Diari digital d'Andorra Bondia
Propostes dels candidats del col·lectiu d’assalariats a les eleccions de la CASS
Propostes dels candidats del col·lectiu d’assalariats a les eleccions de la CASS

Propostes dels candidats del col·lectiu d’assalariats a les eleccions de la CASS


Escrit per: 
Redacció

Set candidatures es presenten a les eleccions al consell d’administració de la CASS per representar el col·lectiu dels assalariats. Els candidats exposen les seves propostes. Els cotitzants poden exercir el dret a vot el proper 20 de juny. 

 

JORDI CARRIÓN RAMOS / JAUME AMBOR VARELA: “Volem més ajudes econòmiques per tenir una jubilació digna”

La candidatura encapçalada per Jordi Carrión no vol que l’increment de l’edat de jubilació sigui obligat sinó opcional. Carrión proposa més controls en les inspeccions de les baixes, i més tacte per part dels metges de la CASS per a les malalties greus, com el càncer. Pel que fa a les cotitzacions, si és necessari apujar-les per garantir les jubilacions, Carrión proposa que sigui un increment gradual. En aquest sentit, es mostra en contra de no apujar-les als sous més baixos. La jubilació, segons aquesta candidatura, “ha de comptar amb més implicació del Govern i d’ajudes econòmiques per assegurar que tots tinguem una jubilació digna”. 
Carrión i Jaume Ambor, com a suplent, proposen escoltar més l’opinió dels assalariats en la presa de les decisions importants que puguin perjudicar aquest col·lectiu, però a més a més  diuen que cal que es tinguin en compte els historials de cada assegurat en aquestes decisions. Finalment, afirmen que seran vigilants en les inversions que afecten els assalariats i treballaran perquè siguin les millors possibles, “i defugiran riscos que posin en perill el fons de pensions”. 

 

CARLES DE UNZUETA RULLAN / RAMON PEDROSA PARRA: “El reemborsament al 100% ha d’anar a càrrec del Govern”

La candidatura composta per Carles de Unzueta i Ramon Pedrosa considera que les cotitzacions de la CASS són per malaltia i vellesa i que tot el que són ajudes socials, com el reemborsament fins al 100%, ha d’anar a càrrec del Govern i,  més concretament, del ministeri d’Afers Socials, ja que consideren que disminueix la capacitat financera del fons de malaltia i vellesa. Proposen un “control rigorós de la despesa”, tant en els pagaments del 100% com en les baixes, i sobretot de la gestió de la despesa, entre altres qüestions, perquè volen “garantir que les pensions de viduïtat i orfenesa siguin dignes”, i també que “el sistema de pensions sigui sostenible” perquè les generacions futures tinguin garantit també el cobrament de la jubilació. Per tot això, també volen veure la realitat dels estudis que es publiquen sobre la viabilitat de les jubilacions i consensuar actuacions al respecte per defensar els interessos dels assalariats. Per això, fan una crida a la presa de consciència de la importància de la representació al si del consell d’administració i de la participació en les eleccions. I prometen una comunicació més propera de cara als assalariats.

 

ISMAEL GONZÁLEZ CAMPOS / SANTIAGO GONZÁLEZ CAMPOS: “Pensem en la nostra seguretat social com un estament de futur”

Ismael i Santiago González Campos acaben la seva professió de fe dient que “si ets dels que penses que la CASS té futur, nosaltres ho farem realitat”. I és que aquesta candidatura es defineix com a jove i pensa “en la nostra seguretat social com un estament de futur”. Per tot això, proposen treballar per potenciar la comunicació de la CASS en els tràmits en línia i l’atenció al públic.  Però també volen revisar certs conceptes, com els barems de demanda de tercer pagador “per evitar actes fraudulents”, diuen. Però també la revisió dels convenis entre el Principat, Espanya, França i Portugal. Volen que la targeta d’identificació de la CASS sigui reconeguda a nivell europeu. A més, també veuen important revisar els requisits dels reconeixements de les malalties professionals per ampliar-los tenint en compte les especificitats de cada sector. Quant a l’edat de jubilació,  consideren que s’ha de fer una anàlisi acurada i dels preus dels punts de jubilació en pro “d’una jubilació digna i coherent amb els esforços realitzats al llarg de la seva vida”.  Finalment, proposen aconseguir que els esportistes del país,  en cas de lesió, puguin portar a terme les tasques professionals. 

 

VÍCTOR IRIARTE FRAGA / MARIA DE LA O SOTO SIMON: “Cada cop hi ha més retallades i increments de les cotitzacions”

Víctor Iriarte i Maria de la O Soto lamenten que els assalariats cada cop es troben amb “més retallades socials i increments de les cotitzacions” amb “justificacions no suficientment explicades”. Afirmen que “cal mantenir un sistema de seguretat social; sí, social” i, per tant, “reforçar i defensar la darrera S de la CASS”. Exposen que “és vital mantenir el sistema de solidaritat perquè és de justícia que tots els ciutadans tinguin garantit un model de seguretat social i de pensions digne que no estigui lligat al seu poder adquisitiu”. Remarquen la necessitat “d’humanitzar els números” quan es prenen mesures a la CASS, ja que al seu darrere hi ha persones “amb dificultats econòmiques i problemes de salut en molts casos”. També defensen que cal ser curosos en el control de la despesa i evitar abusos del sistema. Així mateix, aposten per “acabar amb aquest ocultisme” que sempre ha envoltat la CASS i “donar la màxima transparència”. De fet, exposen la inquietud i incredulitat vers les dades econòmiques que han transcendit. Consideren que als assalariats “no se’ls està fent justícia” i animen a participar en les eleccions, les úniques en què poden participar tots els treballadors.

 

MONTSERRAT NERAS SANAHUJA / IOLANDA LATORRE FRANCO: “Volem que l’assegurat no hagi de pagar el total de la prestació”

Montserrat Neras i Iolanda Latorre defensen una major representació de la part assalariada al consell d’administració de la CASS i més comunicació amb l’assegurat, tenint en compte que és el grup més nombrós. A més, proposen que “l’assegurat no hagi de pagar el total de la prestació mèdica, hospitalària o de proves mèdiques”. Així, argumenten que “Andorra no és un país de rics”,  ja que molts treballadors cobren el sou mínim i això en molts casos equival a la despesa de lloguer, un fet que els impedeix afrontar el pagament d’una visita o prova mèdica. També aposten per estudiar diferents opcions per prevenir el dèficit de la branca jubilació “i no només posar l’ull a l’increment de la cotització i l’allargament de la vida laboral”, que en el cas d’aplicar-se creuen que hauria de ser voluntari entre els 65 i els 70 anys. Indiquen que en els darrers anys s’han apujat els preus amb l’IGI, s’ha aplicat un IRPF i han augmentat les cotitzacions, mentre que els salaris han disminuït. També defensen la història mèdica compartida, un control més exhaustiu de les baixes mèdiques, donar cobertura a malalties reconegudes, com ara la fibromiàlgia, i habilitar més tràmits en línia.

 

JORDI RUBIA CORREA / CRISTINA ARAUJO SANTOS: “Volem vetllar i millorar el futur de la nostra seguretat social”

La candidatura de Jordi Rubia i Cristina Santos declaren en la seva professió de fe que es marquen com a objectiu “vetllar i millorar el futur de la nostra seguretat social” i per això demanen el vot dels assalariats. També es marquen com a qüestió prioritària lluitar per una societat més transparent i més justa i afirmen que “una de les coses que no funcionen al país és la seguretat social. 
Rubia i Araujo es postulen com a representants de les persones assalariades i assimilades perquè consideren que són persones adequades per portar un canvi important en la situació financera i en el funcionament de la parapública. En aquest sentit, el lema de la seva candidatura és precisament aquest: “optimitzar els recursos”. 
Rubia i Araujo es defineixen també com a persones amb “ganes de superació i de millorar” la CASS. Per aquest motiu, consideren que treballant conjuntament amb l’altre representant dels assalariats, de la patronal i dels jubilats “podem arribar a tenir una seguretat social molt més eficaç i solvent”.

 

PILAR TOMÀS FLORES / MARIA CARME RUZAFA ALCALDE: “Creiem que cal tenir mecanismes per garantir unes pensions dignes”

Pilar Tomàs i Maria Carme Ruzafa comencen la seva professió de fe qüestionant la implicació dels assalariats: “ens hem queixat de la CASS, del seu funcionament o de les traves administratives... Però realment ens hi involucrem?”. Per aquest motiu, conviden a votar en aquestes eleccions per poder “prendre decisions que poden ser difícils i transcendents, però cabdals per al nostre futur”. Entre aquestes decisions, n’assenyalen “les jubilacions o les prestacions de la branca general”. Per això, creuen “que cal tenir mecanismes per garantir unes pensions dignes a totes les persones que han contribuït a treballar pel nostre país. També consideren que el model sanitari del país ha de ser “adient i sostenible”. Tomàs i Ruzafa es comprometen a defensar els drets legítims de cada persona assalariada, a la total transparència en el funcionament de la CASS i a comunicar les decisions que s’adoptin en cada moment, per difícils que puguin ser. Igualment, potenciaran els canals en línia per a la gestió i la comunicació de la CASS amb els seus afiliats i vetllaran per l’equitat del sistema cap a les persones que més ho necessiten, i evitaran, això sí, “els abusos que hi pot haver”. 

 

 

 

 

cass
eleccions
consell d'administració

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte