Diari digital d'Andorra Bondia

Quatre edificis de la Solana d'Andorra la Vella seran desallotjats pel perill de la caiguda de rocs


Escrit per: 
Agències/M.F

El Comú d'Andorra la Vella i el Govern han pres la decisió de desallotjar, a partir del 7 de març, quatre immobles de la Solana d'Andorra la Vella que es podrien veure afectats per la caiguda de rocs durant els treballs d'estabilització que s'han de dur a terme a la zona. Aquest desallotjament afectarà a gairebé 300 veïns, que hauran de ser fora de casa seva durant set dies.

Els veïns de quatre edificis situats a la Solana d’Andorra la Vella seran evacuats preventivament a causa dels treballs que s’efectuaran per estabilitzar uns blocs rocosos del Roc dels Corbs. El Govern i el Comú d’Andorra la Vella, seguint les instruccions dels experts tècnics, desallotjaran els quatre edificis com a mesura de precaució davant la possibilitat que les actuacions a efectuar provoquin la caiguda dels rocs. L’evacuació, segons han informat des de l'Executiu aquest divendres al vespre, tindrà lloc a partir del 7 de març i s’allargarà durant el temps que durin les actuacions, que seran com a mínim set dies. La mesura pot afectar a gairebé 300 veïns.

El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, han informat a tots els veïns afectats. En la reunió se’ls ha comunicat que tot i no ser un risc imminent, el Govern i el Comú han decidit extremar al màxim les precaucions desallotjant els edificis durant el temps d’estabilització dels rocs, segons han informat.

En aquest vessant rocós s’hi han detectat nombroses zones fracturades, i en els darrers anys s’han adjudicat diverses fases d’obra per a l’estabilització. En la darrera fase, durant els treballs previs a l’estabilització, s’ha detectat que hi ha dos blocs rocosos de certa consideració que podrien, sota un conjunt de circumstàncies desfavorables, desprendre’s a conseqüència de les pròpies operacions d’estabilització, en especial per la vibració dels martells hidràulics que són necessaris per als treballs, tal com s'informa en la mateixa nota emesa pel Govern.

Un informe encarregat pel Govern a l’empresa Euroconsult ha determinat que la caiguda d’aquests blocs podria arribar a afectar quatre edificis situats al carrer Mestre Xavier Plana (edifici número 4-6; el 10-12) i al carrer contigu de Ciutat de Valls (el número 32 i 34), i per això s’han definit diverses actuacions preventives a emprendre.

En primer lloc s’haurà de realitzar una estabilització lleugera d’aquests rocs, abans de poder procedir amb la resta del projecte, i durant aquests treballs, els quatre edificis seran desallotjats per extremar la precaució. A més, el Comú d’Andorra la Vella ha negociat amb un propietari privat per poder comunicar el carrer Mestre Xavier Plana amb el carrer Bonavista i així habilitar un accés provisional a tots els veïns dels edificis del carrer Mestre Xavier Plana no afectats per la mesura de desallotjament. Aquest pas alternatiu es fa necessari ja que aquest carrer únicament té una sortida i en tallar-ne un tram s’hagués impedit l’accés rodat. Els treballs d’estabilització lleugera dels rocs amb risc de caiguda tindran una durada estimada de set dies, i consistiran en envoltar els dos blocs amb eslingues i malles metàl·liques d’alta resistència, ancorades en paraments estables del massís.

Un cop enllestits aquests treballs el risc de caiguda quedarà eliminat i els veïns podran tornar als seus habitatges. Així mateix, es podrà donar continuïtat al projecte d’estabilització de la zona ja previst. El Govern i el Comú, conjuntament, es faran càrrec de l’allotjament de les famílies que no puguin ser reubicades entre els seus familiars o amics.

Número de vots: 205
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic