Diari digital d'Andorra Bondia
La recollida de femtes de gossos va començar ahir a la Seu d’Urgell.
La recollida de femtes de gossos va començar ahir a la Seu d’Urgell.

Recollida de femtes de gossos per saber el nom dels propietaris incívics


Escrit per: 
Redacció/Foto: Ajuntament de la Seu d'Urgell

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell va iniciar ahir la recollida de mostres de femtes de gos que es troben en plena via pública amb l’objectiu d’identificar l’ADN de les mascotes dels propietaris incívics i sancionar-los. Aquesta primera acció es va dur a terme als parterres de la plaça del Camp del Codina i carrers adjacents a aquesta zona de lleure familiar de la Seu d’Urgell, on un operari municipal de Medi Ambient va recollir mostres de diferents femtes per ser analitzades i saber el nom del propietari de l’animal, mentre que un agent de la policia municipal va fotografiar la zona on es trobaven aquests excrements per incloure-les a l’expedient sancionador que s’iniciarà contra el propietari incívic. 
Tal com recull la nova ordenança municipal de tinença i protecció d’animals, les sancions per no recollir les defecacions canines van de greus (de 500 a 1.000 € de multa) si es troba a la via pública o a parcs i jardins, a molt greus (de 1.000 a 2.000 € de multa) si les femtes es troben a zones de joc infantil, espais on està totalment prohibida la presència de gossos.  Des de l’Ajuntament s’afirma que “la recollida de mostres de femtes de gossos serà una acció contínua que s’anirà realitzant de manera permanent amb l’objectiu de garantir que la ciutat sempre gaudeixi d’un bon estat de neteja i conservació dels seus carrers i espais públics”. 
El juliol passat es va iniciar la campanya Ara les caques de gos ja tenen propietari per fer front al problema de les defecacions canines a la ciutat, i que durant nou mesos ha recollit mostres d’ADN dels gossos del municipi. 
Durant aquest període que ha funcionat la campanya s’han fet 823 extraccions de sang, fet que representa el 62% dels gossos censats al municipi. Malgrat la campanya informativa adreçada als propietaris de gossos sobre l’obligatorietat de facilitar l’ADN de les seves mascotes encara resta un percentatge de propietaris que no ho han fet. 
Amb l’objectiu de reduir la presència de defecacions de gossos a la ciutat, així com millorar la convivència i neteja de l’espai públic –en cap cas amb voluntat sancionadora– des de l’Ajuntament s’han posat durant tots aquests mesos les màximes facilitats per tal que els propietaris poguessin facilitar voluntàriament i gratuïta l’ADN dels seus animals. Tant és així, que la junta de govern local de l’1 d’abril va acordar ampliar el termini per facilitar l’ADN fins al 30 d’abril, però ara el cost econòmic de l’extracció de sang anirà a càrrec del propietari. A partir  de l’1 de maig, els propietaris de gossos que no ho hagin fet, se’ls obrirà d’ofici un expedient sancionador. 
D’altra banda cal assenyalar que des de l’1 d’abril passat, si la policia municipal identifica gossos a la via pública que encara no hagin facilitat l’ADN, ja pot sancionar els seus propietaris. El fet de no facilitar l’ADN està tipificat com a infracció amb multes de fins a 300 €. 

recollida
femtes
gossos
propietaris
incívics
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic