Diari digital d'Andorra Bondia
El despatx del Servei de Circulació del Comú d’Escaldes-Engordany.
El despatx del Servei de Circulació del Comú d’Escaldes-Engordany.

Querella per amenaces i coaccions contra els dos caps de Circulació


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

La Batllia ha admès a tràmit una querella per amenaces i coaccions presentada per tretze agents de circulació del Comú d’Escaldes-Engordany contra la cap de servei i l’oficial del cos, que en són els màxims responsables. A aquesta s’hi afegeix una altra querella individual. Els denunciants parlen de prepotència, autoritarisme i persecució exercida pels dos comandaments. “No saps mai si estàs fent bé les coses o no”, remarquen. Així exposen que tot pot ser objecte d’expedient. Fins i tot les dones es veuen obligades a dir que van al lavabo quan tenen la regla perquè pot ser objecte d’un expedient per deixadesa de funcions.

La situació fa uns quatre anys que dura però el detonant va ser quan una companya va acabar sent traslladada a Urgències en ambulància després de patir un desmai arran d’una discussió “per abús de poder”. Els agents expliquen que aleshores van veure que el que havien assimilat com una situació normal a nivell laboral no tenia res d’això. Per aquest motiu, a l’octubre, diferents companys es van unir en un grup per parlar de la situació que es vivia al cos. Aquest fet va arribar a orelles de l’oficial i des d’aquell moment les pressions van créixer espectacularment, indiquen. Aquestes sempre es feien a nivell individual i consistien sobretot en amenaces de suspensió de treball i sou. Així denuncien que les proposicions d’expedients van augmentar (des d’aleshores se n’han registrat almenys vuit, totes adreçades a les persones que estaven en el grup). Algunes van acabar expedientades.
Els agents remarquen que aquest ambient ha provocat que en els darrers quatre anys, des que l’actual cap de servei ocupa el càrrec, unes sis persones hagin deixat el cos per altres feines (fins i tot alguns han optat per treballs eventuals) i també han arribat a coincidir vuit agents de baixa. Expliquen que hi ha gent amb una situació d’ansietat tan important que fins i tot ha agafat fòbia a l’uniforme. 

Tot plegat va fer que un grup d’agents decidís presentar una querella a la Batllia, que es va entrar el 14 de febrer (l’altra querella la va presentar l’agent que va patir el desmai). Els denunciants assenyalen que tot i que es tracta de 13 querelles personals d’agents de l’escala bàsica (molts agents no han fet el pas per por de represàlies) hi ha molts testimonis. Indiquen que dels querellants, el que fa més poc temps que treballa al cos té deu anys d’antiguitat (n’hi ha que en porten vint). Cap d’ells recorda una situació com aquesta abans. Així mateix subratllen que la querella no té a veure amb el Comú perquè els cònsols no tenen tota la informació, sinó que és una actuació contra els dos principals caps, i també ho desvinculen totalment del tema de la mútua. Indiquen que la situació que es viu mai s’ha tractat amb la cònsol major. De fet, la plena confiança en els dos màxims comandaments expressada per Trini Marín a l’inici del segon mandat va portar por entre els membres del cos. L’única actuació que hi ha hagut al respecte ha estat de part de la cap de Recursos Humans, que va preguntar a diversos agents si eren certes les afirmacions que havien arribat el grup creat per aquests, assenyalen. 

Al Servei de Circulació escaldenc hi ha 48 membres. D’aquests, set són comandaments i deu són agents que porten poc temps al cos. És per això que els demandants assenyalen que són la majoria d’agents.

 

El Comú elabora un informe intern però reitera la confiança en els comandaments

Després que sortís a la llum pública la querella interposada per un grup d’agents del Servei de Circulació contra la cap i l’oficial d’aquest servei, el Comú d’Escaldes-Engordany va informar ahir a través d’un comunicat que posarà tots els mitjans possibles per esclarir la situació. D’aquesta manera, va indicar que ja s’està elaborant un informe intern per analitzar els fets que s’han produït. 

Tot i la situació denunciada pels tretze treballadors d’aquest cos, des de la majoria del Comú d’Escaldes-Engordany es va reiterar la confiança cap als màxims responsables del Servei de Circulació. Així mateix es va anunciar que no s’apartarà els comandaments denunciats dels seus llocs de treball en tant que a data d’avui es considera que en cap moment s’ha produït cap acte que pugui posar en dubte l’exercici de les seves funcions. 

Segons l’ordre jeràrquic, la màxima responsable del Servei de Circulació és la cònsol major. Tot seguit hi ha la cap de servei i l’oficial. En tot cas, els agents remarquen que la cònsol major no és responsable de la situació perquè no té tota la informació. Per això la querella és contra els màxims caps.

agents de circulació
Comú d'Escaldes
querella
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic