Diari digital d'Andorra Bondia

Quan un segell és sinònim d’integració


Escrit per: 
Redacció


Per primer cop al Principat, una cadena hotelera inclourà entre els seus serveis una carta amb plats per a al·lèrgics i intolerants alimentaris. Es tracta d’una de les primeres iniciatives d’aquest tipus entre els països veïns i, durant el proper any, s’estendrà a altres establiments d’Andorra.

“La nostra assignatura pendent és que el sector de la restauració s’impliqui en aquest tema”, afirma la presidenta de l’Associació d’Al·lèrgics i Intolerants Alimentaris (AIA), Teresa Font, que, tot i així, ens avança que es preveu certificar amb el segell un restaurant i un menjador escolar durant els propers mesos.
De moment, amb l’entrada del nou any, els afectats podran tenir una carta a mida als establiments de l’Sport Hotels, després que l’empresa rebés a mitjans de desembre el segell de qualitat en la manipulació d’aliments per a al·lèrgics i intolerants alimentaris. El xef de la cadena hotelera, Toni Davi, ens confirma que “cap a finals de gener o principis de febrer començarem a oferir aquest servei i a poc a poc l’anirem implantant”, i argumenta que “volem fer la implantació de forma molt progressiva i amb una atenció molt personalitzada”.
Font, que ha estat una de les principals impulsores d’aquest segell, assegura que “es tracta d’un gran avenç, ja que des de l’Associació d’Al·lèrgics i Intolerants Alimentaris sabrem on poder anar a menjar, amb les garanties necessàries”. Així mateix, Font apunta que “la iniciativa compta amb el suport de les associacions d’al·lèrgics i intolerants alimentaris de Catalunya, el País Basc i Madrid”, tres comunitats on difícilment es pot trobar un local d’aquestes característiques.
“Som dels primers que adaptem les nostres cuines per a al·lèrgics, multial·lèrgics i celíacs”, afirma Davi, que argumenta que “els menús per a celíacs s’han estès més en els últims anys, però en el cas dels multial·lèrgics, un error pot acabar amb un xoc anafilàctic, de manera que hi ha una major complexitat i costa més de trobar”. No obstant això, el xef de la cadena hotelera destaca l’objectiu d’integració del col·lectiu: “Hem de buscar la normalització i integració dels afectats. Si un infant no pot menjar unes postres perquè té intolerància a la llet, es fa amb soja i aquest nen se sent integrat.”
A més de presidir l’AIA, Font forma part del col·lectiu de mares que tenen fills multial·lèrgics. Des que el seu fill va néixer, un seguit de petits —i no tan petits— hàbits van canviar a la llar d’aquesta família. Amb el naixement de l’associació, la presidenta va començar a lluitar també per introduir aquests canvis a la societat. Els menjadors escolars, els restaurants, els hotels o les empreses de càtering havien de conèixer la problemàtica i introduir els canvis necessaris per poder normalitzar les vides dels afectats més enllà de l’àmbit privat. La creació del segell busca precisament donar les garanties necessàries a les famílies.
“Si es lliura un segell és perquè hi ha unes auditories passades que ofereixen tota la seguretat del món i certifiquen que tots els procediments estan ben fets”, explica la presidenta de l’associació, que afegeix: “L’hotel ofereix unes garanties i els proveïdors unes altres, mitjançant unes fitxes tècniques on surten els grups d’al·lèrgens.” Així mateix, el xef de la cadena hotelera incideix en la importància de tenir un equip ben format i que tot el procés estigui etiquetat i controlat: “Has de portar un control molt estricte en l’etiquetatge del producte, la conservació i la identificació del client.”
El xef apunta que el cost per al client serà més elevat, “per l’operativa interna i perquè els aliments també són més cars”. No obstant això, es tracta d’una de les primeres iniciatives, nascuda de l’àmbit privat, per donar resposta a un fenomen cada cop més estès a la societat, i que pot tenir continuïtat al país mitjançant les futures concessions d’un segell que ha de garantir la integració del col·lectiu.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic