualment està declarada de protecció especial i durant uns anys va estar en risc d’extinció. Fa 10 anys, l’Associació Obrador Xisqueta va néixer amb la voluntat de pagar un preu just als pastors i pastores de la Vall d’Àssua (Pallars Sobirà) per la llana de les seves ovelles, al mateix temps que difonia el seu ofici i promovia l’artesania. Ara fa un pas més i facilita l’apadrinament d’ovelles, de la mà de la Guerrilla del Ganxet. Aquest col·lectiu de Barcelona especialitzat en intervencions culturals va proposar la campanya d’apadrinament fa uns anys per destinar a la causa els 5.000 euros del premi Smart Futur Minds. Ara, aquest projecte ja és una realitat.

ovelles
apadrinament
projecte
suport
pastors
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic