Diari digital d'Andorra Bondia
Les instal·lacions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
Les instal·lacions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.

Queixes de pacients que no s’acullen a la via preferent per retenció de pagaments


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

L’entrada en funcionament de la via preferent ha aixecat queixes de pacients que no han designat cap metge referent. El fet és que hi ha assegurats a la CASS que no volen acollir-se a aquest sistema, ja que els genera dubtes de seguretat en les seves dades. Aquestes persones s’han trobat, però, que a l’hora d’anar al metge, la parapública no els ha abonat el percentatge corresponent per a aquests casos.

Els afectats expliquen que s’han adreçat a la CASS i al ministeri de Salut però no els han sabut dir quan els pagaran els imports retinguts. Davant d’aquesta situació, els pacients lamenten que la Seguretat Social “no té dret a retenir els pagaments del metge”. Així destaquen que “se’ns va dir que si no entràvem a la via preferent se’ns pagaria menys, i hi vam estar d’acord, però pagueu-nos” el que pertoca.
Amb relació a aquests casos, la CASS va informar ahir que amb l’entrada en vigor de la via preferent, la parapública està verificant tots els pagaments identificats com fora via per assegurar que no hi ha cap error. Així va assegurar que aquestes comprovacions s’estan acabant de fer i que durant aquesta setmana ja sortiran tots els pagaments pendents. La CASS també va recordar que hi ha un volum important de prestacions que se segueixen enviant a la Seguretat Social per full groc i, per tant, no es paguen tan ràpidament com les que s’envien via aplicatiu de la CASS.
Per altra banda, la Seguretat Social va informar que ha rebut consultes sobre l’entrada en funcionament de la via preferent i de l’obligatorietat de tenir un metge referent assignat per seguir gaudint de les condicions de reemborsament actuals. Amb tot, es va exposar que cap usuari ha realitzat cap queixa escrita amb relació a la via preferent i, per tant, es desconeix el nombre de consultes sobre aquesta qüestió. Des de la CASS es va afegir que amb el ministeri de Salut i el SAAS es treballa conjuntament per explicar els canvis legislatius i solucionar possibles “ineficiències” que puguin sorgir.
Segons van explicar els afiliats afectats, la decisió de no acollir-se a la via preferent ve motivada per una manca de confiança en la confidencialitat del sistema. Així, assenyalen que el fet que l’historial mèdic sigui accessible a través de sistemes informàtics i que tots els professionals de la salut el puguin consultar no els ofereix seguretat. Per això defensen que s’hauria d’haver donat llibertat a l’usuari per entrar per aquesta via o quedar-ne fora. De fet, assenyalen que aquesta manca de confidencialitat ja és inexistent en alguns àmbits i remarquen que tenen constància de personal del sector que dona a conèixer detalls de l’estat de salut d’altres persones fora  del context de feina, un fet que qualifiquen de gens normal.
Les tarifes de responsabilitat dels diferents actes preveuen que per la visita mèdica dins de la via preferent l’usuari hi participi en un 25%, mentre que els que estan fora han de pagar el 67%. El mateix percentatge es manté per als actes, proves i productes prescrits, tot i que en el cas dels que estiguin fora via pagaran el 40%. Aquests percentatges van entrar en vigor l’1 de gener passat. Per tenir metge referent es pot fer a la mateixa consulta o a la CASS.

 

cass
via preferent
metge referent

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte