Diari digital d'Andorra Bondia
Propostes dels candidats del col·lectiu de pensionistes a les eleccions de la CASS
Propostes dels candidats del col·lectiu de pensionistes a les eleccions de la CASS

Propostes dels candidats del col·lectiu de pensionistes a les eleccions de la CASS


Escrit per: 
Redacció

Sis candidatures es presenten a les eleccions al consell d’administració de la CASS per representar el col·lectiu dels pensionistes. Els candidats exposen les seves propostes.  

Els vots per dipòsit a les eleccions al consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), que va començar l’11 de juny, eren de 368. D’aquests, 150 vots corresponen als assalariats, 119 als pensionistes i 99 als empresaris i treballadors per compte propi. Recordem que la campanya electoral va començar el 9 de juny i finalitzarà el 18 de juny. Es podrà votar per dipòsit fins al 19 de juny a la una del migdia, a la cinquena planta de la seu social de la CASS.Els cotitzants de la CASS poden exercir el dret a vot al  col·legi electoral en què estiguin inscrits: el de les persones assalariades, que compta amb 37.839 electors; el dels pensionistes, amb 13.344 electors; i el dels empresaris i persones que realitzen una activitat per compte propi, amb 14.950 electors. Set candidatures es presenten a les eleccions al consell d’administració de la CASS per representar el col·lectiu dels assalariats, sis per representar els pensionistes i dues per als empresaris.

 

 

PILAR CORTADELLA LOPE / FÈLIX ZAPATERO ARTADI: “Volem aplicar sempre l’IPC en l’increment de les pensions”

Pilar Cortadella, experta en l’associacionisme i gestió d’activitats de risc i de vulnerabilitat, i Fèlix Zapatero, coneixedor de la seguretat social, tenen com a primer objectiu “l’aplicació sempre de l’IPC en l’icnrement de les pensions”. A més, proposen estudiar les situacions de precarietat dels pensionistes i adaptar les pensions. Posen especial atenció a les pensions de viduïtat. 
En matèria de necessitats mèdiques,  les propostes són clares: mantenir la prevenció de malalties amb mamografies gratuïtes a partir dels 69 anys, prevenció del càncer de pròstata i còlon i incloure-hi la podologia. A més, es comprometen a sol·licitar la generalització del tercer pagador per als pensionistes. 
La manera d’actuar d’aquesta candidatura és la d’“escoltar, buscar solucions i negociar amb les diferents administracions”, diuen. 
Segons comenten, no només defensaran els drets de 13.000 pensionistes de cara a la CASS, sinó també en diferents administracions “perquè ens mereixem seguir mantenint la vida plena, respectada i digna”. Per tot això, reclamen el vot per a Pilar Cortadella i Fèlix Zapatero. 

 

JOSÉ ANTONIO MORAL LÓPEZ / JOSEFA LEONOR SÁNCHEZ MARTIN: “Proposen una retribució anual extraordinària, com els funcionaris”

José Antonio Moral i Josefa Leonor Sánchez es comprometen fermament a atendre consultes i proposen uns horaris als matins dos dies a la setmana. 
Aquesta candidatura té propostes concretes, com la d’encarar el repte de l’envelliment actual i futur, no només ampliant l’edat de jubilació sinó buscant altres fonts d’ingressos que vinguin del Govern, Andorra Telecom, o FEDA. 
A més, defensen el dret a revalorar anualment les pensions, i proposar als legisladors les mesures adients. 
A la nova cartera de serveis que s’està creant en l’àmbit sanitari, Moral i Sánchez volen fomentar les mesures de prevenció de salut.
Quant a les pensions, proposen que els pensionistes puguin cobrar “una retribució anual extraordinària, com gaudeixen els funcionaris, els mateixos  empleats de la seguretat social i bona part dels assalariats del sector privat”, diuen. 
Es comprometen a fer aportacions a l’esborrany de la llei de les finances de la seguretat social i a fomentar el diàleg entre el consell d’administració i el personal de la seguretat social en pro d’un “bon clima laboral i una gestió eficient”. 

 

ANTONI PENYA MOLINS / JORDI IRANZO LÓPEZ: “Volem defensar els interessos dels pensionistes i de tots els afiliats”

La candidatura d’Antoni Penya i Jordi Iranzo ofereix “la defensa dels interessos dels pensionistes i de tots els afiliats a la CASS”. Consideren que els propers quatre anys són decisius “per afrontar els reptes futurs”, com ara la reforma de les pensions, “amb la possible modificació de les cotitzacions” o l’increment de l’edat de jubilació.
Tot i que qualifiquen les pensions de “justetes”, afirmen que no volen fer demagògia i, seguint el “principi d’honestedat”, es comprometen a “posar tots els mitjans per intentar no perdre el poder adquisitiu de les pensions actuals”. Atenent al “principi de rigor”, faran tot el possible per fer les millores que puguin, encara que siguin “petites”. També proclamen el “principi d’independència”, pel qual treballaran al marge de qualsevol grup de pressió, ja sigui polític, mediàtic o empresarial. 
Finalment, Penya i Iranzo esgrimeixen el “principi de transparència”, segons el qual tenen la voluntat de donar les explicacions als afiliats de les propostes i actuacions que duran a terme al consell d’administració, sempre que no estiguin subjectes a l’obligació de secret. 

 

ENRIC RIBA VALLS / MONTSERRAT VILA MONTANYA: “Farem la nostra tasca per als pensionistes i per als invàlids”

Enric Riba i Montserrat Vila afirmen en la professió de fe que volen treballar per als pensionistes i per als invàlids. El seu punt de partida són les preocupacions dels pensionistes i les inquietuds de la gent gran, i és en aquest marc que detallen un seguit de propostes que portaran a terme “de forma no exhaustiva”. Així, volen donar suport a les persones en situació de dependència i que no s’infravalorin els augments de les pensions. Consideren que s’ha de ratificar el codi europeu de seguretat social i que la Llei de la CASS ha de contemplar i incloure les parelles de fet, així com rectificar l’article 181 referent a les pensions de viduïtat si la mort esdevé abans dels 65 anys i suprimir el greuge comparatiu entre la pensió d’una vídua i d’un vidu. També proposen que es creïn més allotjaments com els de Clara Rabassa i que la pensió de reversió no sigui contributiva. Es comprometen a vetllar perquè la CASS “sigui creditor legal preferent a fi de preservar els actius del fons de reserva dipositats a la BPA”. Igualment, volen implantar el tercer pagador al més aviat possible i que la recepta del metge cobreixi les despeses de l’acompanyant dels pacients dependents.

 

JACINT RISCO SUBIRÀ / ANTONI BERENGUERES SOLÉ: “Proposem revaloritzar les pensions més baixes per sobre de l’IPC”

Jacint Risco i Antoni Berengueres volen  “dignificar la condició de pensionista”. Ho faran atenent les consultes i assessorant els pensionistes, i ajudaran a omplir els formularis, si cal. Les consultes es faran a les dependències de la CASS, de la Federació de la Gent Gran i de les associacions de les parròquies, a la FAAD i a les associacions de persones amb discapacitat, així com en visites al domicili. També es comprometen a cercar la simplificació de les sol·licituds d’ajudes no contributives per garantir un nivell de vida digne. Proposen programes de millora de la qualitat de vida i salut i seran “vigilants amb la cartera de serveis sanitaris per no perdre cap prestació”, fent èmfasi en els serveis ortoprotèsics. Aposten per reformular el càlcul de les pensions d’invalidesa i la creació del tribunal mèdic. Proposaran “la revalorització de les pensions més baixes per sobre de l’IPC” i l’exoneració als pensionistes dels preus públics dels documents a presentar a la CASS. Diuen que seran “vigilants” amb la gestió del fons de reserva per assegurar la millor rendibilitat; que treballaran per millorar el sistema de pensions i prestacions sanitàries; i recolliran les propostes dels pensionistes.  

 

JOSEP RAMON VIDAL SELMA / JOSEP COLL CORTINA: “Demanarem la tretzena paga que no hem cobrat mai”

Josep Ramon Vidal i Josep Coll es comprometen a posar-se al servei de totes les persones “de joventut acumulada”. Per això, ofereixen un contacte immediat en cas de consulta i informaran a totes les llars de jubilats del seu número de telèfon mòbil. També aposten per desplaçar-se a l’habitatge del pensionista. Per altra banda, anuncien que demanaran “la tretzena paga que no hem cobrat mai i que als països veïns es cobra”. Així mateix, es comprometen a vetllar “perquè el nostre poder adquisitiu no es deteriori, i garantir  com a mínim l’IPC” en l’import de les pensions. Els dos candidats també remarquen que lluitaran perquè “certes despeses generals que té la CASS, que considerem exagerades, disminueixin tant com sigui possible”. “Menys despeses, més riquesa”, afegeixen. Una altra de les propostes fa referència als serveis de podologia i, en aquest àmbit, anuncien que treballaran perquè siguin convencionats. A l’últim, Vidal i Coll exposen en la professió de fe que en cas de ser elegits el proper 20 de juny estaran “amatents” als suggeriments que els facin arribar els pensionistes de la seguretat social.

 

cass
eleccions
consell d'administració
pensionistes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic