Diari digital d'Andorra Bondia
Proposta d’adhesió a la xarxa occitana d’oncologia i de formar part de les urgències del Pirineu
Proposta d’adhesió a la xarxa occitana d’oncologia i de formar part de les urgències del Pirineu

Proposta d’adhesió a la xarxa occitana d’oncologia i de formar part de les urgències del Pirineu


Escrit per: 
Redacció

La seu de la Prefectura de la Regió Occitana va acollir ahir una jornada de treball francoandorrana per impulsar projectes conjunts i intercanviar experiències i sinergies entre els dos territoris. Durant la trobada, es van fer diferents tallers per abordar iniciatives de cooperació al voltant del desenvolupament econòmic, la salut i el desenvolupament turístic centrat en el turisme de muntanya, així com aspectes relacionats amb l’educació, l’ensenyament superior i la joventut. 

En l’àmbit sanitari, es va tractar l’activa cooperació entre França i Andorra, a la qual es donarà un nou impuls durant el 2018 i 2019, a través de diversos eixos d’actuació, com són la prevenció de la discapacitat, amb trobades de treball entre professionals del sector geriàtric, amb una estreta col·laboració amb el Gerontopole, el centre hospitalari de Tolosa del Llenguadoc; la cooperació en les urgències mèdiques, integrant els serveis andorrans a la xarxa transfronterera de coordinació d’urgències dels Pirineus; i també es treballarà conjuntament la salut de les malalties cròniques i el tractament del càncer, amb la proposta d’adhesió d’Andorra a la xarxa occitana d’oncologia. La cooperació en l’àmbit de la Salut també afectarà la contractació mèdica, la millora de la seguretat sanitària i l’intercanvi en el tractament de grans dades i de la reflexió ètica. 
En l’àmbit del desenvolupament econòmic, es van tractar diferents aspectes de manera transversal, relacionats amb la transició energètica i el desenvolupament de l’economia verda, les indústries agroalimentàries i l’agricultura ecològica. La delegació andorrana també va poder exposar els seus projectes de mobilitat i de model urbanístic amb relació a les dades massives, duts a terme amb la col·laboració del MIT. 
Ambdues delegacions també van treballar en l’impuls i l’enfortiment en visibilitat de l’oferta de formació i d’ensenyament superior francès entre els joves andorrans, així com dels dispositius d’acollida dels estudiants de les dues acadèmies de la regió d’Occitània. Es va parlar també de facilitar l’ingrés dels joves andorrans als establiments universitaris de la regió d’Occitània, la promoció dels centres d’ensenyament agrícoles i d’enginyeria energètica. 
Aquesta va ser la primera reunió de cooperació transfronterera des de la creació de la nova regió d’Occitània, tot i la tradicional cooperació que hi ha entre ambdós territoris, incentivada especialment en els darrers anys en diferents àmbits, com la salut, l’educació, i el científic. Ambdues delegacions han coincidit en l’impuls a la cooperació després de la signatura, el darrer mes de març, d’un acord internacional relatiu a la millora de la viabilitat de les carreteres nacionals franceses 20, 22 i 320 entre Andorra i França, que implica un programa compartit d’inversions de 21 milions d’euros que permetrà reforçar la seguretat viària entre Ax-les-Termes i lafrontera francoandorrana.
La delegació andorrana que es va traslladar ahir a Tolosa del Llenguadoc  va estar encapçalada per la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, així com el secretari d’Estat de Salut, Joan León. Per part francesa, la reunió va estar presidida pel prefecte de la regió, Pascal Mailhos i el vicepresident del Consell Regional, Guillaume Cros, en representació de la presidenta de la Regió, Carol Delga, i l’ambaixadora de França a Andorra, Jocelyne Caballero.
Ubach va valorar de manera positiva l’intercanvi d’experiències dutes a terme per ambdues delegacions en els diferents àmbits i va destacar l’oportunitat que representa aquesta cooperació per als dos territoris. Per la seva part, Calvó va remarcar la importància de compartir dinàmiques de treball en matèria mediambiental i va ressaltar l’alineació en l’impuls de la transformació de les polítiques energètiques que tenen França i Andorra.
De la mateixa manera, els representants d’ambdós països s’han compromès a continuar reforçant les col·laboracions en els diferents àmbits, incentivant, durant el 2018, trobades empresarials centrades en les energies, i d’una missió sobre l’agricultura biològica, processos de certificació bio i denominacions oficials de qualitat i d’origen.

 

Occitània
oncologia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic