Diari digital d'Andorra Bondia
Punt final a la societat de la trumfa
Punt final a la societat de la trumfa

Punt final a la societat de la trumfa


Escrit per: 
M.S.C.

Sabors i Aromes d’Andorra, la companyia productora i comercialitzadora de les trumfes, ha començat la liquidació. La societat ha estat sense activitat durant els darrers dos anys i en fa un que la patata del país ja no surt al mercat. El procés que ara han iniciat els actuals administradors demostra “el fracàs del projecte”, va lamentar Albert Casal, membre de la junta, que va afegir que s’estan buscant potencials compradors per poder pagar els deutes. En el cas que això no sigui possible es declararà la fallida del negoci. 
El deute pujaria a uns 150.000 euros, segons van indicar altres fonts, i fa referència a despeses de funcionament, com ara el personal i el lloguer del local. “El soci ho perdrà tot, a banda de les reclamacions li arribaran del banc cada mes”, va afirmar Casal. El fet és que les pèrdues es van anar acumulant des del primer any de vida i no tots els agricultors han cobrat les collites. Des de Sabors i Aromes es va insistir que ja el pla d’empresa que es va fer al seu moment era erroni i es va atribuir al Govern el desenllaç de la companyia. Per Casal, la seva viabilitat depenia de l’aportació econòmica de l’executiu tenint en compte que “és impossible competir amb els preus d’Espanya o França, on tots els productes agrícoles estan subvencionats”. Així, va remarcar que la trumfa andorrana valia tres cops més que la procedent d’altres països, i això “el mercat no ho accepta”, i va indicar que “un restaurador o un hoteler van al rendiment”. Casal va reiterar que per poder tirar endavant hauria calgut una ajuda pública anual d’uns 40.000 euros, una aportació que no es va aconseguir tot i haver-la demanat en diverses ocasions. Sabors i Aromes només es va beneficiar d’un ajut per a un pla de millora de la manipulació de la trumfa, el 2014, de 50.000 euros.
També crític amb l’executiu es va mostrar un altre dels socis de la companyia, Àlex Molné. “El pla d’empresa que es va fer era inviable. Sense el suport del Govern difícilment podia ser sostenible”, va remarcar. Per això van sol·licitar la seva participació a través de Ramaders d’Andorra, però “el Govern no ho va trobar interessant i no va ajudar”. Molné va declarar que encara que es tractés d’un producte de qualitat el preu era molt elevat i només dos o tres establiments restauradors hi han apostat. Per tot plegat va lamentar que “el Govern ens ha donat una coça” i el tancament de la companyia afectarà negativament 67 famílies que n’eren sòcies, algunes d’elles “humils”. Aquesta experiència, va avisar, farà que els pagesos que van creure en la iniciativa no participin mai més en un projecte cooperatiu, va advertir.
Un altre accionista de Sabors i Aromes, Jesús Maestre, considera que el desenllaç del projecte “és una pena perquè es va fer amb molta il·lusió”. “El Govern no hi ha donat suport. Hi ha coses més importants que els pagesos”, va assenyalar. Maestre va recordar que la iniciativa va requerir una inversió important dels socis. “Tots teníem accions. Són diners que hem perdut. Poca cosa recuperarem”, va exposar.

Un projecte que preveia cobrir el 15% del consum

La companyia Sabors i Aromes d’Andorra es va impulsar arran del pla de recerca sobre la trumfa de qualitat andorrana, realitzat entre el 2008 i el 2011 per l’Associació de Pagesos i Ramaders amb l’ajut del Govern i el patrocini de BPA. L’aportació va ser de 400.000 euros. Quan es va presentar el projecte, el 2011, es va assenyalar que la intenció era cobrir entre un 10% i un 15% del consum intern de trumfes i plantes medicinals en un període de tres o quatre anys. Jordi Alcobé, que en aquell moment va prendre part en la iniciativa amb l’Associació de Pagesos i BPA, va assegurar que els estudis sobre la producció indicaven que es podia finançar sense requerir una subvenció directa. Ja com a ministre d’Economia i Territori, Alcobé va declarar el 2012 que aquest era “un projecte d’èxit que comença amb un pla de recerca i el resultat és una cooperativa que ofereix un producte de qualitat en un mercat que existeix”. 

Sabors i Aromes
liquidació
trumfes
Albert Casal
trumfa
Ramaders d'Andorra
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic