Diari digital d'Andorra Bondia
El 81% dels ciutadans s’informen a través de la premsa escrita.
El 81% dels ciutadans s’informen a través de la premsa escrita.

Ràdio i premsa, els mitjans més usats pels ciutadans per informar-se


Escrit per: 
M.S.

La població d’Andorra s’informa principalment a través de la ràdio i la premsa escrita. Així es posa de manifest en els resultats de l’Enquesta mundial de valors elaborada pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) i que ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Julià Reig.
L’estudi, un projecte internacional que es porta a terme des de l’any 1981 i que al Principat ja es va fer també el 2005, assegura que fins a un 84% dels ciutadans utilitzen la ràdio diàriament o setmanalment com a mitjà per obtenir informació, mentre que un 81% s’informa a través de la premsa escrita diària, quatre punts menys que la primera Enquesta mundial de valors en què va participar Andorra, en la qual el percentatge de ciutadans que s’informava a través de la premsa escrita era del 85%.
Pel que fa a l’ús d’altres mitjans per obtenir informació, un 71% dels enquestats afirma que s’informa a través de les notícies de la televisió, el 66% parlant amb amics i companys, un altre 66% mitjançant les xarxes socials, el 61% a través del telèfon mòbil, un 42% mitjançant internet i un 42% dels ciutadans manté també que s’informa a través del correu electrònic.
En el cas de les persones que afirmen informar-se parlant amb amics o companys, l’enquesta permet constatar un canvi important de comportament. I és que en l’estudi del 2005, fins a un 93,5% dels enquestats asseguraven que s’informaven parlant amb amics i companys, un percentatge que amb l’estudi actual ha baixat gairebé trenta punts.
Quant al perfil dels ciutadans que s’informen a través dels diferents mitjans, l’estudi, fet a partir d’entrevistar fins a 1.004 persones seleccionades aleatòriament entre el juliol i l’octubre del 2018, conclou que, en el cas de les persones que usen la ràdio com a eina d’informació, són majoritàriament homes i generalment d’edat més gran, ja que a més edat més ús diari hi ha d’aquest mitjà. També són persones amb un nivell d’estudis alt, igual com amb l’edat, a més estudis també es constata més ús, de classe social alta i mitjana alta, amb un perfil polític de centredreta i principalment directius, propietaris i comandaments intermedis, des del punt de vista professional.
Es tracta d’un perfil molt similar al dels ciutadans que s’informen a través de la premsa escrita, també majoritàriament homes d’edat avançada i classe social alta i mitjana alta i un nivell d’estudis alt, si bé en el cas dels diaris es caracteritzen també per ser majoritàriament andorrans i situar-se políticament més cap a la dreta.
Els que més utilitzen diàriament les notícies de la televisió per informar-se són els ciutadans més grans, a més edat s’observa més ús diari, els andorrans i els que tenen un nivell baix d’estudis, constatant-se que a menor nivell més ús.
Pel que fa al telèfon mòbil, els que més el fan servir diàriament per informar-se són de nou els homes, en aquest cas, però, els més joves, a menor edat hi ha un major ús, els andorrans i els de major nivell d’estudis –a més nivell més ús-. Es tracta també majoritàriament de directius, propietaris i comandaments intermedis, els de centredreta seguits dels d’esquerres i els de classe social més alta.
Dels mitjans menys utilitzats per informar-se, el correu electrònic, els que més en fan ús diari són els homes, d’entre 25 i 44 anys, els andorrans seguits dels francesos, els  de nivell d’estudis alts, els directius, propietaris i comandaments intermedis, els de centredreta i els de classe alta i mitjana alta.
Amb relació a internet, els que més el fan servir són altra vegada els homes, els de 25 a 44 anys, els andorrans, els de nivell d’estudis alts, els directius, professionals i comandaments intermedis seguits dels estudiants, els d’esquerra i els de classe mitjana alta i alta.
Quant a les xarxes socials, l’enquesta conclou que els que més les fan servir a diari són els ciutadans d’entre 18 i 24 anys, els andorrans, els d’estudis alts, les mestresses de casa i els estudiants, els d’esquerres i els de classe alta i mitjana alta.
Finalment, els que més asseguren parlar amb amics o companys diàriament són els homes, els andorrans, els d’estudis alts seguits dels d’estudis baixos, els estudiants, els de dretes i esquerres i els de classe alta i mitjana alta.

 

radio
premsa
mitjans
usats
informar-se
ciutadans

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte