Diari digital d'Andorra Bondia

Protecció Civil vol que les escoles ofereixin formació en primers auxilis cívics i en riscos majors


Escrit per: 
Agències

El Departament de Protecció Civil considera que la societat civil ha d'estar formada i preparada en situacions d'emergència, i per aquest motiu, ha proposat al Ministeri d'Educació que les escoles puguin oferir formacions obligatòries en matèria de primers auxilis cívics i en riscos majors, tal com recomana l'Estratègia Internacional per la Reducció dels Riscos Majors de l'ONU.

D'altra banda, el director de Protecció Civil, Francesc Areny, també proposa la creació d'una Plataforma Nacional per a la Reducció de Riscos Majors que integri totes les parts que tenen competències en aquesta matèria, a més de la societat civil, perquè junts 'puguin traçar les polítiques a seguir per reduir els riscos'.
El director de Protecció Civil, Francesc Areny, considera que tots els alumnes, en acabar la formació obligatòria als setze anys, haurien d'estar formats en primers auxilis cívics i en riscos majors. En el primer cas, la voluntat és que tots els ciutadans estiguin formats en aquesta matèria, cosa que pot beneficiar, per exemple, a l'hora d'actuar davant d'un accident de trànsit.
Pel que fa a la formació sobre riscos naturals i antròpics, Areny ha explicat que és necessari que la societat civil conegui què és una allau, una crescuda de riu, un sisme, etc, i com reaccionar en cada situació. Des de Protecció Civil entenen que aquesta matèria hauria de formar part dels currículums escolars i que s'hauria d'introduir en tres franges d'edat: als 8, als 12 i als 16 anys. Segons Areny, tots tres sistemes educatius del país s'han mostrat partidaris d'introduir aquestes matèries, tot i que encara no s'ha fixat cap calendari d'implantació.
També s'haurien de potenciar les formacions entre les empreses i entre els funcionaris de l'administració, com és el cas del curs sobre incendis forestals que s'ha impartit enguany entre el personal dels comuns. Francesc Areny també ha explicat que tant aviat com s'aprovi la llei de voluntariat, sortiran a buscar voluntaris i els formaran en les diferents tipologies de riscos per tal que puguin reforçar la tasca dels cossos especials. De fet, des de la creació del departament, s'han rebut moltes demandes d'aquest tipus però no s'ha creat un grup de voluntaris per manca de la llei.
D'altra banda, Francesc Areny vol impulsar la creació d'una Plataforma Nacional per a la Reducció de Riscos Majors, després de constatar que és difícil avançar en la reducció de riscos quan les competències estan repartides entre diferents administracions, tal com també es produeix en d'altres països. En aquest sentit, Areny ha recordat que les competències en matèria d'allaus les té el Ministeri d'Economia, els riscos geològics els gestiona Ordenament Territorial, Medi Ambient té les competències sobre els rius, i els boscos són competència dels comuns.
Segons el responsable de Protecció Civil, la Plataforma també hauria d'incloure els col·legis professionals i la ciutadania, per tal d'anar 'tots a la una' per definir les estratègies a adoptar i les polítiques que han de seguir les administracions. Des de l'ONU es recomana la creació d'aquest tipus de plataformes, i els països més avançats en aquesta qüestió són Suècia, Alemany, Suïssa i França.
 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic