Diari digital d'Andorra Bondia
Protesta de monitors contra l’AAME tot i defensar les mateixes propostes
Protesta de monitors contra l’AAME tot i defensar les mateixes propostes

Protesta de monitors contra l’AAME tot i defensar les mateixes propostes


Escrit per: 
M.S./M.S.C. / FOTO: J.G.

L’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) va fer ahir l’assemblea general ordinària en què es va tractar la situació de la professió en aquests moments de canvis. La reunió, però, va estar marcada per la protesta d’un centenar de monitors de les diferents escoles que, amb cartells d’“Iriarte, dimissió” i “No ens representeu”, van voler mostrar el seu descontentament amb l’associació, a la qual fan responsable de la nova situació contractual, que consideren que els perjudica.

I és que, segons van exposar Gerard Escoda i Alain Valls en representació dels manifestants, fins ara “hi havia un acord entre els treballadors i les escoles” en què “més o menys arribàvem sempre a uns punts d’equilibri entre les necessitats de les escoles i el que volíem la majoria dels treballadors”, un equilibri que “es trenca” amb el contracte nou i amb l’obligació de fer un dia de festa. En aquest sentit, Escoda, que va insistir que la majoria de treballadors “el que vol és aprofitar la temporada per treballar”, va demanar que el dia de festa no sigui obligatori i que, en cas de ser-ho, “que sigui flexible” perquè es pugui fer la festa “en temporada baixa quan no hi ha feina”.

Per la seva part, Valls va denunciar que, amb el nou contracte, el col·lectiu “deixarà de guanyar un 18% del sou a final de temporada”, uns 1.500 euros de mitjana, tot i que hi ha casos que arriben fins als 2.000 euros; i va recordar que, com a molt, els monitors fan, de mitjana, unes 25 o 27 hores setmanals, és a dir, entre unes 450 i 500 hores durant tota la temporada.

Per aquest motiu, el col·lectiu, que va aprofitar la concentració per recollir signatures, té previst enviar una carta al Govern i una als grups parlamentaris exposant-los la situació i demanant que es busqui una solució aprofitant la nova legislació laboral, que és a tràmit parlamentari.

En aquesta línia, Escoda i Valls, que no van descartar crear una nova associació recuperant la que es va intentar fer fa uns cinc anys per tal d’englobar els professionals de la neu, van precisar que s’ha analitzat la classificació de professions i que es demana per als monitors un règim especial similar al que podrien tenir els esportistes d’elit i professions similars.

L’AAME ja va remarcar dilluns que el nou contracte ha vingut imposat per la patronal de l’esquí sense cap mena de participació de l’associació. El fet és que ni les estacions, ni Ski Andorra no han convocat l’entitat ni li han demanat l’opinió. Des de l’associació, es va recordar que seva proposta passava per un altre tipus de contracte que permetia la llibertat horària i un augment del poder adquisitiu dels instructors, una demanda que no va gaire lluny de la formulada pels representants dels monitors a les escoles d’esquí que ahir es van manifestar. També cal recordar que l’AAME ja havia plantejat als grups parlamentaris la inclusió de les especificitats de la professió de monitor d’esquí al Codi de relacions laborals.

Amb tot, l’associació exposa que la nova situació és més positiva que la que tenien l’any passat. En aquest sentit, indiquen que els monitors cobraran igual o més que la temporada anterior pel mateix nombre d’hores, per tant, no hi ha d’haver pèrdua salarial com assenyalen les crítiques. L’AAME va recordar que les seves accions sempre han anat encaminades a l’exercici de la professió dins de la legalitat. La denúncia de les nòmines a Inspecció de Treball per part de l’AAME va venir després que la patronal no donés cap resposta a la demanda d’augmentar el preu de l’hora. Això va fer que els monitors donessin per exhaurit l’acord vigent durant els darrers deu anys, un fet que obligava a complir amb el Codi de relacions laborals.

 

Vallnord obre demà amb un 45% de pistes disponibles

Vallnord donarà demà el tret de sortida a la nova temporada, i ho farà amb un 45% de pistes obertes i el 40% dels remuntadors al sector Pal-Arinsal; i un 45% de pistes obertes i el 70% dels remuntadors en funcionament a Ordino-Arcalís. Tot i això, segons va destacar el camp de neu, els percentatges d’obertura podrien variar en funció de les nevades que s’esperen en les properes hores.

Grandvalira també iniciarà la temporada en la data prevista. El domini va informar ahir que els equips estan treballant per obrir el màxim de superfície esquiable, i que la previsió és anar-la ampliant progressivament. A més, van remarcar que el primer cap de setmana de la temporada servirà de test de cara al pont. Les reserves per la Puríssima són bones, així com les d’aquest cap de setmana.

 

monitors
aame
protesta
Número de vots: 515
Comentaris: 2

Comentaris

Un detall sobre la protesta d'ahir, i que la majoria de premsa ha passat per alt. Si que diuen que els que protestavem erem mes d'un centenar, pero tambe cal dir que els assistents a l'assamblea eren quatre gats. Eren mes a la taula de la junta que al public.
Hola monitor/mani. Sento deceber-te al dir-te que la teva afirmació és falsa. Sempre li pots demanar als representant d'escoles que son socis i van estar a l'assemblea que et confirmin el que et dic. Atentament.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic