Diari digital d'Andorra Bondia
Vehicles circulant en un episodi de neu.
Vehicles circulant en un episodi de neu.

Protecció Civil treballa en la llei específica i els plans d’emergència


Escrit per: 
Agències / FOTO: J.G.

Un dels objectius del departament de Protecció Civil és poder avançar, aquests pròxims quatre anys, en l’impuls del projecte de llei de Protecció Civil i també el seu desenvolupament. Tal com explica el director del departament, Cristian Pons, ja s’estan treballant alguns plans d’emergència que preveu el text i també alguns reglaments com pot ser el que regula l’actuació en els esdeveniments.

Pons precisa que es treballa en plans d’emergència com el nacional, que regularà “de manera genèrica” l’actuació a fer, determinant la coordinació, l’estructura organitzativa, és a dir, quin grup d’intervenció s’activa, amb quina logística. També hi haurà plans especials, per a situacions específiques com pot ser neu o aiguats, entre d’altres, que determinaran quina és la intervenció per a casos d’emergència concrets, com fenòmens meteorològics adversos. A més, es determinaran plans específics, que són els que fixaran les intervencions i les accions a seguir en zones concretes, com per exemple Arcalís, Sorteny, la Coma de Ransol o les Salines, uns espais que ara com ara ja compten amb plans concrets que no han estat, però, aprovats de manera oficial tot i que ja s’apliquen, tal com explica Pons, que detalla que han estat “pactats i cada any s’actualitzen”. A aquestes zones, que ja compten amb aquests documents d’intervenció concreta, s’hi afegiran altres que es creguin susceptibles de comptar amb accions específiques.
I de manera paral·lela hi haurà un seguit de reglaments que es derivaran de la llei, com el que determinarà quina és l’actuació en esdeveniments. Pons explica que cada vegada són més freqüents els actes tant esportius com culturals al país i que és necessari posar “negre sobre blanc” al que ja s’ha estat fent fins ara. Es tracta de posar per escrit, i per tant oficialitzar el que ja es fa davant aquests esdeveniments i plasmar en un document l’experiència de tots aquests anys. Així, es fixarà quins efectius cal mobilitzar en cadascun dels actes, en funció també de la seva magnitud. Aquests, entre d’altres, seran els aspectes que es recolliran en aquest reglament, tal com detalla Pons, afegint que tant la llei com el seu desplegament seran una feina feixuga. De la llei se n’ha de derivar el centre nacional d’emergències, el 112, que ha de centralitzar en un sol punt la gestió de totes les emergències.

 

protecció civil
llei de protecció civil
plans d'emergència
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic