Diari digital d'Andorra Bondia
El nombre de persones que s’adrecen a la botiga solidària de la Creu Roja augmenta cada setmana.
El nombre de persones que s’adrecen a la botiga solidària de la Creu Roja augmenta cada setmana.

Prop de 600 temporers acudeixen a Creu Roja i Càritas buscant ajuda


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Creu Roja

La crisi social i econòmica provocada per la pandèmia es veu agreujada al país per un nombre significatiu de treballadors temporers que actualment es troben sense feina i sense possibilitat de trobar-ne per diversos motius. La Creu Roja Andorrana havia atès fins divendres passat un total de 551 persones, el 69% de les quals, 380, són temporeres extracomunitàries. Així ho va detallar el seu director, Jordi Fernández. 

Es tracta en la majoria dels casos de persones que es troben en situació irregular, que havien vingut a fer la temporada d’hivern com en d’altres ocasions però que en aquests moments travessen una situació molt difícil, ja que no tenen recursos per subsistir i no poden guanyar-se la vida de cap altra manera. I a més, no poden retornar als seus països perquè tenen uns bitllets de tornada per a l’abril o el maig que no poden canviar perquè no poden assumir el sobrecost que això representa. Des de l’entitat se’ls ajuda amb alimentació i productes d’higiene i de neteja.  

Per la seva banda, Càritas Andorrana ha atès el darrer mes i mig fins a 210 treballadors temporers que se sumen a les 40 famílies residents qua actualment són usuàries del banc d’aliments. En aquest cas, ajuden els temporers amb xecs d’alimentació perquè puguin anar a comprar al supermercat, va especificar el seu president, Amadeu Rocamora. També va explicar que ajuden molts a equipar-se amb roba i amb temes d’allotjament o relacionats amb el viatge de retorn als seus països. Es tracta d’un ajut “eventual”, va assenyalar Rocamora, d’un caràcter diferent al que presten a la quarantena de famílies del país, que “ja tenien una situació més feble i ara han tornat a recaure”. 

“Ajudarem A tots i sempre”
Fernández va voler deixar clar que des de la botiga solidària “ajudarem tothom que s’hi presenti”. En aquest sentit, considera legítim que hi hagi un debat polític i social sobre l’oportunitat de les ajudes i a qui han d’anar adreçades. També va declarar que “la nostra botiga no busca alimentar la disfunció del sistema”. Però va reafirmar el compromís de l’entitat per “ajudar a tots i sempre”. Precisament aquests són els valors que configuren l’entitat, va manifestar: donar un cop de mà a tothom sense discriminar ningú per raons de nacionalitat, de religió o de qualsevol altre tipus. I tal com està la situació, “malauradament ho haurem de continuar fent”, va concloure. 

També Càritas va manifestar que té sempre la mà estesa a totes les persones en situació de vulnerabilitat.

Peticions de PCR gratuïtes per poder retornar

Tant Càritas com la Creu Roja han rebut demandes de persones que necessiten ajudes per poder fer-se una PCR gratuïta. Des de Càritas, van confirmar que havien traslladat aquesta nova necessitat al Govern  per tal que estudiïn la situació actual i puguin plantejar mesures al respecte. També la Creu Roja ha tingut alguna petició  perquè la persona afectada que havia de retornar al seu país no tenia diners per pagar el cost de la PCR. Així, segons va explicar el seu director, Jordi Fernández, van derivar la petició a Afers Socials i des d’aquest departament es va derivar al SAAS i  “ha trobat resposta”, va confirmar Fernández.

Prop de 600 temporers acudeixen a Creu Roja i Càritas buscant ajuda
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic