Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, en la roda de premsa d'aquest vespre.
El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, en la roda de premsa d'aquest vespre.

Prova pilot per reobrir “activitats que facilitin el confinament” a partir de dilluns


Escrit per: 
M. P. / Foto: SFGA

L’aplanament de la corba epidemiològica ha permès per ara passejades i una mica d’exercici en dies alterns i segons han anunciat el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, la bona tendència permet que a partir de dilluns es pugui començar a reprendre part de l’activitat econòmica. Els dirigents han exposat el pla de reactivació que s’ha treballat des de l’Executiu que per ara comprèn tres fases que s’aniran aplicant amb un marge, com a mínim, de quinze dies entre una i l’altra per poder avaluar les conseqüències que poden comportar. Així, un sector “estratègic” com és la construcció, haurà d’esperar com a mínim, quinze dies per poder reobrir, però tot i així de forma limitada. Sí que es posarà en marxa, en canvi, la venda en línia.

Aquesta primera fase, que s’ha qualificat com a “prova pilot” permetrà la represa d’aquelles activitats que “faciliten la vida en el confinament”. Podran obrir merceries o modistes, activitats d’agricultura o jardineria a casa, comerços a l’engròs i al detall d’electrodomèstics, parament de llar, joguines, informàtica, bricolatge, ferreteria i material elèctric, articles de música, les papereries, quiosc i premsa. A més, també s’ha previst l’obertura de serveis immobiliaris, no per la compra-venda, sinó pensant sobretot en la gestió de lloguers, tant per aquells contractes que acaben a final de mes com per tots aquells tràmits que s’hauran de fer lligats a les mesures previstes en la nova llei òmnibus.

Espot ha deixat clar que es tracta d’una obertura quirúrgica, molt limitada” i que la intenció és “fer la prova i veure com reacciona la corba”. Gallardo ha concretat que la mesura comportarà el retorn a la feina, com a màxim, de 948 treballadors de 596 negocis. Els dos dirigents han tornat a demanar que es mantingui el comportament cívic que ha mostrat la majoria de ciutadans els darrers dies

D’altra banda, dilluns també s’habilitarà la venda en línia de totes les activitats, tant de productes com de serveis. Des de l’Executiu s’ha remarcat que aquesta activitat s’haurà de fer sempre que sigui possible, mitjançant el teletreball, els comerços seran els encarregats de fer arribar els productes als clients i no caldrà que es disposi necessàriament d’una plataforma en línia.

Més activitat

Pel que fa a la segona fase prevista, que només s’iniciarà si el balanç de la primera és positiu en relació als criteris sanitaris, inclouria les activitats lligades a la construcció així com les professions liberals que ara fan serveis de guàrdia. El cap de Govern, però, ha remarcat que el fet que es reprengui l’activitat no vol dir que es faci de cop. “No significa que 3.500 treballadors tornin a la feina amb les mateixes condicions que abans de la situació d’emergència sanitària”, ha afirmat Espot. Segons ha detallat, en tractar-se d’una activitat “delicada”, el retorn estarà condicionat a tota una sèrie de “precaucions, mesures de seguretat addicionals, de limitacions quant als torns, la distància o al tipus d’activitats que es podran fer, ja que potser no es podran fer totes les activitats”.

Per últim, la tercera fase comprendria el sector dels serveis i l’oci, amb totes aquelles activitats més lligades al turisme. El cap de Govern ja ha advertit que aquesta fase pot tenir diverses subfases per la qual cosa ha deixat clar que “el 15 de maig no hi haurà una obertura total de les activitats comercials i menys de les d’oci”.

Andorra
activitas
econòmiques
comerços
reobertura
prova pilot
confinament
Espot
gallardo
Comentaris: 1

Comentaris

Hay 1 prueba de 1 dia de paseo y ya se emocionan porque seguimos vivos. "La parte contratante de la primera parte será considerada como la parte contratante de la primera parte" Hay diferntes fases donde la tercera fase tendra varias subfases de la tercera fase ... Vamos que todo sale bien porque es lo que toca , porque por tener las ideas claras , parece que no ... Por cierto , ¿ Dónde está Wally , uhy perdón Oriol ?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic