Diari digital d'Andorra Bondia
Les excursions amb canoa i pàdel surf s’han posat en marxa aquest estiu al llac de Tristaina.
Les excursions amb canoa i pàdel surf s’han posat en marxa aquest estiu al llac de Tristaina.

Recollida de signatures per aturar les activitats als llacs de Tristaina


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Vallnord

Les activitats impulsades per l’estació d’Ordino-Arcalís al llac superior de Tristaina han trobat l’oposició de ciutadans que coneixen aquella zona i la muntanya andorrana. Alerten que les excursions amb canoa i pàdel surf que s’hi han implantat aquest estiu dificultaran el manteniment de l’equilibri ecològic. Per tal de preservar l’espai natural ja han posat en marxa una recollida de signatures a través de la plataforma Change.org sota el títol Salvem Tristaina, Preservem l’entorn natural. La iniciativa ja comptava ahir amb 1.820 firmes.

La campanya denuncia que el tipus de turisme que s’està impulsant en aquesta zona va en sentit contrari al que hauria de promoure el país i alerta del temor que el volum d’activitats que s’hi porten a terme vagi creixent amb el temps. De fet, exposen que ja hi va tenir lloc una cursa de duatló, un esdeveniment que deixa empremta en el medi ambient tenint en compte que es va utilitzar una barca de motor de salvament al llac, els punts d’avituallament i les valises de senyalització, remarquen. 
La iniciativa compta amb el suport de l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma). El president de l’entitat, Carles Iriarte, va explicar que l’estiu passat, quan es va anunciar la voluntat d’organitzar activitats a Tristaina, es van posar en contacte amb el Comú d’Ordino per tal d’estudiar l’informe del projecte. Iriarte remarca que la conclusió d’aquesta anàlisi va ser si realment cal fer aquestes activitats als llacs de Tristaina. Des del Comú d’Ordino es va exposar en aquell moment que s’havia fet un estudi d’impacte ambiental i que es prendrien totes les mesures correctores. El president de l’entitat ecologista es va mostrar escèptic davant d’aquesta resposta. D’una banda perquè, fins a la data, totes les activitats que es fan a la muntanya tenen un impacte i va citar alguns exemples com l’Ultra Trail o les proves de motocròs. En el cas dels llacs de Tristaina va posar en relleu que es tracta d’un entorn d’alta muntanya i per això cal prendre certes precaucions (per exemple en cas de condicions meteorològiques adverses). “Hi ha la sensació que es pot fer tot”, va lamentar. Al mateix temps va apuntar l’impacte que això tindria en una zona que consideren que avui ja està massificada durant l’estiu. “El caminet ja comença a ser una cicatriu”, va advertir. 
El president de l’Apapma també es va preguntar en base a què s’han elaborat els estudis d’impacte ambiental, tenint en compte que a Andorra no hi ha cap llei d’impacte ambiental, només la Llei de moviment de terres i la Llei de pesca. “No hi ha cap llei amb la qual es pugui valorar si es pot fer o no, ni cap interès a fer-la”, va dir i va afegir que d’aquesta manera es pot “fer i desfer segons el gust”. Iriarte va denunciar que des de les institucions s’hagi vist tradicionalment el medi ambient com un recurs natural per explotar i va destacar que la millor opció és deixar aquestes zones tal com estan. “Veurem si el Comú d’Ordino aposta per explotar al màxim la muntanya o per preservar-la”, va declarar. Tot i això, Iriarte va advertir que si no hi ha una mobilització ciutadana molt important o alguna incidència a la zona “dubto que l’empresa que ho gestiona o el Comú facin un pas enrere”.
Els impulsors de la iniciativa alerten que les activitats a l’estany poden afavorir la presència d’espècies invasores perilloses per al medi. Per això fan una crida a signar per frenar el desenvolupament d’aquests atractius turístics.

 

llacs de tristaina
Tristaina
Ordino-Arcalís
canoa
paddle surf
apapma

Compartir via

Comentaris: 5

Comentaris

Trobo que s'hauria de parlar amb els professionals que organitzen aquests esdeveniments abans de criticar o posar en dubte la conservació de l'entorn. Els organitzadors de curses en entorns naturals son els primers en cuidar l'entorn i posar totes les mesures perquè no es malmeti. Estimen la natura i fan un treball de pedagogia cap als particpants per consiensar-los de la delicadesa de l'entorn i que l'han de protegir. No puc dir el mateix de les rues de turistes que fan cap a Tristaina als estius, però que voleu, això és Andorra, destinació de masses...
No sabia que estar conscienciats era deixar les cintes de marcatge de l’ultratrail penjades. Com a mínim, pel profit que en treuen les haurien de retirar
Es una vergonya tristaina sembla les ramble.ala gent es bruta i o tira tot no respecta res.a cap montamya d amdorra. Aixo es deuria multar. Pijapins que fan el que volen no respecte.ens estem carregan el pais.
Del tot d'acord, no per quatre euros ens hem de malvendre i fer malbé l'únic preuat que tenim al país, les nostres muntanyes. Quan ja ho hagin trinxat tot qui vindrà? o qui ho arreglarà?
Estem barrejant les coses. La gent, en general es bastant porca. Només cal apropar-se adl berenadors que hi han a totes les parròquies o als punts de recollida selectiva de deixalles. És cert q des de la Coma d'Arcalís al estanys de Tristaina, sembla les rambles, però tant cert com que a l'estany del fons, on si fa l'activitat de les canoes no hi he vist deixalles de cap mena. Diría q genera més Merda als marges de les carreteres dels nostres ports de muntanya el Tour o la Vuelta. #salvemandorraengeneral

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte