Diari digital d'Andorra Bondia
Urgències i àrees amb pacients amb trastorns mentals són els departaments on més agressions es pateixen.
Urgències i àrees amb pacients amb trastorns mentals són els departaments on més agressions es pateixen.

Quinze treballadors del SAAS van ser agredits per pacients el 2018


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil
L’àrea de Salut Laboral del Servei  Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va elaborar l’any passat un total de quinze informes d’agressions als treballadors per part de pacients. Van ser 10 infermeres i 5 auxiliars els que van patir lesions de diferents consideracions. Els facultatius eren 11 treballadores de Salut Mental, 2 d'Urgències i 2 de la residència Albó. Segons informa el SAAS, la majoria d’agressions es van produir quan els infermers o auxiliars realitzaven tasques de contenció a pacients agitats per intentar calmar-los. La majoria de les lesions són contusions que van des d’un hematoma fins a una lesió traumatològica al dit, a la mà, al braç o bé a la cama, per exemple. 
Els tres primers mesos d’aquest any ja consten 5 agressions, tres contra infermeres i 2 a auxiliars. El lloc on s’han comès els atcas han estat dos a urgències, dos a Salut Mental i una a El Cedre. En aquest cas, tots els pacients presentaven algun trastorn cognitiu. 
Cap d’aquestes agressions han derivat en denúncies per part dels treballadors. Els infermers, auxiliars i altres professionals mèdics tenen integrat que aquest problema és inherent a la professió que desenvolupen i per això no ho denuncien. “Als departaments amb pacients que pateixen alguna patologia mental, demències i trastorns, és molt diferent que els pacients que t’agredeixen a urgències”, va comentar Mónica Duran, del Col·legi d’Oficial d’Infermeria d’Andorra (COIA). Des del SAAS també van informar que al servei d’urgències poden venir persones excitades sota els efectes de l’alcohol o la droga, i són els infermers els professionals que hi tenen més contacte directe i per això ho pateixen més. Tot i això, aquestes xifres “no respresenten tota la realitat, perquè no tothom quan és víctima d’una agressió ho trasllada a recursos humans, i també falten dades d’altres centres residencials”, va precisar Duran.  En aquest sentit, des del COIA volen que aquesta problemàtica es posi sobre la taula de la direcció del SAAS i “s’hi doni visibilitat”. El president dels infermers, David Cusidó, ja va avançar al BonDia que reclamaven una legislació que castigués aquestes agressions. Una altra cosa és quan es tracta de pacients amb trastorns mentals, “el que preval aquí és establir més mesures i més protocols de prevenció, i també dotar de més personal de suport per contenir aquests pacients agitats”, va manifestar Durán.
El circuit que se segueix quan un treballador del SAAS pateix una agressió és anar a urgències, en cas que calgui, per curar-se la contunsió patida, i després comunicar-ho a recursos humans. El tercer pas és passar la comunicació de recursos humans a l’àrea a Salut Laboral, que és des d’on se certifica l’accident de treball i es fa l’informe corresponent. 
Des del COIA consideren que les agressions físiques són només una part visible “del maltractament que viuen els infermers i infermeres, perquè també hi ha agressions verbals i fins i tot micromasclisme”, va denunciar Duran. I conclou que totes aquestes agressions es reduirien si estiguessin amparats per determinades mesures i protocols preventius, un increment de personsal i més activitats d’estimulació i entreteniment per a pacients amb trastorns mentals. 
 
 
Es busquen ‘models’ amb càncer de mama
 
El COIA busca persones que hagin patit o estiguin passant per un càncer de mama. L’objectiu és donar visibilitat a aquesta malaltia i sensibilitzar sobre ella a través de la fotografia. La iniciativa l’ha impulsat una infermera del Col·legi que té la malaltia i és una aficionada a la fotografia. Es pretén arribar a una vintena de models per, a través d’imatges, fer visible el càncer de pit. Tal com diu el cartell de reclam publicat a les  xarxes socials, “es busquen dones que vulguin fer visibles els canvis físics i emocionals que provoca aquesta malaltia, que estiguin fent tractament, mastectomitzades i/o en fase de reconstrucció mamària, i també dones que s’hagin curat”. Si el projecte rep més participació de la prevista, des del COIA donaran suport per ampliar-lo. La intenció final és fer una exposició que il·lustri amb fotografies de quina manera incideix aquesta malaltia en l’estat físic i mental de qui la pateix o l’ha patida. S’ha fet una crida al públic femení perquè en la seva majoria el càncer de mama el pateixen dones, però el projecte està obert també als homes, comenten des del COIA. 
quinze
treballadors
SAAS
pacients
agredits

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte