Diari digital d'Andorra Bondia
Ramaders d'Andorra valora positivament l'acollida de la carn de pollí i vol potenciar la de corder
Ramaders d'Andorra valora positivament l'acollida de la carn de pollí i vol potenciar la de corder

Ramaders d'Andorra valora positivament l'acollida de la carn de pollí i vol potenciar la de corder


Escrit per: 
Agències

Els responsables de Ramaders d'Andorra es mostren molt satisfets per l'acollida que ha tingut la carn de pollí durant el 2016. Així, en el marc del segell de carn de qualitat s'han sacrificat 68 animals, 30 més que el 2015 quan aquesta carn va entrar en el projecte de Ramaders d'Andorra. D'aquesta manera, tal com destaca el gerent de la societat, Gerard Martínez, s'ha aconseguit que hi pugui haver al mercat entre un o dos pollins per setmana i que s'hagi fidelitzat una sèrie de carnisseries que demanen aquesta carn per servir-la als seus clients. 

"S'ha aconseguit que aquesta carn estigui tenint una bona sortida", remarca Martínez, i posa en relleu que l'objectiu, de cara a aquest any, és que es pugui mantenir aquest nivell de producció per assegurar el subministrament a aquestes carnisseries. El repte és, també, que més enllà de les parts més nobles, també vagin tenint una bona acollida aquelles parts de l'animal que no ho són tant i que es poden fer servir, per exemple, per fer carn picada.

El volum de producció de carn sota el paraigua de Ramaders d'Andorra es manté estable des de fa uns anys pel que fa a vedells i bous i, de fet, sembla que això seguirà sent així ja que aquesta cabana és estable i no augmentarà molt més. Les fluctuacions d'un any a l'altre es donen, bàsicament, pels cicles reproductius i això explica que les xifres siguin més o menys elevades, i se situen, però, al voltant dels 800 vedells a l'any. Pel que fa als corders i cabrits, és on realment s'ha donat una davallada més important en els darrers anys, que es justifica en el fet que només quedi al país un ramat gran, ja que els altres que hi ha són transhumants i, per tant, tal com recorda Martínez, no compleixen els requisits per ser comercialitzats sota el segell de carn de qualitat, ja que el reglament exigeix que siguin animals "nascuts i criats a Andorra". Des de Ramaders d'Andorra voldrien que hi hagués més producció d'aquest tipus de carn ja que té "molt bona acollida" per part del consumidor, però, admeten que és "complicat" que aquesta producció pugui augmentar. I és que tal com destaca el gerent de Ramaders d'Andorra això suposaria, bàsicament, que aquests pagesos haguessin de tenir espais molt grans per tenir el bestiar a l'hivern i realment seria complicat que poguessin "amortitzar" aquesta inversió. I és que molts d'aquests productors tenen ramats de bovins o equins i no tenen capacitat d'inversió per poder guardar les ovelles a l'hivern i per això les envien a prats de fora. 

El que sí que es podria potenciar és que hi hagués microramats tot i que malgrat això, serà complicat que es pogués arribar a una producció al voltant dels "10 corders" o més a la setmana, que seria una xifra ideal tal com passa amb els vedells, perquè, d'aquesta manera, "es fidelitzaria" el carnisser, ja que sabria que cada setmana podria disposar d'aquesta carn.

Ramaders d'Andorra
corder
pollí
Gerard Martínez
vedells
carn de qualitat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte