Diari digital d'Andorra Bondia

Rebuig dels empresaris i divisió entre els ciutadans sobre els vuit diumenges


Escrit per: 
M. S. C.

La majoria de col·lectius afectats pel decret d’horaris comercials es mostren contraris a l’obligatorietat de tancar vuit diumenges a la tarda. Aquesta és una de les conclusions de l’enquesta sobre els horaris comercials elaborada pel Centre de Recerca Sociològica (CRES).

El rebuig al decret per part dels comerciants és ampli. En concret, un 47,5% no hi està gens d’acord, mentre que un 17,3% diu estar-hi molt d’acord. Les raons que exposen són diverses, com ara la desorientació entre els visitants, el fet que obrir els diumenges és un atractiu molt important per al país i el perill de disminuir l’afluència turística. El treball també demana als empresaris quines mesures proposen per conciliar la vida laboral i la familiar i un 34% creu que ha de venir de l’organització per part de l’empresa dels horaris i festius del treballador. Cal remarcar, però, que un 38,8% dels empresaris enquestats no contesten a la pregunta.
Pel que fa a la població i als treballadors del comerç, l’opinió sobre el decret d’horaris comercials està molt dividida. Un 41% hi està en contra i un 40% hi està d’acord, mentre que entre els assalariats del sector augmenta al 44% el nombre de persones que ho veuen amb bons ulls. L’estudi destaca que els ciutadans en general, les dones i els joves es posicionen més a favor de la mesura que els homes i les persones de més edat, que juntament amb els andorrans són els que hi estan més en contra. Tot i així, la majoria de la població creu que el decret pot perjudicar els turistes (62%) mentre que aquesta resposta és citada pel 53% dels assalariats del sector. Els turistes, però, opinen majoritàriament que el fet que els establiments estiguin tancats vuit diumenges l’any no representa cap inconvenient (52%), mentre que un 35% considera el contrari. Els visitants també es mostren satisfets amb els horaris actuals en un 70%, mentre que un 25% diu que haurien de ser més extensos.

SATISFETS AMB ELS HORARIS
La major part de la població i dels comerciants creuen que els horaris comercials establerts al Principat són adequats. Així, un 89,8% de les empreses estan satisfetes amb els horaris del seu negoci, mentre que només un 6,3% creu que s’hauria d’obrir més hores. Pel que fa a la població en general, un 69,5% creu que els establiments han de mantenir l’horari d’obertura actual, mentre que entre els treballadors aquesta opinió s’amplia fins al 74%. A més, entre la ciutadania el pensament majoritari és que l’ampliació d’horaris afavoreix les grans empreses i perjudica els petits comerciants i també que aquesta mesura perjudicaria la qualitat de vida dels treballadors del sector del comerç.
Pel que fa als empresaris, tot i que un 37,6% estan d’acord de mantenir la situació actual, un 37,3% està d’acord amb la liberalització dels horaris i un 11,4% de poder allargar el temps d’obertura. Del treball també s’extreu que un 43% dels assalariats del comerç no fan festa cap diumenge, mentre que un 15% en té algun de festiu. Dels primers, gairebé la meitat de les empreses es mostren obertes a donar deu diumenges festius als seus assalariats. Així, un 39% dels empresaris creuen que no s’hauria de compensar el treball en diumenge, mentre que un 35,7% pensa el contrari.
De l’enquesta es desprèn que tant els sindicats com els empresaris creuen que cal obrir el diumenge perquè Andorra és un país turístic, que tancar alguns diumenges a la tarda no és la millor solució per conciliar la vida familiar i la laboral i que hi ha disponibilitat per negociar convenis laborals sobre mesures de conciliació. Per contra, no hi ha acord en els horaris comercials, les compensacions per treballar el diumenge i la protecció del petit comerç.

CALENDARI DEL 2011
El ministre de Turisme, Comerç i Indústria, Claudi Benet, ha mantingut aquest dimarts una reunió amb els empresaris i els sindicats per tractar els horaris comercials de l’any que ve. El sector empresarial ha exposat la necessitat de mantenir els establiments oberts fins a les nou del vespre els dies de màxima afluència i oferir algun tipus de compensació als assalariats. En aquest sentit, s’està explorant dues possibilitats, que passen per tancar tots els dilluns de l’any a partir de les set del vespre (en el cas que aquest fos festiu la mesura es traslladaria a dimarts) o tancar els establiments a partir de les set del vespre els dilluns, dimarts, dimecres i dijous en els mesos més fluixos.
El titular de Turisme i Comerç ha indicat que la compensació econòmica es veu difícil en aquests moments de crisi i per aquest motiu es preveu oferir dies de festa. Així, ha dit que l’objectiu seria trobar una solució que beneficiés tant els empresaris com els treballadors. Benet també ha exposat que encara s’ha de decidir el nombre de dies en què s’allarga l’horari d’obertura i les dates. En tot cas, no es planteja valorar el tancament de les botigues a les deu de la nit.
Durant la reunió, els comerciants també han demanat poder adaptar els horaris a les zones, és a dir, fer les mateixes hores però potser desplaçant l’horari de tancament. El Govern treballa per poder aplicar el calendari a partir del gener i el ministre ha deixat clar que la decisió la prendrà l’executiu, ja que les reunions amb els actors econòmics i socials no són vinculants.

TAULA DE TURISME
Durant la reunió de la Taula de Turisme i Comerç celebrada aquest dimarts s'ha donat a conèixer la repercussió de la Vuelta a Espanya. Dels 200.000 euros oferts pel Govern, el retorn va ser d’1,7 milions d’euros en inversió en premsa, amb més de set hores de cobertura mediàtica. Pel que fa a la despesa en hotels que van fer els membres de la prova, va ascendir a 200.000 euros.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte