Diari digital d'Andorra Bondia
El Comú d’Encamp porta a terme diverses iniciatives per reduir, reutilitzar i reciclar.
El Comú d’Encamp porta a terme diverses iniciatives per reduir, reutilitzar i reciclar.

Reciclar i atendre qui està en risc d’exclusió, objectius del nou rober encampadà


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Donar una segona vida a la roba que ja utilitzem i poder atendre les necessitats de les persones que es troben en risc d’exclusió social. Aquest és el doble objectiu del nou rober solidari que el departament d’Afers Socials del Comú d’Encamp posarà en funcionament a partir del mes de gener. Estarà situat al carrer del Mirador, concretament a la planta baixa de l’edifici Anyó, que és propietat del Comú. 

Segons el conseller d’Afers Socials, David Cruz, la iniciativa parteix de l’anàlisi d’una situació que es donava des de fa un temps a la parròquia. Així, explica que hi ha molta gent que fa directament donatius a famílies que coneixen i els necessiten. D’altra banda, molts dels contenidors de roba que tenen situats en diversos espais estan sempre plens perquè molts encampadans decideixen donar aquesta segona oportunitat a la roba que ja no porten. “I molta acabava malmesa en quedar fora dels contenidors abans de ser recollida i portada a Càritas”, afegeix. 

Per aquest motiu, el Comú ha pres aquesta iniciativa demanada per alguns ciutadans: “i si ho feu vosaltres?” Així és que la corporació ha agafat el guant i “ha decidit ampliar aquest servei i oferir-lo directament”. D’aquesta manera els ciutadans tindran més accessibilitat a poder portar la roba directament al departament d’Afers Socials i llavors la pròpia gent de la parròquia que tingui necessitats podrà recollir la roba a la mateixa parròquia, sense haver de desplaçar-se. Des del Comú, a més, s’està valorant ampliar-ho també a “material de bebè” com ara bressols o cotxets perquè també puguin gaudir d’aquesta oportunitat.

La intenció del Comú és obrir el rober el mes de gener després de les festes de Nadal, especifica Cruz. Tot i que hi haurà un dia a la setmana en el qual tothom qui vulgui podrà dipositar-hi roba, material tèxtil, o complements que estiguin en bon estat i es puguin reutilitzar, es podrà contactar directament amb el departament de Socials en el cas que no sigui possible anar-hi el dia d’obertura, previst el dimarts al matí, enviant un correu a aferssocials@encamp.ad. Quant als ciutadans que necessitin algun dels articles, Cruz indica que “podran demanar cita prèvia per donar intimitat i privacitat a les persones que els calgui algun dels productes”. També afegeix que no hauran de pagar res, serà “a cost zero”, insisteix.

Aquesta és una de les iniciatives que portarà a terme la corporació encampadana per reduir, reutilitzar i reciclar els residus. En aquest sentit, i pel que fa a la recollida selectiva, al 2020, a Encamp es van recollir selectivament 631 tn de paper/cartró, 336 tn d’envasos i 476 tn de vidre. A la parròquia es disposa també de 4 minideixalleries i dues deixalleries mòbils que es situen setmanalment en un aparcament comunal diferent, i han permès, juntament amb les deixalleries comunals parroquials, gestionar unes altres 641 tn de residus voluminosos i especials. 

Per altra banda, la posada en funcionament d'una nova aplicació mòbil per millorar la qualitat del reciclatge, l'APP Reciclem bé,  conjuntament amb tots els comuns i l'empresa encarregada del servei, està tenint una bona acollida per part de la ciutadania, ja que conté una informació detallada i de força utilitat per aprendre a reciclar correctament i que acumula més de mil descarregues a tot el principat. 

Tallers de sensibilització

Amb motiu de la setmana europea de prevenció de residus, el Comú ha organitzat diferents accions de sensibilització per conscienciar a la població de la necessitat de reduir, reutilitzar i reciclar residus. Així, diversos departaments del Comú d'Encamp han preparat cinc tallers virtuals a través del canal de youtube per a la confecció de material quotidià o de decoració nadalenca amb material reciclat que seran dirigits per l'equip de professores de l'escola d'arts del comú. 

Dimecres 24 de novembre, a les 15 h l’escola de manualitats ensenyarà com realitzar un calendari d’advent amb cartrons de paper higiènic, a les 17:30 h l'escola de restauració explicarà com fer dues casetes decorades amb fusta i a les 19 h l'escola de costura, farà en directe la confecció d'un portaentrepans. 

El dijous 25 de novembre serà el torn a les 16 h de l'escola de punta de coixí que farà un taller per confeccionar necessers i moneders amb roba de texà reciclat. I els actes clouran amb l'escola de teatre, amb una petita representació dels alumnes més petits sota del títol "Volem un planeta net". 

Des de l'Àrea de Jovent, durant les darreres setmanes han elaborat uns refugis d’hivern per als ocells amb material de rebuig, i dimecres a les 15h, amb l’ajuda dels banders comunals, els col·locaran en diversos espais verds de la parròquia.

Altres iniciatives de promoció de les 3R (Reduir, reutilitzar, reciclar) 

El Comú d'Encamp ha engegat des de principis d'any diferents iniciatives a nivell intern per promoure també entre els treballadors la reducció de residus, el foment de la reutilització i el reciclatge. Per això s'han instal•lat diferents fonts d'aigua per tal de reduir el consum de plàstic d'un sol ús així com el repartiment de tasses de vidre entre els treballadors del Comú per a la utilització de les màquines de cafè o aigua, que es farà durant les properes setmanes. 

Així mateix es col·locaran noves papereres compartimentades per afavorir la recollida selectiva de residus en les instal·lacions comunals.  

Comu d'Encamp
rober solidari
gener
Comentaris: 1

Comentaris

Doncs potser que comenceu per regalar aquests bosses per reciclar tan maques que veneu a Tràmits per 5 euros......

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic